Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het nieuwe type usb-poort die Apple introduceert als enige externe poort in de nieuwe MacBook. Na diskettes en optische drives gaat ‘ouderwets’ usb eruit.
Naast de langverwachte Apple Watch heeft het bedrijf van Tim Cook begin deze week ook een geheel nieuwe MacBook onthuld. Die laptop is niet alleen dunner en lichter dan de MacBook Air maar heeft in tegenstelling tot die voorganger ook een high-res Retina-scherm. Een andere, meer omstreden vernieuwing in de nieuwe MacBook is de afwezigheid van alle externe poorten ten gunste van een enkele usb-poort van het gloednieuwe type C.
Usb Type-C is kleiner, dunner en sneller dan bestaande usb-aansluitingen. Bovendien valt de stekker ook ‘ondersteboven’ in te steken, wat een oude ergernis van usb-stekkers wegneemt, net zoals overigens Apple’s proprietary Lightning-aansluiting op iPhones en iPads. In de nieuwe MacBook dient de usb-c-poort voor zowel het aansluiten van externe usb-apparatuur – al dan niet via een verloopstekkertje voor ‘ouderwets’ usb – als voor externe beeldschermen én de stroomadapter voor de laptop. Apple neemt opnieuw het voortouw, nadat het ooit al de diskettedrive had verbannen in de allereerste iMacs en de optische drive in de MacBook Air en nieuwere iMacs. Usb-c krijgt een snelle acceptatie, omdat Apple het doorduwt. Wat vind jij?
De USB-C is niet zo nieuw, geïntroduceerd in 2013, maar nog niet toegepast. Of het echt handig is om maar 1 poort te hebben zal de praktijk moeten leren. Het lijkt mij handiger om meerdere poorten te kunnen aansluiten, dus een usb-stick en een HDMI apparaat tegelijkertijd, bijvoorbeeld, maar misschien is dat wel ouderwets.
De apple macbook is overigens bedoeld om vooral draadloos te werken.
Oh jee daar is tie weer, de “Retina-mythe.
http://www.theverge.com/2012/8/10/3226295/news-flash-surface-pro-has-a-better-retina-display-than-the-ipad
De poort zal wel langzaam komen, dat omkeren is een kleine ergernis die iedereen kent. Ben benieuwd wat Apple gaat vragen voor een verloopstekker daar hebben ze een reputatie om die extreem duur te maken.
Wat ik nog steeds niet snap, er is van alles en nog wat, behalve een draadloos oortje om het geluid van de TV duidelijk te ontvangen, als je ietsjes hardhorend begint te worden. Voor de GSM was die er al tien jaar geleden, maar voor de TV nog steeds niet. Welke uitvinder maakt mij en heel veel 65 plussers erg blij. Geloof mij dat is een gouden markt, maar als je jong bent dat denk je niet aan zoiets simpels.
Helemaal eens met Duco,
Ik heb uiteindelijk maar een Sennheiser draadloze (FM signaal) hoofdtelefoon gekocht om goed geluid te kunnen ontvangen.
Bluetooth en infrarood werken niet goed op mijn PC voor mij als gehoorbehinderde!
Gr.
Wim Ros
Voor Apple fanaten is USB-c prima, zij kopen toch alleen de Apple verloopkabels en rand apparaten.
De rest van de wereld maakt er helaas geen gebruik van. Apple heeft veel meer ‘standaarden’ in de wereld gezet die nooit ‘standaard’ zijn geworden. Geweldige marketing machine maar geen teamspeler.
1 port maar? Waar ALLES, maar dan ook echt alles over heen moet? Gaat deze kapot, dan heb je een hele dure onderlegger.. Bovendien erg onhandig als je meerdere apparaten wilt aansluiten en tegelijkertijd moet opladen.
Zit je met de verloopstekker alsnog met een onhandige klont aan je superslimme en superdunne laptop. Hier lijkt mij het design belangrijker geweest te zin dan de bruikbaarheid.
Jammer dat alleen Willem hier iets relevants te melden heeft.
USB-C is de logische opvolger van de oude USB aansluiting. Dat nieuwe computers alleen maar over deze aansluiting zullen gaan beschikken, is een waarschijnlijk toekomstscenario.
Maar dat computers, anders dan ultrabooks, over slechts één USB-C aansluiting beschikken, is natuurlijk niet zo waarschijnlijk.
Dit probleem is natuurlijk makkelijk op te lossen middels een docking station.
Dit is overigens geen Apple aansluiting of standaard. Dit is een algemene industriestandaard, waar overigens wel Apple invloeden terug te vinden zijn:
– omkeerbare connector;
– zelfde connector aan beide kanten;
– voor meerdere zaken te gebruiken (USB, video, laden)
– niet alleen te gebruiken om iets wat je op de computer aansluit mee op te laden, maar ook te gebruiken om de computer zelf op te laden.
@Frank: dat het geen Apple-bedenksel is maar een industriestandaard weet ik. Ik zeg ook niets over het wel of niet hebben van een USB-C aansluiting. Dat een USB-C aansluiting handiger en krachtiger is dan zijn voorgangers moge evident zijn. Maar voorlopig is de wereld nog niet toe is aan een apparaat met alleen USB-C. In die hoedanigheid ben ik het dus eens met het commentaar van Willem.
Ik zeg ook alleen dat 1 aansluiting bitter weinig is als je hier alle functies over wilt laten lopen. Dat dit te verhelpen is met een uitbreidingsadapter of dockingstation doet m.i. afbreuk aan het principe van een ultrabook, en lijkt het design (“nu nog dunner”) dus belangrijker te zijn dan functionaliteit.
Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen Apple. Sommige dingen hebben ze mee, sommige tegen. Net een Windows-PC zal ik maar zeggen.
Ik vind het geniaal van Apple en bovendien gewaagd.
Mijn eerste gedachte was “Als je een beeldscherm aansluit kun je niet tegelijkertijd opladen” maar in de basis zou een beeldscherm je laptop via de poort op kunnen laden.
Micro USB haat ik omdat ik altijd loop te klooien, geen onder of boven is dus erg fijn.
Beeldschermen kunnen ook steeds vaker draadloos als werkt het nog niet perfect.
Zelf gebruik ik veel een Chromebook, deze gebruik ik nu al een paar maanden, maar ik heb *niet één* keer een poort gebruikt, mede omdat je door een goed touchpad (en die heeft Apple nog beter en groter dan de Chromebook) eigenlijk niets nodig heeft. De Chromebook heeft bovendien niet eens een echte harde schijf.
Met andere woorden: Ik geloof dat dit concept prima kan werken zolang je maar zelf bewust bent wat je nodig hebt. Het is niet voor iedereen.
Ik heb een iPhone 6. Dat ding is erg dun. Dan vond ik een onzin feature, maar nu moet ik zeggen dat het bij gebruik toch wel heerlijk is dat ie zo dun is. Onverwacht voor mij, maar waar.
Zelfde heb ik met de Apple Watch. Ik zie de toegevoegde waarde niet zo goed, maar waarschijnlijk is dat *mijn* beperking en zal het in de praktijk toch wel een bijzonder handig apparaat blijken….
Dus ja, ik denk dat USB-c een snelle acceptatie zal genieten vooral dankzij de aanjagende capaciteit van Apple.
@cyberiad
Heb je wel eens met een (Apple) ultrabook gewerkt?
Een MacBook (dus ook de MacBook Air) heeft een perfecte trackpad. Je gebruikt dus geen muis, maar als je dat toch doet, dan is dat een (BT) Magic Mouse.
Je gaat het internet op middels wifi.
Een tweede scherm gaat makkelijk via Apple TV, wederom draadloos. ChromeCast werkt overigens ook.
Backups? Die gaan door de lucht naar een NAS in de meterkast.
Printen? Dat gaat tegenwoordig ook via wifi.
Uitzondering 1: laden doe ik bedraad, met een MagSafe adapter. Struikel je over het snoer, dan schiet die magnetische adapter los, waardoor je MacBook gewoon op je bureau blijft staan en niet op de grond kapot valt. Dit is voor mij meteen het grootste bezwaar van laden via USB-C: het is geen MagSafe!
Uitzondering 2: het gebeurt een paar keer per jaar dat ik een USB stick in de MBA stop om een paar bestanden over te zetten.
Met andere woorden: een MacBook Air (ultrabook) gebruik je draadloos. Draden gebruik je alleen bij zeer grote uitzondering.
Gebruik je alles bedraad, en wil je printers en schijven en ethernet en schermen en … aansluiten, dan is een ultrabook niet het juiste apparaat voor jou. Dan moet je gewoon een oude vertrouwde massieve PC kopen, die je middels 58 kabels met de buitenwereld kunt verbinden.