Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lelijke eendje op de smartphonemarkt: Windows Phone. Dat Microsoft-platform lijdt aan het probleem van Linux-op-de-desktop.
Microsoft benut Mobile World Congress deze week om nieuwe Lumia-smartphones te presenteren. Het zijn allemaal instaptoestellen, waarop wel Excel valt te gebruiken. De maker zegt pas met verse high-end toestellen te komen zodra Windows 10 af is, wat dan ook gelijk voor smartphones uitkomt.
Ondanks jaren inspanning en de besteding van veel
resources (mankracht en geld) blijft Windows Phone een Calimero. Ironisch genoeg lijdt het mobiele besturingssysteem van Microsoft aan het aloude euvel dat Linux weerhoudt van doorbreken op de desktop. Weinig apps die veel eindgebruikers aantrekken, waardoor er weer weinig hardwareleveranciers zijn die het besturingssysteem standaard in hun assortiment bieden, waardoor er weinig eindgebruikers zijn die op hun beurt developers en apps aantrekken. Wat vind jij?
Ik ben het met Reza eens.
Ook de punten van Jeroen kan ik onderschrijven.
Heb echt mijn best gedaan Windows Phone te omarmen en een half jaar fulltime met toestel rondgelopen zonder back-up.
Windows Phone zit zoveel mis dan ik niet geloof dat dit zomaar wordt opgelost, waar ik al gek van werd is dat als ik een foto open, ik naar het startscherm ga (of iets anders doe) en dan weer op de foto-app icoon klik…. ik in het algemene scherm terecht kom. Alleen als ik via de multi-task knop (gek genoeg door de Back button inhouden) en naar de foto app ga, dan onthoudt ie wel de foto die ik open had. Ook bellen naar een contactpersoon bestaat uit 6 handelingen als het geen favoriet is.
MS heeft mobile (en cloud) volledig te laat ingezien en de pijn die dat veroorzaakt heeft zullen ze nog jaren voelen. MS verliest snel zijn relevantie en dat zegt een MS fan (van .NET Visual Studio, MS SQL Server, et cetera)
Ook dat Office 365. Ik kan er niet aan wennen en het hinkt weer op twee benen. Ze bieden het als cloud dienst aan, maar vervolgens werkt het wel weer het best als je de native applicaties gebruikt. Daarnaast blijft het bizar dat ze file-sync nog steeds niet onder controle hebben.
De overeenkomsten zijn een klein marktaandeel en daar houdt zo ongeveer op.
Als je een desktop koopt, is het bijna onmogelijk om daar niet Windows bij geleverd te krijgen of je moet echt lang zoeken en andere specifieke wensen laten varen. Sommige machines zijn met hun firmware gelocked en daarop kan je Linux niet installeren. Er wordt nogal wat gedaan om Linux onbekend en onbemind te houden. Er zijn overigens bizar
veel GNU applicaties te vinden en zakelijk kan er prima mee uit de voeten. (van uit gaande dat je de tijd hebt om uit te zoeken, wat je allemaal precies nodig hebt)
De Windows Phone heeft hele andere problemen. Zoals Reza en Jeroen al aangeven. Imago, Interface (love it or hate it) en keuze.
Je moet kiezen voor een Windows Phone. Iets wat ze bij Microsoft niet gewend zijn, die hebben het altijd van koppelverkoop moeten hebben.
@technicus
Daar zit het probleem voor het grootste deel.
Als ik een koffiezet-apparaat koop van merk x moet ik ook koffie schenken van merk x?
Right, ICT ten top – GAAP!
Jammer dat vooral vaste reageerders zich zo slecht in de materie hebben verdiept maar toch de behoefte voelen altijd en overal op te reageren. Ik heb prive een Windows Phone (een 930) en zakelijk een iPhone 5s en denk dus goed te kunnen vergelijken.
Tegen Reza zou ik willen zeggen: smaak is persoonlijk. Je kunt niet objectief vaststellen dat een Windows Phone niet mooi is. Sterker nog, ik vind juist het tegenovergestelde waar. Een 930 is verschrikkelijk mooi. Smaak. Ook het OS vind ik vele malen mooier (en beter) dan Android en het is minimaal vergelijkbaar met mijn iPhone, op sommige gebieden zelfs mooier en beter (bv. social media integratie, de people hub e.d.). Maar, nogmaals, smaak.
Daarnaast, Jeroen, je kunt wel degelijk ‘gewoon’ mappen aanmaken op je scherm. Simpel een app in of op een andere app slepen en ze worden in een map gegroepeerd. Een lint met veelgebruikte apps is niet nodig, je richt je startscherm gewoon in zoals je zelf wilt. Met live tiles en mappen. En de grootte van de tiles bepaal je zelf. Ik heb alle apps die ik veel gebruik gewoon bovenaan staan. Simpel en ik heb nog nooit nagedacht over een lint.
En Henri, ik bel een contactpersoon in maximaal drie stappen. Ik weet niet wat je doet of probeert, maar, als je naar je People hub gaat (eerste klik), vervolgens klik je de contactpersoon aan (tweede klik) en je kiest het betreffende nummer wat je wilt bellen, dan belt mijn Windows Phone gewoon die betreffende persoon. Volgens mij exact zoveel stappen voer ik ook uit op mijn iPhone. En weet je wat? Personen die je veel belt kun je zelfs als live tile op je startscherm pinnen. Dan is het nog maar 1 klik 😉 en je ziet gelijk updates van deze persoon in de live tile. Dat heeft mijn prachtige iPhone helaas niet.
Je foto ‘probleem’? Ach, als je echt wilt klagen, is er altijd iets te vinden. Inderdaad blijft op de iPhone de betreffende foto openstaan als ik terug ga naar home. So what? Hoe vaak heb ik hier last van gehad? Ik kan het mij niet herinneren. Op mijn Windows Phone kan ik weer een mooie live tile tonen die steeds mijn laatste foto’s rouleert op mijn startscherm. Op mijn iPhone kan dat weer niet, alles is statisch. Is de iPhone daarmee minder? Nee, anders. Smaak.
Er staan genoeg prachtige voordelen tegenover nadelen. De People hub bijvoorbeeld is een aanwinst dankzij een integratie met Facebook, Twitter en LinkedIn. Status updates van mijn contactpersonen zie ik hier gelijk terugkomen, ik hoef geen losse apps daarvoor te raadplegen. Sterker nog, vanaf deze plek kan ik zelf gelijk een update posten op LinkedIn, Twitter of Facebook. Ik hou daarvan.
Daarnaast doet Cortana prachtige dingen voor mij, als persoonlijke digitale assistente en heb ik op mijn Windows Phone een prachtige wereldwijde gratis gesproken navigatie met echt goede kaarten en live verkeersinformatie via Here Drive. Office Lens is iets wat niet op Android en iPhone bestaat en geeft me de mogelijkheid om een foto van een whiteboard te nemen en deze gelijk als tekst op te slaan in OneNote of als een PDF of PowerPoint op te slaan. Wat een prachtige feature. Kan ik niet met mijn iPhone. Überhaupt is mijn OneDrive en OneDrive for Business integrate met native Office apps handig.
Microsoft is laat, dat is waar. Maar, ze zijn met een fantastische inhaalrace bezig. En, de fat lady heeft de blues nog niet gezongen.
Interessant om dit allemaal te lezen, ook bevestigend: een paar jaar geleden had ik een Lumia van mijn werkgever om te testen. Een onding, dat bleek al snel en ik begrijp dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost.
Microsoft luistert nog steeds niet naar de klanten en kiest enkel voor korte termijn en shareholders value. Hierdoor floppen Windows 8, Surface en Lumia. Door er een ander sausje overheen te gooien (naamgeving, interface) hoopt deze mastodont uit Redmond telkens andere argeloze gebruikers te paaien met hun prustware.
@Daniel: Interessant verhaal dat je vertelt, maar de discussie ging over de vergelijking met waarom Linux niet op de desktop doorbreekt.
En tja, het is een kwestie van smaak, maar ook van keuze. Op Android kan ik een andere widget en UI omgeving installeren en dan herken ik mijn eigen telefoon niet meer terug. Bij Microsoft is er geen keuze. Er is een UI en daar moet je maar aan wennen. 1 widget inzetten voor een contactpersoon gaat op zo’n telefoon trouwens ook en het enige wat niet gaat zijn die overdrukke live tiles.
@On-topic: Ik denk dat marktaandeel niet het enige punt is dat een overeenkomst is. Beide problemen zijn Microsoft gerelateerd.
Ubuntu heeft een mobiel OS dat als je er een toetsenbord en beeldscherm aan knoopt zichzelf ‘omtovert’ tot een Linux PC.
Als Windows deze innovatie ook omarmt zal het hun marktaandeel niet schaden.
Dank je Jeroen, prima verhaal.
Het valt me op dat veel reacties de standaard clichés over Microsoft napraten.
Als je de laatste versies Windows intensief gebruikt op telefoon en tablet, kom je er achter dat het met Android en Apple (die ik ook jaren lang zwaar gebruikt heb) op veel punten behelpen is.
Ja, het is smaak, en ja een zelfgebouwde Linux doos en zelf geroote Android en dd-wrt router zijn geweldig. Ik speel er ook graag mee.
Maar ik kan daar als zware gebruiker mijn geld niet mee verdienen. Ik zoek iets wat snel en efficiënt is. Wat al mijn werk op alle devices laat zien en gebruiken. Wat als OS op de achtergrond zit en mijn werk op de voorgrond, ongeacht locatie en apparaat. Iets wat mijn werk op meerdere locaties opslaat op de achtergrond. iets wat ik zo uit de doos kan toevoegen aan mijn trusted devices. Ik zoek iets wat compatible is met collega’s, klanten en leveranciers. En helaas, daar voldoen OS-X, IOS, Linux en Android voor mij niet aan. Je mag het smaak noemen 🙂
Daniel : En zo sprak een fanboy van MS Windows Phone.
Wel zeggen dat we er niets van snappen, maar als ik 1 voorbeeld geef over wat niet lekker werkt dan doe je dat af als klagen. Ik heb nog veel meer voorbeelden waarin MS steken laat vallen. Het gaat dus om veel meer dan smaak, maar je zit ook nog in de ontkenningsfase.
Ik zie mijzelf als redelijk objectief over dit onderwerp en mijn mening onderbouwt. Ook je voorbeeld klopt niet en zeker niet als je 600 contactpersonen in je telefoon hebt. Maar ook als je via de bel-functie zoekt zit er nog een extra stap over net moet je twee keer op zoeken drukken.
Ik heb het dus niet over smaak.
Daarnaast het gaat niet om wat jij of ik vind, als je het gewoon bekijkt op grote schaal is het evident dat Windows Phone een probleem heeft.
Van een fantastische inhaalrace is dus geen sprake, maar laat me gokken, je leeft van MS producten?
@Pascal Je begrijpt me verkeerd: ik heb het niet over (open source software)applicaties die er wel voor Linux-server en niet voor Linux-desktop zouden zijn. Ik heb het over desktopapplicaties die grote aantrekkingskracht hebben op veel gebruikers. Zogeheten killer apps dus. Waarbij dan niet alleen functionaliteit een rol speelt maar ook (naams)bekendheid (eventueel merk), gebruiksgemak, vullen van een gapend gat/behoefte, enz.
🙂