In Heerlen wordt de komende jaren ruim veertig miljoen euro geïnvesteerd in de vestiging van bedrijven en opleidingen rondom nieuwe vormen van zakelijke dienstverlening en ict. De Smart Services Campus is een initiatief van de provincie Limburg, pensioenuitvoerder APG en de Universiteit Maastricht. Ict-dienstverleners Accenture en Conclusion zijn de eerste twee ict-ondernemingen die een vestiging op de campus hebben aangekondigd.
Met de komst van Conclusion en Accenture naar Heerlen zullen volgens de provincie de komende jaren vierhonderd nieuwe banen worden gecreëerd in de regio. Het wervings- en selectieproces is inmiddels van start gegaan.
Uiteindelijk moet de vestiging van start ups, spin offs en het aantrekken van nieuwe bedrijven leiden tot 2000 tot 2500 nieuwe banen. De betrokkenen hopen zo ook jong talent aan te trekken en te behouden voor de regio.
‘Doel van de nieuwe Campus is door interactie tussen onderwijs, onderzoek en ondernemerschap een broedplaats te worden voor nieuwe bedrijvigheid, innovaties en talentontwikkeling op het gebied van slimme diensten, ofwel smart services. Dat zijn ingenieuze product- en diensteninnovaties, gebaseerd op diverse data die met elkaar in verbinding worden gebracht door ict’, lichten de drie initiatiefnemers in een gezamenlijk bericht toe. Slimme combinaties van gegevens moeten bijvoorbeeld leiden tot meer inzicht in de behoefte van klanten, het verhogen van de operationele efficiëntie en een verbeterde dienstverlening.
Delivery Center Accenture
Accenture meldt ook dat het door pensioenuitvoerder APG is aangetrokken als een van de voorkeurspartners om de ict te verbeteren. In verband met de samenwerking met APG opent Accenture een zogeheten ‘delivery center’ op de Smart Services Campus in Heerlen.
Manon van Beek, country managing director van Accenture Nederland zegt: ‘We hebben een lange vestigingsgeschiedenis in Nederland met onze kantoren in Amsterdam en Almere. Het openen van een Delivery Center op deze Campus is een logische stap in een regio die zo centraal ligt in Europa en waar veel bedrijven zoals financiële en publieke instellingen zitten.’
Volgens Van Beek is ook de mogelijkheid om uitgebreide ervaring in r&d en zakelijke vaardigheden in te zetten om innovatie in de regio te bevorderen een belangrijke factor in het besluit om zich in Limburg te vestigen.
Nieuwe opleidingen
De provincie Limburg, pensioenuitvoerder APG en de Universiteit Maastricht hebben halverwege 2014 het initiatief genomen voor het oprichten van een nieuwe campus, speciaal gericht op dit soort slimme diensten. De campus moet een broedplaats zijn voor nieuwe bedrijvigheid, innovaties en talentontwikkeling.
Ook wordt er in het campusgebouw een topinstituut gevestigd met de naam Expertise- en Innovatiecentrum Business Intelligence & Smart Services (BISS) waar onderwijs, onderzoek en ondernemen samen komen. De Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Open Universiteit werken samen en hebben de intentie om onder meer vier nieuwe opleidingen te ontwikkelen.
In combinatie met een drietal bestaande opleidingen zouden in een periode van tien jaar mogelijk zestienhonderd nieuwe studenten bezig kunnen zijn op het gebied van smart services en kan straks talent aan de regio gebonden worden.
Zakelijke dienstverlening
De provincie meldt dat in de regio Heerlen verschillende financiële, administratieve en informatie-verwerkende bedrijven en instellingen gevestigd zijn. Het gaat onder meer om ABP, APG, AZL, CBS, de Belastingdienst, PNA Group, Obvion, Rabobank, PinkRoccade en Loyalis.
Ook de callcentra en de backoffices van grotere internationale bedrijven als DHV, Medtronic, Boston Scientific en DocMorris maken de regio volgens de provincie tot een aantrekkelijke hotspot voor slimme diensten.
‘In totaal werken er in Limburg ongeveer 65.000 mensen in de zakelijke en financiële dienstverlening. Door een toenemend gebruik van digitale processen en mobiele apparatuur verandert de manier waarop allerlei administraties ontwikkeld en onderhouden worden’, aldus de initiatiefnemers.