LibreOffice-from-Collabora versie 4.3 is vrijgegeven met onder andere een verbeterde ondersteuning van Microsoft ooxml-bestanden, integratie van 3D-modellen in presentaties in Impress, en het gebuiksvriendelijker werken met spreadsheets in Calc. Het bedrijf Collabora won onlangs nog de prijs voor beste opensource-organisatie in de het Verenigd Koninkrijk.
LibreOffice-from-Collabora is de zakelijke versie van LibreOffice, zoals die door Collabora wordt geleverd. Elke versie heeft gegarandeerd drie jaar ondersteuning met bugfixes en securitypatches, en een makkelijke uitrol met msp-patches en ondersteuning voor Group Policy Objects. Tussentijdse verbeteringen worden veelal ook geïntegreerd.
LibreOffice-from-Collabora biedt bedrijven en organisaties zekerheid en stabiliteit, maar toch ook snelle implementatie van verbeteringen, onder andere op het gebied van document-uitwisselingen. Het wordt geleverd tegen een scherpe prijs en biedt aanvullend de mogelijkheid om contracten te sluiten voor bugfixes of voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit.
Who needs LibreOffice? Waar blijft een browser versie? ja je kunt met app virtualisatie op een tablet of browser werken, maar ik geloof er niet in en in mijn ogen is het ten dode opgeschreven…
I need LibreOffice . . .
en met mij een hele berg mensen die er mee werken.
Aan de browserversie wordt gewerkt, dat is uitgebreid op de verschillende nieuwssites te lezen gewezen. Er is een “crowdfunding” voor gedaan en het projekt loopt.
Er zijn mensen die niet wensen mee te werken een van google gedomineerde digitale wereld, nadat de dominantie van Microsoft eindelijk wankelt.
Zoals je zelf zegt Henri, je moet je werk kunnen doen en voor 95% is een produkt als libreoffice meer als voldoende.
Zelfs PHPmyadmin (web en mysql) kan goed via ods-files mysql-databases manipuleren.
Dus je wens Libreoffice ten grave te dragen gaat zeker niet in vervulling.
Zoals gewoonlijk reageert Henri weer lekker ongenuanceerd, het gaat namelijk niet om de verschijningsvorm maar de functionaliteit. Tekstverwerken op een tablet (zonder toetsenbord) lijkt me in dit geval niet de meest efficiënte wijze van werken. Wens om ‘device agnostic’ te werken slaat nog weleens door als ik kijk naar de beperkingen van de browser.
Een (web)server-based LibreOffice is best mogelijk zoals onderstaande filmpje laat zien:
https://www.youtube.com/watch?v=BUfYRBMVkMQ
Open source community biedt namelijk leuke alternatieven voor de dominantie van Google en Microsoft, 90% van de generieke office functionaliteiten kun je hiermee invullen. Dit met voordeel dat je hiermee zowel portabiliteit als flexibiliteit behoudt aangaande je data. Tenminste als je ook nadenkt over zoiets als cloud-based opslag.
@Henri, LibreOffice zou inderdaad in de problemen kunnen komen als er geen bruikbare browser versie op de markt komt. Maar men zit er niet stil. Vanaf versie 3.5 kan het al op een Linux server met gtk3 met broadway 2.x ondersteuning. Suse kan het leveren.
Voor een gebruiker maakt het niet uit of er bijvoorbeeld van Fernapp gebruik wordt gemaakt of een andere techniek. Uiteindelijk moet er een provider komen die een snelle, handige en betrouwbare web-based versie van LibreOffice aanbiedt, die je ook op een desktop zou willen gebruiken (om samen te werken).
Ewout, als ze echt een webserver versie kunnen maken, dan zouden ze al hun pijlen daarop moeten richten, want inderdaad een open source webbrowser spreadsheet / tekstverwerker is erg waardevol, of ze moeten voor elke native client een eenvoudige installatie ontwikkelen, maar dat krijgen ze nooit rond.
Het gaat niet alleen om het maken van documenten, maar ook om het eenvoudig samen kunnen werken. Onderschat de toegevoegde waarde niet van tegelijk in een document te kunnen werken en het niet hoeven rondsturen van versies als email bijlagen.
Ik ben dus zeker niet tegen Libreoffice, maar in hun huidige verschijningsvorm gaan ze het gewoon niet redden. Dat is een waarneming zonder waarde oordeel. Ik ben niet voor O365 of Google Apps for Work. Ik ben voor wat werkt en waarin toekomst zit.
@Henri
Je kent het ecosysteem van FOSS niet goed genoeg, dat heeft een grote groep aanhangers die niet zozeer de boventoon willen voeren maar een goede gebruikers-ervaring willen maken. Soms duurt het iets langer, en soms wordt het anders als de voorbeelden die jij graag promoot.
Wat zou LibreOffice eigenlijk moeten “redden”?
Als je bijvoorbeeld geen versies per email wilt rondsturen kun je zo eenvoudig met een wiki werken, installatie en inrichting voor 10 tot 20 personen ongeveer 4 uur, met wijzigingshostorie en evt. attached bestanden.
Samenwerken aan een spreadsheet of presentatie direkt in een officesuite maakt op mij geen goede indruk, dat gaat ook met de beste techniek fout vanwege organisatorische redenen.
@Henri
Het gaat niet zo zeer om een webversie van een oplossing maar het ecosysteem als geheel, betreffende opmerking van Jan hierover heb ik wel enige kanttekeningen maar dat is een andere discussie. Zijn opmerking over organisaties betreffende de samenwerkingen zijn trouwens wel aardig omdat deze steeds vaker voorbij de eigen grenzen gaat. Mogelijk heb je memo aangaande ODF gemist maar als je het over uitwisselbaarheid hebt dan is je argumentatie uiterst zwak, gezien de agenda van Europese Commmissie lijkt meer toekomst te zitten in open source dan juridisch doolhof van leveranciers zoals Microsoft en Google. Wat werkt en wat niet werkt in het vraagstuk van ‘collaboration’ gaat allemaal om controle, het gaat dus niet om het HOE maar het WAT als we kijken naar de toegankelijkheid van de data annex de informatie.
Ach, wat werkt en zich snel genoeg aanpast zal overleven.
Zelf geloof ik niet in de traditionele file-share en aangezien open office vaak nog geen sjieke cloud koppelingen geeft en de interface gewoon niet heel prettig is schat ik de kansen niet groot in.
Ik gebruik best veel open source en een aantal dingen met tevredenheid maar als ik kijk naar PRTG (Paessler) dan is dat zo krachtig dan betaal ik daar best met liefde 12.000 euro voor.
We zullen zien. Ik geef LibreOffice voor wat ik gezien heb niet heel veel kans om echt sterke speler te worden, maar misschien zit ik er naast, we zullen zien.