ITGilde is precies een jaar actief als coöperatie voor Unix- en Linux-professionals. De organisatie wil zzp’ers voordelen bieden op economisch vlak en hen ondersteunen en bemiddelen bij interessante (vervolg)opdrachten. Hierbij staat vakmanschap centraal met als doel dat de leden elkaar onderling positief stimuleren binnen het vakgebied.
ITGilde is door Pieter Izeboud opgericht omdat hij zag dat er veel ervaren Unix/Linux-zelfstandigen tegen slechte condities technische werkzaamheden verrichten. Daarbij gingen er volgens Izeboud te hoge marges naar detacheerders en brokers. ‘Al die zzp’ers werken als eenpitters zonder synergie, daarbij heeft elk mens behoefte aan een vakgroep en onze groei naar dertig man in zo’n korte tijd bewijst dat mijn stelling juist was en is.”
Het gilde focust zich op senior Unix- en Linux-professionals, ofwel de meesters genoemd. Verder is er ook ruimte voor gemotiveerde junior specialisten. Het product van de coöperatie is een centrum voor professionele doorontwikkeling, en inzet op opdrachten die hierbij passen. Verder worden de leden direct vanuit de organisatie gedetacheerd als zijnde op de loonlijst van een werkgever.
Technische kennis
Izeboud hoopt een begrip te worden in het Unix/Linux-spectrum. Izeboud is zelf bijna twintig jaar werkzaam in de ict-persoonsbemiddeling en heeft verschillende it-functies bekleed, zoals system engineer, projectleider en business unit manager op technische gebieden als infrastructuur, architectuur, servicemanagement en testconsultancy. Sinds 2014 is hij partner van ITGilde samen met Rob de Laat en Marcel van der Zee. Zij zijn ook bekend met it-projecten als technische consultants. Zo was Van der Zee consultant voor Microsoft. De Laat is gespecialiseerd in onder andere IBM AIX, Sun Solaris, HP, Linux, Red Hat, opslagsystemen, back-up en recovery, migraties (hard- en software) en datacenters.
Erg leuk en interessant. Wij hebben Ruimteschepper BV opgericht in 2011 met soortgelijke doelstellingen, aangevuld met het doel ook een actieve rol te spelen in Kennisdeling in de branche van Geo-IcT en Geo in het algemeen.
Wij hebben inmiddels meer dan 50 Vrij Verbonden zelfstandig geo-professionals bij Ruimteschepper en realiseren met een actieve Kenniskring 18 kennissessies per jaar. Die kring kent leden uit overheid, onderwijs en wetenschap, leveranciers en adviseurs en bedrijfsleven.
Lijkt me interessant een keer met een paar soortgenoten (initiatiefnemers van ZP-organisaties) ervaringen uit te wisselen over onderwerpen als inkoopbeleid overheid, (h)erkenning vakmanschap zelfstandigen, broker-dominantie etcetera.
Douwe Blanksma
NB ik zou aan de titel van het artikel willen toevoegen: … en helpt zelfstandigen aan beter kennis en gezamelijke projecten !
Dat is wat Ruimteschepper realiseert in het Geodomein; het is mogelijk.
Douwe
Als je constateert dat eenpitters zich ook als eenpitters (blijven) gedragen en er geen synergie is binnen het vakgebied dan is dat je primaire focus. Want juist een van de grootste bottlenecks, als het gaat om samenwerking tussen mensen in het algemeen en binnen het ICT vakgebied in het bijzonder, is de beperkte bereidheid tot kennisdeling.
Het lijkt mij daarom dat de doelstelling van dit soort initiatieven primair ‘verhoging van kwaliteit’ moet zijn. Verhoging van marge komt dan vanzelf.
Dus eigenlijk is het jammer dat het financiële motief nu weer als lokker wordt gebruikt. Ik vraag me af of je daar de juiste (vanuit het juiste perspectief gemotiveerde) mensen mee binnenhaalt.
@hk Job protection was het woord wat ik zocht. Je komt het tegen maar even gemakkelijk kom je weer mensen tegen die er niet mee zitten om kennis te delen, lijkt me een nare werksituatie als er geen bereid is dat wel te doen. Vind eigenlijk ook dat het hoort dat je elkaar zo goed mogelijk probeert te helpen net zoals je van anderen weer veel kan leren. Of je elkaar altijd begrijpt dat is een tweede, dat is ook geen regel. Zag trouwens niet hoe je nu lid kan worden van het IT Gilde, dat kon ik op de site niet vinden en verhoging van de kwaliteit en delen van kennis zou een mooie zijn. Of is het een keurmerk?