Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de toekomst van Samsung. Als die struikelende Android-reus komende week op MWC met de Galaxy S6 en hardware-innovatie pronkt, zal het blijven sukkelen.
Samsung wordt bedreigd door Chinese smartphone- en tabletgiganten zoals Huawei en Xiaomi. Wil het Zuid-Koreaanse Samsung de concurrentie weerstaan – en zich onderscheiden van Apple – dan moet het meer bieden dan ‘simpelweg’ alleen toestellen. Onderzoeksbureau Forrester stelt dat de Android-reus meer aanlokkelijke content, software en services moet bieden aan consumenten.
Zoals Apple al jaren biedt met zijn muziek- en appstores, naast bijvoorbeeld cloudback-up en -synchronisatie. Google heeft dit ook ingebouwd in Android, maar daarmee bevinden de diverse toestelmakers zich op gelijk speelveld. Als Samsung komende week op Mobile World Congress vooral innovatie etaleert rondom zijn hardware – zoals de verwachte Galaxy S6-smartphone – dan zal het dit jaar blijven lijden, voorspelt Forrester-analist Thomas Husson. Wat vind jij?
Alsjeblieft niet nog meer verouderende software van een hardwareboer die vervolgens ook de updates van Android tegenhoudt. Ik ben een beetje klaar met Samsung…
Samsung is goed in het maken van hardware, maar mist elke vorm van zelfkritiek. Het resultaat is dat ze alles uitbrengen, of het nu zinvol te gebruiken is of niet.
Samsung is slecht in het ontwikkelen van software, wat je kunt zien aan de logge TouchWiz interface en aan de Samsung apps die niets toevoegen aan het portfolio van Google.
Laat Samsung eerst eens bedenken wat nuttig en handig is voor gebruikers, dan zijn ze op de goede weg. Als ze nut als leidraad nemen, dan doen ze hopelijk wat minder domme dingen, zoals de telefoon volstoppen met elektronica die technisch leuk is maar met een nut van 0. Of een telefoon die 2 keer zo snel is; een gebruiker heeft liever een telefoon die 2 keer zo zuinig is.
Samsung heeft in het verleden al zoveel van Apple gejat, laten ze nu eens het inzicht van Apple jatten.
Totdat Samsung het licht heeft gezien, zal het erg veel last hebben van de Chinese prijsvechters aan de onderkant en Apple aan de bovenkant.
@Frank
jatten doen ze allemaal met Apple voorop.
Het “ecosysteem” Android is gammel omdat er twee partijen zijn die grip willen houden, enerzijds google anderzijds de telcos.
Gevolg, updates komen niet en bloatware in overvloed.
Samsung wil ook nog hun kontrole houden, de vraag is over wat?
Hopelijk breken de chinezen die markt open, dat is nodig.
@Jan
Je hebt jatten en jatten.
Er is schaamteloos jatten (bekijk het verschil tussen Android voor de eerste iPhone en Android nadat de iPhone uit was gekomen) en er is iets van een ander je helemaal eigen maken (de eerste iPods en iPhones, geen standaard MP3 speler of telefoon, maar versies met een heel nieuw ecosysteem).
Er zijn overigens 3 partijen die grip (willen) hebben op Android:
– Google;
– Fabrikanten;
– Telco’s.
Apple maakt zowel het OS (iOS) als de telefoon (iPhone), en heeft de telco’s voor updates buitenspel gezet, waardoor je tot 3 jaar na aankoop nog iOS updates krijgt, vanaf het moment dat de updates beschikbaar zijn, zonder een minuut vertraging.
Het toverwoord is hier “componentenselectie”. Als Samsung en consorten stoppen met het inbouwen van nutteloze exotische elektronische snufjes (omdat het kan) en zich beperken tot snufjes die nuttig zijn voor gebruikers (en dat is per definitie nadat Google het in Android ondersteunt), dan kan (stock) Android na release meteen op alle recente telefoons worden geïnstalleerd.