Ouderen met dementie of Alzheimer die weglopen of verdwalen kunnen via een speciale inlegzool eenvoudig worden gevonden via smartphone, tablet of computer. De GPS Smartsole is, zoals de naam het al zegt, een inlegzool met gps. De oplossing kan van waarde zijn voor familie en verzorgers die verantwoordelijk zijn voor een toenemende groep oudere en verwarde mensen met dwaalgedrag.
Via een gps-inlegzool is het mogelijk om de precieze locatie van ouderen te volgen, te traceren en de geschiedenis van hun positie te bekijken. Dat gebeurt via eigen software die is ontwikkelt door GTX Corp en Locimobile.
De gegevens zijn te volgen via verschillende devices. De inlegzool wordt na een dag gebruik automatisch draadloos binnen twee uur opgeladen door hem op een paneel te leggen. De zool past in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die individueel werken.
Eind maart 2015 komt de gps-inlegzool voor buiten op de markt. In april van dit jaar verschijnt een versie voor binnen, die via bluetooth een sms of e-mail verstuurt als personen een bepaalde ruimte verlaten. De GPS Smartsole wordt in Nederland en België op de markt gebracht door Tracktraceshop.
Alzheimer
Door de toenemende vergrijzing zijn Alzheimer en dementie in staat om de nummer één volksziekte te worden. In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie. De Hersenstichting verwacht dat dit in 2030 het dubbele aantal zal zijn.
Om de groeiende zorgkosten en de explosieve groei van dementie in te dammen heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Deltaplan Dementie opgezet. 70 procent van de dementiepatiënten woont nog thuis en worden verzorgd door partners, familie en andere mantelzorgers.
Een enkelband was natuurlijk te confronterend
Zonde van de inspanning.Dit soort applicaties zijn (voor zover ze al kunnen werken) afhankelijk van de medewerking van de gebruik(st)er.
Een slimme verkoper gaat het waarschijnlijk lukken aan 1 of 2 dynamische managers van zorginstellingen een toepassing te verkopen, die na enige tijd wegens een overdaad of tekort aan alarmen naar de vuilnisbak verhuist.
Om de goede werking te garanderen gaat het niet helpen de gebruik(st)ers erop te wijzen dat ze altijd hun (eigen) sloffen met opgeladen zooltjes aan moeten doen als ze gaan dwalen…..
Men gaat gestaag voort om van daklozen nu ook demente bejaarden met GPS-trackers uit te rusten. Welke groep volgt hierna?