Binnen ongeveer vijf jaar tijd zijn er robots beschikbaar voor ondersteunende taken in de ouderenzorg. Om die beweging te begeleiden zouden zorgopleidingen les moeten gaan geven over robottechnologie. 'Het tekort aan handen aan het bed kan dan deels door robots verholpen worden.' Dat stelt Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotics aan de Technische Universiteit Delft.
‘Waar de ‘cure’ robots vooral in de behandel- en operatiekamers van ziekenhuizen aan een opmars bezig zijn, hebben ‘care ‘robots als taak de verpleging te ondersteunen, te helpen bij revalidatie of te ondersteunen in bejaardentehuizen of gewoon thuis’, vertelt Jonker aan Vision & Robotics. Dat is een vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in verschillende sectoren.
Jonker: ‘In de eerste categorie (cure) spelen zaken als precisie en haptische feedback (wat zeer snelle regelkringen vereist). Zorgen met robots is vooral een kwestie van kunstmatige intelligentie en empathische interactie. Zo helpen de zelflerende zorgrobots bijvoorbeeld met het opruimen, het herinneren aan het innemen van medicijnen, het doorbreken van eenzaamheid, of het registreren en waarschuwen als iemand valt, ‘s nachts ronddoolt, of onvoldoende eet en drinkt.’
2040
Mantelzorgers zullen volgens Jonker moeten wennen aan de komst van robots. ‘In 2040 hebben we in Nederland minstens twee miljoen mensen nodig om ouderen te verzorgen. Door technologie in te zetten, kunnen we meer handen aan het bed krijgen en een betere kwaliteit van leven bieden.’
Jonker wijst erop dat er op zorgopleidingen meer plaats moet komen voor de introductie van robots in de zorg. ‘Momenteel zijn er 2100 opleidingen die met elkaar concurreren, maar niet genoeg handen aan het bed. Dit is één van de redenen dat Zorginstutuut NL binnenkort een nota presenteert, waarin ook robotles aan bod zal komen.’
Hij wijst erop dat de koppeling van zorg en techniek in het onderwijs niet nieuw is. ‘We hebben in Delft en Twente al enige tijd de opleiding Klinische Technologie. Hier worden artsen en techneuten samen opgeleid om zo ook van elkaar te leren. En inmiddels zien we ook bij de hogescholen meer structurele samenwerking tussen de twee vakgebieden.’
In Delft en Eindhoven vinden allerlei ontwikkelingen plaats op het gebied van zowel autonome robots als op afstand bedienbare exemplaren. In 2012 presenteerde TU Delft een prototype van een zorgrobot met de naam Eva.
Kan aan mij liggen, maar ik kan hier niet echt vrolijk van worden.
Om je laatste jaren te moeten slijten in gezelschap van een robot.
Wat een armoede ..
Armoede of niet, er zullen in 2040 gewoonweg niet genoeg mensen zijn die deze verzorgingstaken kunnen/willen uitvoeren, en uit onderzoek blijkt dat je dan beter door een robot geholpen kunt worden dan helemaal niet…
Er is op dit moment al veel aandacht voor inzet van therapeutische robots in de vorm van pluche zeehondjes bij dementerende ouderen, en wat ik eruit begrijp is dat de resultaten veelbelovend zijn.
In het ziekenhuis te Geleen rijden al een aantal jaren (zo heb ik begrepen) automatische karretjes rond.
OF wij daar als consument/patient op zitten te wachten is een ander verhaal.
@RJBuitenhuis, Furbies zijn so 1990’s net als KJ lijkt mij dat niet echt een verbetering van de sociale beleving.
Om zorginstellingen en mantelzorgers wat meer inzicht te geven en vertrouwd te maken met de mogelijkheden voor robots in de zorg, worden door Robots.nu workshops georganiseerd bij zorginstellingen op locatie.
zie : http://www.healthcareconnected.nl