Ongeveer 22 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers geeft aan gebruik te maken van financiële software van SAP. Daarmee is SAP de meest voorkomende financiële oplossing. Exact wordt bij 16 procent van de locaties gebruikt. Dit blijkt uit analyse van circa 5700 gesprekken die onderzoeksbureau Computer Profile de afgelopen twaalf maanden hield met it-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen, met vijftig of meer medewerkers, over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.
Hoewel de twee leveranciers op totaalniveau redelijk dicht bij elkaar liggen, laat het inzoomen op de verschillende deelmarkten zien dat SAP in het ene marktsegment sterk staat en Exact in het andere. Zo maakt binnen de overheid 28,3 procent van de vestigingen gebruik van SAP, versus de 3,5 procent van Exact. Ook bij multinationals geniet SAP duidelijk de voorkeur, iets meer dan de helft van de locaties gebruikt SAP (52 procent) tegenover 6,3 procent van de locaties met Exact. De locaties in het segment van vijftig tot 250 medewerkers kiezen daarentegen weer overwegend voor Exact-oplossingen (20 procent), waar SAP een kleine 10 procent van de locaties bedient. Het segment waar de verhoudingen het dichtst bij elkaar liggen, zijn locaties van bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers. Ongeveer 20 procent van deze locaties maakt gebruik van financiële software van SAP, ruim 16 procent van Exact.
Top vijf financiële software
Microsoft, Oracle en Unit4 maken de top vijf compleet. Microsoft wordt gebruikt bij ongeveer één op de acht locaties. Bij locaties van bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers ligt dit percentage op bijna 20 procent en bij multinationals op bijna 14 procent. Duidelijk lager ligt het gebruik van Microsoft in het publieke segment: bij overheidsinstellingen 1,7 procent, onderwijsinstellingen 9,3 procent en bij zorginstellingen gebruikt 7,5 procent van de locaties een Dynamics-oplossing. Oracle wordt het meest gebruikt bij multinationals (12 procent) en in de publieke sector (7,4 procent). Unit4 kent zijn hoogste penetratiegraad, bijna 10 procent, bij bedrijfslocaties uit het segment 250 tot 2500 medewerkers. Voor locaties uit het segment vijftig tot 250 medewerkers ligt het gebruik van Unit4 beneden gemiddeld, namelijk 6,5 procent.
Voor het in kaart brengen van de meest gebruikte financiële software is gekeken naar twee deelgebieden binnen de Computer Profile-database. Enerzijds naar specifieke financiële toepassingen en anderzijds ook naar de in gebruik zijnde erp-pakketten, omdat deze vrijwel allemaal toepasbaar zijn voor de financiële administratie.
Verschuiving van lokaal naar datacenter
Een duidelijke trend voor het gebruik van bedrijfskritische applicaties, waaronder financiële software, betreft de verschuiving van lokaal geïnstalleerde applicaties naar applicaties die in een datacenter worden gehost. Inmiddels wordt meer dan een kwart van de gebruikte financiële toepassingen in de cloud gehost of in een datacenter van een externe dienstverlener. Ongeveer 33 procent van de financiële toepassingen draait nog steeds op de eigen locatie, een even groot deel draait remote (op een andere locatie binnen de eigen organisatie).
Ter vergelijking: in 2012 draaide 46 procent van de financiële toepassingen nog lokaal, 43 procent op een andere locatie binnen de eigen organisatie, ongeveer 9 procent van de financiële toepassingen werd gehost door een externe dienstverlener en een kleine 2 procent draaide in de cloud.
Hr-software
Voor hr-toepassingen heeft Computer Profile dezelfde aanpak gehanteerd als voor financiële toepassingen. Bij het in kaart brengen van de meest voorkomende hr-oplossingen is enerzijds gekeken naar afzonderlijke hr-oplossingen en anderzijds naar de in gebruik zijnde erp-toepassingen bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, omdat ook deze doorgaans hr-functionaliteit bevatten.
Uit deze analyse blijkt dat SAP de meest gebruikte oplossing is voor hr. Circa 22 procent van de bedrijfsvestingen geeft aan gebruik te maken van SAP-oplossingen. Het SAP-gebruik ligt het hoogst bij Nederlandse locaties van multinationals, hiervan gebruikt meer dan de helft een SAP-toepassing. Kleine organisaties kiezen vaker voor andere oplossingen. Bij locaties van bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers, de ondergrens van de in kaart gebrachte markt, ligt het gebruik van hr-oplossingen van SAP op 11 procent. Na SAP volgt een cluster van zes leveranciers die relatief dicht bij elkaar liggen qua penetratie. Raetvoert dit rijtje aan. Hr-oplossingen van Microsoft worden gebruikt bij ongeveer 12,7 procent van alle bedrijfsvestigingen. Microsoft kent zijn grootste gebruikersgroep in het segment van bedrijven met 250 tot 2500 werknemers. In dat segment gebruikt meer dan 20 procent een Microsoft-oplossing. Binnen de bouwsector ligt het gebruik van Microsoft-oplossingen op 24 procent van de locaties.
Raet-oplossingen worden door een kleine 12 procent gebruikt. Hiervan ligt het gebruik in de commerciële markt rond de 5 procent van de locaties, terwijl van de publieke instellingen maar liefst 35 procent aangeeft hr-oplossingen van Raet te gebruiken. Afas, Exact, Oracle, en ADP sluiten de top zeven meest voorkomende hr-toepassingen. Exact komt het meest nadrukkelijk naar voren bij locaties van bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers, Oracle bij multinationals en publieke instellingen en Afas en ADP bij locaties van bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers. Maatwerkoplossingen op het gebied van hr zijn in gebruik bij bijna 7 procent van de bedrijfsvestigingen.
Hr uit de cloud
Hr is één van de applicatiegebieden waarvoor relatief vaak een oplossing uit de cloud wordt gebruikt. Van de geïnventariseerde hr-oplossingen betreft 13 procent een cloudoplossing. Een jaar geleden bedroeg dit 12 procent en in 2012 was dat circa 7 procent.
Naast het toenemende gebruik van hr uit de cloud neemt ook het uitbesteden van de hr-workload naar een datacenter van een externe dienstverlener de afgelopen jaren aanzienlijk toe. In 2012 draaide 9 procent van de gebruikte hr-oplossingen in een hosted omgeving (datacenter van een externe dienstverlener), in 2013 was dat een kleine 15 procent en momenteel 23,3 procent.
Hiermee is in de afgelopen twee jaar het percentage hr-oplossingen dat niet binnen de eigen organisatie wordt gedraaid, maar of uit de cloud komt of in een datacenter van een derde draait, met ongeveer de helft gegroeid. Deze verschuiving vindt in meer of mindere mate plaats binnen alle marktsegmenten. Het percentage bedrijfsvestigingen dat kiest voor een externe dienstverlener voor de hr-workload ligt het hoogst bij grotere organisaties. In het segment multinationals gebruikt momenteel ongeveer 42 procent van de locaties een hr-oplossing die uit de cloud komt of draait in een datacenter van een derde. Bij publieke instellingen is dat percentage bijna gelijk. Kleinere organisaties hebben minder vaak een hr-applicatie draaien bij een derde partij. Zo geeft bij medium sized business (vijftig tot 250 medewerkers) één op de vijf locaties aan dat er een hr-applicatie wordt gebruikt die buiten de eigen organisatie wordt gedraaid.