De explosieve groei op de Nederlandse ict-overnamemarkt in het derde kwartaal heeft zich niet voortgezet in het slotkwartaal van 2014. Het aantal geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen kwam uit op 56, tegenover 93 in het kwartaal ervoor en 57 in het vierde kwartaal van 2013. Het gehele jaar 2014 noteerde wel een stevige plus: 284 transacties, ten opzichte van het aantal van 208 in 2013, een stijging van circa 37 procent.
De groeispurt die in het derde kwartaal 2014 te zien was, heeft zich niet doorgezet in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en transacties op de Nederlandse ict-markt dat Computable altijd met financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) samenstelt. Het recordaantal van 93 deals in de periode juli tot en met september kreeg geen gevolg in het slotkwartaal van 2014. Daar bleef de teller staan op 56, ongeveer evenveel als het jaar daarvoor (vierde kwartaal 2013: 57 transacties). Het overzicht van het vierde kwartaal 2014 staat hier en onderaan dit artikel.
Hoewel het aantal transacties in het derde kwartaal uitzonderlijk hoog was, valt de eindscore in het slotkwartaal van 2014 wel wat tegen, zegt Pieter de Vries, adviseur in het ict-team van MBCF. ‘Maar’, tekent hij aan, ‘de terugval is ook weer niet zo dramatisch. Er gebeurde nog genoeg en er zijn weer diverse mooie deals voorbij gekomen.’ Het eerste kwartaal van 2015 laat bovendien een behoorlijke dynamiek zien; het lijkt er niet op dat de overnamemarkt aan het droogvallen is.
Softwarebedrijven gewild
Wat opviel in de laatste drie maanden van 2014 waren opnieuw de talloze investeringen in startups en jonge bedrijven, ook vanuit het buitenland, meldt collega-adviseur Ramon Schuitevoerder. Los hiervan vonden er nog tal van opmerkelijke overnames en investeringen plaats in het vierde kwartaal van 2014, stelt hij. De aangekondigde overname van de Nederlandse softwaregrootheid Exact bijvoorbeeld, door de Britse investeringsmaatschappij Apax. Die past in het rijtje Cordys (OpenText), Unit4 (Advent), TSS (Constallation Software) en Quintiq (Dassault Systèmes).
Ook Wolters Kluwer (kocht het Duitse financiële softwarebedrijf SBS) en Reed Elsevier (nam het Franse softwarebedrijf Fircosoft over voor het beveiligen van het betalingsverkeer bij klanten) lieten weer van zich horen. De voorheen uitgeefconcerns zitten in een metamorfose om leveranciers van digitale informatie en bedrijfsmatige applicaties te worden.
Strategische overnames
‘Verder zie je dat bedrijven, waarin eerder een investeerder is gestapt, zich opnieuw strategisch versterken’, stelt Schuitevoerder. Hij wijst op de IT-ernity Groep die zijn oog liet vallen op de Nederlandse public cloud-dienstverlener CloudVPS. Sinds 2008 heeft IT-ernity al diverse overnames gedaan, in eerste instantie met steun van Nedvest. Sinds mei 2013 heeft de Britse investeerder GMT samen met de Amerikaanse geldschieter VSS een dikke vinger in de pap.
Schuitevoerder: ‘Of neem de overname van de Microsoft Dynamics VAR-activiteiten van Quonext in Spanje door QBS – Quattro Business Solutions. Dat bedrijf is onderdeel van IT Channel Company, waarin investeringsmaatschappij NPM Capital in mei 2013 is gestapt. Met steun van de investeerder is nu dus via de overname van de Spaanse tak van Quonext QBS Iberica gestart.’
Wisselend beeld
In het vierde kwartaal betraden opnieuw (buitenlandse) kapitaalverschaffers de ict-markt die tot nu toe weinig oog hadden voor deze sector. Een treffend voorbeeld is de investeerder Avedon Capital Partners die verzekeringssoftwarebedrijf CCS gaat helpen met de sprong naar het buitenland. ‘Dat is geen it-investeerder pur sang. Avedon is de afgesplitste investeringstak van NIBC Bank die nu ook zijn pijlen op de ict richt. Dat gebeurt steeds vaker,’ stelt De Vries.
Heel 2014 in ogenschouwend nemend concluderen de twee MBCF-adviseurs dat het een goed overnamejaar is geweest, maar wel met een wisselend karakter. Het aantal ict-deals steeg in Nederland tot 284 transacties, een flinke toename ten opzichte van het aantal van 208 deals in 2013. Al kwam dit grotendeels door een explosief derde kwartaal, dat een recordaantal (93) transacties kende, en een mooi eerste kwartaal (70 transacties). In het tweede (65) en het vierde kwartaal (56) viel er juist weer een dip te zien. Ondanks dit ge-jojo viel in het afgelopen jaar de toenemende interesse van investeerders in ict-bedrijven extra op, met name voor startups, groeibedrijven en softwareleveranciers.
IS Group: Investeerders met stille trom vertrokken
Een ict-bedrijf dat ook af en toe opduikt in de overname-overzichten is de IS Group, een van de grotere Nederlandse leveranciers van cloud computing en diensten. Het bedrijf uit Purmerend hanteert een ‘buy & build’-strategie. Recente overnames zijn bijvoorbeeld desktop- en applicatieprovider RDC Xtended (januari 2015) en de hostingleveranciers WideXS (juni 2014) en Nxs Internet (juni 2013).
IS Group werd financieel ondersteund door de investeerders Henq en Hummingbird. Die blijken er echter in april 2014 stilletjes te zijn uitgestapt. Een officiële annoncering hiervan is er nooit geweest. Volgens een zegsman van Henq heeft er ‘in lijn met de afspraken waaronder wij indertijd zijn ingestapt een herfinanciering plaatsgevonden. Er is geen sprake van een management buyout.’
Het lijkt erop, ook volgens de Kamer van Koophandel, dat de twee aandeelhouders hun pakket hebben overgedragen aan de andere aandeelhouders Jan-Willem des Tombe en Arjan Steevels, beiden directeur van de IS Group. Het bedrijf is in 2010 ontstaan uit de fusie tussen de Pins Groep (Des Tombe) en IS Interned Services (Steevels), toen nog aanbieders van hosting- en beheerdiensten geheten.
Overzicht
Klik voor een scherpere pdf-versie van deze lijst HIER.