Uit een onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in administratieve beroepen blijkt dat het aantal banen al vanaf 2008 onafgebroken daalt als gevolg van de economische crisis en door toenemende digitalisering. Tussen 2008 en 2012 verdwenen bijna negentigduizend banen. UWV verwacht dat de banenkrimp de komende jaren doorzet. Met name de werkgelegenheid op lager en middelbaar beroepsniveau staat onder druk, zo blijkt uit het rapport van UWV.
Het onderzoek laat zien dat veel routinematige administratieve handelingen overbodig worden, voornamelijk op lager of middelbaar niveau. Door slimme software en computersystemen worden gegevens automatisch ingevoerd. Klanten kunnen steeds vaker ook zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorvoeren.
UWV: ‘Het administratieve werk verschuift zo van gegevensverwerking naar gegevenscontroleren en advisering. Door deze ontwikkeling verdwenen de afgelopen jaren al veel banen in het archief, de financiële administratie en bij de post.’
Vraag naar hoger opgeleid personeel
De komende tijd verwacht UWV substantiële krimp onder met name ondersteunende administratieve krachten op mbo-niveau, zoals receptionisten, typisten en medisch secretaresses. De krimp onder administratieve functies is veel groter dan in andere beroepsgroepen.
UWV constateert in het rapport dat, ondanks het banenverlies, de vraag naar hoger opgeleid administratief personeel wel toeneemt. Dit is met name het geval in de financiële administratie. Upgrading van het werk zorgt ervoor dat mbo-werkzaamheden worden overgenomen door hbo-opgeleiden.
‘Over het algemeen zijn de kansen op werk voor hbo’ers en wo’ers dan ook beter dan voor mbo’ers. Onder secretaresses vindt eveneens een verschuiving in taken plaats. Door toenemende digitalisering trekt de manager secretariële taken naar zich toe, waardoor de secretaresse meer ruimte krijgt om bredere werkzaamheden uit te voeren en meer betrokkenheid krijgt in het team of de afdeling’, aldus de uitkeringsorganisatie.
Gedegen actuele opleiding
UWV: ‘Hoewel nog steeds een kwart van alle vacatures in Nederland economisch-administratieve functies betreft, blijft het aantal ww-gerechtigden met een administratieve achtergrond groot. Dit geldt voornamelijk voor de lagere en middelbare beroepen, zoals receptionisten, typisten en administratief medewerkers.’
UWV-onderzoeker Kees van Uitert: ‘Het rapport laat zien dat er nog steeds een aanzienlijk aantal banen is op administratief gebied. De kansen op werk zijn voor werklozen en schoolverlaters wel kleiner geworden. Als de verwachte automatisering doorzet, worden deze kansen alsmaar kleiner. Een gedegen en actuele opleiding wordt dus steeds belangrijker voor het vinden van een baan. Alleen voor financiële specialisten op specifieke functies, zoals registeraccountants en fiscalisten, blijven de arbeidsmarktperspectieven goed.’
Sectoranalyses
UWV maakt samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, VNG en arbeidsmarktdeskundigen analyses van ruim twintig sectoren en drie beroepsgroepen. De sector- en beroepenbeschrijvingen bieden een actueel beeld van de tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt. De beschrijvingen kunnen worden gebruikt voor de totstandkoming van sectorplannen en dragen ook bij aan regionale arbeidsmarktagenda’s van gemeenten.
Werving ICT-ers
Het aantal banen mag dan teruglopen door automatsering. UWV start lokaal ook verschillende projecten voor de werving van ict’es. In Limburg is de uitkeringsinstantie samen met Hogeschool E3 in Maastricht een ict-opleiding speciaal voor 50-plussers gestart om het tekort aan informatici aan te pakken.
Ook kunnen in de regio Amsterdam werkzoekende ict’ers die een ww-uitkering en aan bepaalde eisen voldoen gratis ict-trainingen volgen bij opleider Quint Wellington Redwood
Werknemers zijn nu eenmaal ook consumenten.
Door toenemende automatisering gaan de inkomens en koopkracht dalen, verdwijnt de middenklasse en daarmee ook de welvaart. En uiteindelijk ook die geweldig efficiënte bedrijven zelf.
Wordt het niet eens tijd de realiteit onder ogen te zien!
http://www.pakkenproletariaat.nl/update/angst-voor-robots-is-niet-belachelijk/
http://www.nu.nl/zakelijk-opinie/3764077/einde-van-menselijk-kapitaal.html
Hoelang moet er nog struisvogelpolitiek worden bedreven voordat men door heeft dat er in de nabije toekomst bij lange niet voor iedereen werk meer zal zijn?
Corne’ ik begrijp waar je naar toe wilt.
Ik vrees echter dat onze maatschappij bij lange na nog niet toe is aan dat concept.
Ik vind het overigens wel opmerkelijk.
Overal vliegen er ICT lui op straat maar tegelijk wordt er beweerd dat er een tekort aan goeroes is….
Oops ik zie mijn fout al.. we zoeken ‘jong talent’ ofwel goedkope dotNiet gastjes…
Nu ik denk dat elke ICT vakman die een beetje code kan typen ook wel een paar regels C# kan kloppen.
@kj
Tegen die tijd zijn al de CEO’s en bedrijfseigenaren miljonair dus hen boeit het niet, een groot voordeel voor hen is dat ze vaak de hoeveelheid aan geld compenseren met te weinig aan empathie.
Dat banen verdwijnen is van alle tijden. Deels lost zich dat “vanzelf” op door de toenemende vergrijzing waardoor er steeds minder banen nodig zijn. Probleem waar we nu mee zitten is dat het nog een “paar” jaar duurt voordat de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden beter in balans is…
Wat voor de korte(re) termijn ook nog meespeelt is dat, in vergelijking met het verleden, de (extra!) winst die de automatisering oplevert nu grotendeels naar het buitenland verdwijnt zodat er geen belasting over betaald hoeft te worden.
Terwijl de gevolgen in termen van uitkeringen deels terecht komt bij een steeds maar kleiner wordend, werkend deel van de bevolking in de vorm van belastingverhoging; deels terecht komt bij de uitkeringsgerechtigden door uitholling van het sociale vangnet.
Met als gevolg dat (1) – mensen nauwelijks meer wat te besteden hebben, (2) – bedrijven hun markten steeds kleiner zien worden en (3) – op een nog wat langere geen bestaansrecht meer hebben.
Aangezien deze negatieve spiraal zich op internationaal nivo afspeelt gaat er uiteindelijk niemand beter van worden. Dus dames en heren regering en bedrijfstop, het is ook in jullie belang om niet altijd te kiezen voor de korte termijn in de vorm van winst maximalisatie. Maar wat meer oog te hebben voor de lange(re) termijn. Bijvoorbeeld in de vorm van herinvesteringen in het land waar de (extra!) winsten worden geboekt.
Pascal, dat de maatschappij hier nog niet aan toe is begrijp ik ook, maar de realiteit heeft daar geen boodschap aan! In juli wordt het ontslagrecht versoepeld, dit in het kader van het vrijhandelsverdrag TTIP, waarin in een pdf bestand letterlijk staat dat de grootbedrijven, de multi’s continu lobbyen voor flexibilisering van arbeid en versoepeling van het ontslagrecht, waarmee de vaste baan straks voltooid verleden tijd zal zijn. Een uitspraak van de nieuwe man van VNO-NCW luidt: de vaste baan is een leugen, was een tijdje geleden in een uitzending op tv te zien geweest.
De voort ijlende technologie van robots en bots, autonoom opererende software gaat straks zijn tol eisen wat menselijke arbeid aangaat.
We leven niet meer in het industriële maar digitale tijdperk en de ontwikkelingen gaan razend snel.
Het komt hier ook ter sprake:
http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/632970-1503/column-kees-de-kort-het-gaat-zo-goed-dat-de-export-daalt
Dat “herstel” verhaal is ook lariekoek zolang in de westerse wereld van schijn welvaart het monetarisme gehandhaafd blijft, het fractioneel bankieren, de geldcreatie uit het niets. Alleen de financiele markten worden op hun wenken bediend en het “geld” wordt via de beurzen uitgestrooid naar de 1% happy few door toedoen van Janetje en Mariootje.
En wie neemt onze “cijferfabrieken” nog serieus, altijd met opbeurend nieuws op het moment dat er verkiezingen zijn om de pluchezitters daar te laten waar ze graag willen blijven:
http://www.waarinholland.nl/propagandamachine-draait-op-volle-toeren-economie-groeit-razendsnel/
Oogjes dicht, snaveltjes toe, slaap lekker.
De angst voor robots hebben we niet want die moeten bediend worden. Door onderhoud te verlenen worden. door slijtage stop de robot ook gegeven moment. hij dan vervangen worden en nieuwe software maar als niemand hem bediend staat hij ook stil.
Nog in de ontkenningsfase, Arjan? Zo simplistisch zoals jij het hier stelt zal het echt niet gaan worden!