Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lelijke eendje op de smartphonemarkt: Windows Phone. Dat Microsoft-platform lijdt aan het probleem van Linux-op-de-desktop.
Microsoft benut Mobile World Congress deze week om nieuwe Lumia-smartphones te presenteren. Het zijn allemaal instaptoestellen, waarop wel Excel valt te gebruiken. De maker zegt pas met verse high-end toestellen te komen zodra Windows 10 af is, wat dan ook gelijk voor smartphones uitkomt.
Ondanks jaren inspanning en de besteding van veel
resources (mankracht en geld) blijft Windows Phone een Calimero. Ironisch genoeg lijdt het mobiele besturingssysteem van Microsoft aan het aloude euvel dat Linux weerhoudt van doorbreken op de desktop. Weinig apps die veel eindgebruikers aantrekken, waardoor er weer weinig hardwareleveranciers zijn die het besturingssysteem standaard in hun assortiment bieden, waardoor er weinig eindgebruikers zijn die op hun beurt developers en apps aantrekken. Wat vind jij?
Henri, ik vind je argumentatie nu toch wel heel erg zwak als je mij afdoet als een ‘fanboy’ en iemand die vast van Microsoft producten leeft. Als je op die manier de discussie wil voeren, dan heeft het weinig zin. Kom met inhoudelijke argumenten, maar, die heb je blijkbaar niet?
Je kunt niet onderbouwen waarom het lastig is of veel handelingen kost om een contactpersoon te bellen. Je roept iets over ‘600 contactpersonen’. Maar, feit is, of het nou 10 zijn of 1000, je bent steeds net als op een iPhone maximaal drie klikken verwijderd van het bellen. Ik heb je verteld hoe. Maar de zes die jij noemt zijn niet waar. Ik weet niet waarom je hier aan vasthoudt. Jouw fotoprobleem is opvallend dat je dat juist als argument noemt waarmee je wilt aangeven dat Windows Phone niet deugt. Nou, als dat alles is….ik denk dat er weinig gebruikers zijn die zich aan zoiets kunnen storen en dat er zelfs gebruikers zijn die het juist prima vinden zo. Dit is een keuze in het OS. Ik heb diverse voorbeelden genoemd waarin Windows Phone zich positief onderscheidt.
Windows Phone heeft op grote schaal een probleem, zeg je. Dat is een feit. Maar, wat zegt dat dan? Je ziet juist dat Microsoft er alles aan gelegen is om dit beter te maken en dat ze juist meer dan ooit luisteren naar wat gebruikers willen. Windows 10 is daar een goed voorbeeld van. Veel meer agile kun je ze niet krijgen. Wereldwijd zie je reviews van Windows Phone die beter en beter worden. Sommige erg enthousiast. Idem voor Windows 10. Microsoft is erg innovatief bezig. En daarmee gaan ze nog een hoop dingen veranderen. Unified Apps over zowel Windows 10 op de phone, desktop als tablet is een slimme stap. We spreken elkaar over 2 jaar!
Daniel, laten we voorop stellen dat jij kritiek levert door te suggereren dat ik met niet in de materie heb verdiept en daarna roep je extra weerstand op door te schrijven “Kom met inhoudelijke argumenten, maar, die heb je blijkbaar niet?”.
Jij hebt het over ook “fantastische inhaalrace”, waar blijkt dat dan uit?
Momenteel heb ik geen Windows Phone meer, dus ik kan niet letterlijke door de stappen heen, maar wat ik me nog herinner is dit. Je drukt op je telefoon icoontje (stap 1), je drukt op contact boek (stap 2), je drukt op zoeken (stap 3), je tikt je zoektekst in (stap 4), je klikt op een naam (stap 5), je klikt op het telefoonnummer dat je wilt bellen (stap 6). Maar soms zijn de details heel subtiel. Zo opent mijn Telefoon icoontje op IOS al heel vaak contactpersonen, blijkbaar omdat ik op die manier de app het meest gebruik en hoef ik niet eerst op het vergroot glas te klikken voordat ik pas kan zoeken. Subtiel, maar wel effectief en zo merk je dat veel Windows Phone functies gewoon niet optimaal werken en niet volwassen zijn.
Maar ook de back-toets die heeft ineens meerdere functies zoals een multi-task toets.
Je weet nooit als je de back-toets aanraakt wat er gaat gebeuren. Soms slide je dan naar links, soms ga je naar het app overzicht scherm en na 6 maanden is het mij niet gelukt het intuïtief te begrijpen.
Dan heb je Spotify, leuk app, maar muziek kun je niet op je SD kaart opslaan, dus kreupel. Dan kun je zeggen: Dat ligt aan de App, maar ik heb met veel apps slechte ervaring ook met gebruiksvriendelijkheid en dan is het een probleem van het eco systeem.
Windows Phone werkt soepel, ook op een goedkoop toestel, dat is een enorme plus. Maar zoveel dingen waar ik gek van werd, soms staan mensen er 4 keer in omdat je zowel als Google Contact hebt, maar ook als Facebook vriend en LinkedIn. Ook het wijzigen van contacten was geen prettige ervaring.
Dan de IE browser op de Windows Phone. Ruimte wordt helemaal niet goed gebruikt en mag zich niet meten met Chrome op een mobiel device. Sowieso werken Google en Windows Phone niet goed samen en dan druk ik me zacht uit. Ja, dat komt ook door Google, maar waar het bij mij om gaat is hoe het voor mij werkt.
En tuurlijk doet MS zijn best, Microsoft Azure vind ik een prachtig product, maar als je kijkt hoe ze de laatste jaren met Windows 8 hebben lopen rommelen en hoe je als Surface RT ervan af komt… dan vertrouw ik er zeker niet zomaar op “dat het wel goed komt”.
Dan hebbende over Microsoft Azure / Office 365. Ik kreeg laatst een aanmaning dat een rekening niet betaald was. Wat een zoektocht was dat! Totaal niet duidelijk waarvoor de rekening was, het bedrag in de email klopte niet met de werkelijke factuur en de support afdeling heb ik 3 verschillende personen uit India gehad en het probleem is NIET opgelost. Nu moet je weten dat ik 12 subscriptions heb en 3 Office 365 abonnementen, daar doorheen bladeren is al een trage ervaring op zich.
Dus ik heb wel degelijk inhoudelijk wat te melden en het feit dat ik zes maanden full time met Windows Phone heb gewerkt zonder andere 2e telefoons wil ook wat zeggen over mijn commitment. Misschien ligt het aan het aan mij, maar dat geloof ik niet. Windows Phone kan in mijn ogen zich domweg niet meten met IOS en Android, gewoon niet, en de redenen zitten te diep in wat ik gezien heb om te geloven dat het binnen 2 jaar ineens wel goed is.
En wat maakt het uit? Ik heb geen belang bij of MS het goed of fout doet, of Apple, of Google. Ik ben gewoon een gebruiker en gebruik wat voor mij werkt zonder liefde voor het bedrijf. Dat snap ik toch nooit van mensen die bedrijven met hand en tand verdedigen. Google / Microsoft / Apple houden echt niet van jou. En wat ik eerder zeg, een groot deel van mijn leven ben ik bezig geweest met Microsoft, Basic, ASP, Access, MS SQL Server, Visual Studio, .NET, Windows, Azure.
Ik heel vaak ben ik daar best tevreden over, maar de laatste tijd merk ik dat ik steeds minder met Microsoft te maken heb. Servers worden steeds vaker Linux, programmeren steeds vaker HTML/Javascript, database ben ik nu met Postgres bezig, en voor de cloud gebruik ik veelal Amazon.
Jeetje, wat doen jullie overdag?
Zit net dit artikel (opnieuw) te lezen.
Dat de app’s niet goed geschreven worden komt door ‘prutsers’
Dat de veiligheid niet op orde is komt door ‘prutsers’
Dat de telefoon niet werkt zoals verwacht komt door ‘prutsers’
Een beetje ‘prutser’ schrijft met Java een prachtige app voor elke telefoon.
Aan wie kan het dan ‘liggen’ aan het besturingssysteem of aan de ‘prutsers’?
Wat vroeg Jasper Bakker (TOPIC STARTER) ook alweer…
Ondanks jaren inspanning en de besteding van veel resources (mankracht en geld) blijft Windows Phone een Calimero. Ironisch genoeg lijdt het mobiele besturingssysteem van Microsoft aan het aloude euvel dat Linux weerhoudt van doorbreken op de desktop. Weinig apps die veel eindgebruikers aantrekken, waardoor er weer weinig hardwareleveranciers zijn die het besturingssysteem standaard in hun assortiment bieden, waardoor er weinig eindgebruikers zijn die op hun beurt developers en apps aantrekken. Wat vind jij?
Lijkt me duidelijk vrienden, heb ik niet zoveel woorden voor nodig.
Kan wel andere banden onder mijn auto zetten, maar als hij niet start… enz.
@Jasper
Zo is’t nagenoeg precies!
Echter wat biedt MS meer of beter als de playstore van Android of die store van Apple? Als ik MS was… wist ik het wel, …in de aanval, …direct en …groots!
@Henri Goed geschreven!
Duidelijk, 50+’r
Zo onderscheid je ’the boys with toys van ‘de mannen met wallen!’ ;-D
@Henri
Kun je dat onderbouwen?
“hoe ze de laatste jaren met Windows 8 hebben lopen rommelen”
Ik ondersteun van XP tot 8.1 en ook Linux of BSD.
Ook al ben ik een groot voorstander van GNULinux zoals het officieel heet moet ik zeggen dat juist 8.1 een enorme stap voorwaarts is, kijkend naar het technisch fundament, tegeltjes kun je makkelijk laten voor wat het is.
Overigens raad ik je aan om Mysql/Mariadb ook te bekijken want dat is voor webapplicaties nog steeds de standaard defacto. Postgresql is daar niet zo geliefd, eigenlijk onterecht.
@Jasper
Niemand weet hoeveel Linux-op-de-desktop er is, er zijn geen verkoopcijfers bij open source dat iedereen kan downloaden. Veel gebruikers stellen hun browser zo in dat hij websites meldt dat deze op Windows draait, dus cijfers via bezochte websites zijn ook onbetrouwbaar.
@Jan Dat begrijp ik toch niet, ik ben lid van de Microsoft fanclub maar dat Windows 8/8.1 vind ik een hele ongelukkige stap waarbij er gehinkt wordt op twee gedachten, iets tussen een tablet/smartprhone/desktop in. Heb nu Office2013 op een Windows 7 draaien, het is werkelijk afgrijselijk komt er een heel rare brede band links het beeld in schuiven. Hoe verzin je het! Het was natuurlijk ook ambitieus het was een stap in layout maar ook in techniek (winrt vs win32) en een poging om ook de switch te maken van het gezellige doe maar en installeer maar wat systeem richting naar een gesloten model van een appstore analoog aan Apple en Google. Maar dit vond ik halfbakken, ben ook heel benieuwd naar Windows 10, het zal nog wel meer de eigen winkel inzuigen worden.
@Jasper Het laatste wat een killer app wel is, is aan een platform gebonden. Draaiend op alle platforms en devices lijkt me een minimale voorwaarde.
En dat laatste sluit aan bij Henri’s opmerkingen over Javacript/HTML en de kracht daarvan. Dan maakt het allemaal niet zoveel meer uit welke type smartfoon. Cloud zeg maar 🙂
@louis
De GUI is niet het OS. Dat is bij Linux ook zo, daar kan ik kiezen uit verschillende GUI’s.
Kijk ik naar de manier waarop ik beheer doe, dan vindt ik in 8/8.1 sneller wat ik zoek, bij 7 moet je je nog door de brei klikken.
De app-shop is erbij gekomen, al het andere werkt ook nog, downloads van bijv. LibreOffice, Firefox, Thunderbird en classic shell, de installatie met de desktop als startscherm doen alles net zoals bij windows 7.
Sommige klanten gebruiken die tiles zelfs liever als de desktop.
Een aanbod van 1 Gui op alle apparaten is mijn inziens de juiste weg. Die idee is beter als de vele vendor-specifieke Android-aanpassingen die updates verhinderen.
@Jan Om met het laatste te beginnen, ik vraag me dat af, één gui op alle apparaten. Ik vind het toch wel een verschil, zo een smartfoon device, klein scherm met een paar knopjes of een desktop/laptop met een groot scherm en een toetsenbord. Je ziet al aan websites, een desktop versie die er anders uitziet dan mobiele versie. Kan me voorstellen dat het voor een OS ook geldt, verschillende presentaties. Bij Windows is dat zeker al niet mogelijk, de programma’s die je noem, firefox, thunderbird, etc, ik heb de mobiele versie voor Windows nog niet gezien. Op dat gebied al twee verschillende systemen en ik zie Microsoft dat nog niet gaan veranderen.
De Gui is niet het OS maar het is niet zo dat je bij windows daar veel mogelijkheden in hebt behalve dan via het tweaken. Het is misschien wel angst bij mij, heb er een aantal maal mee te maken gehad, windows 8 en werd er niet gelukkig van (2 soorten internet explorers, brrr) en zocht me een ongeluk. En toen ik even terug een keus moest maken voor een systeem voor familie heb ik windows 7 gekozen. Maar misschien moet je op de computable expert dag maar een demonstratie geven van Windows 8 en zal ik ook denken, valt best mee. Misschien is het de angst wel.
Hoe dan ook, het vreemde android en gesloten en dure apple, er mogen wel wat meer mobiele os’s zijn die echt wat te betekenen hebben.
@Jan
Rake observatie: de onbekendheid van – of iig onduidelijkheid over – het aantal desktopgebruikers van Linux. Dat maakt het gelijk voor (commerciële) applicatie-ontwikkelaars een (grote) gok: hoe klein/groot is hun potentiële afzetmarkt?
@Louis
Meestal wordt ‘killer app’ gezien als ‘killer app voor platform X’, waarbij X een bepaald type hardware, of een specifiek OS, of een applicatie-framework, enz. kan zijn. Je hebt een goed punt dat anno 2015 een killer app eigenlijk OS-agnostisch en multi-device zou moeten zijn. De praktijk (b)lijkt echter weerbarstig.