Intersystems, de Amerikaanse leverancier van technologie voor databeheer, kondigt de nieuwste versie van zijn grootschalige dataplatform Caché aan. Volgens de database-expert blijkt uit testen van onafhankelijke partijen dat de schaalbaarheid van Caché 2015.1 ten opzichte van de vorige versies is verdubbeld. Voor operationele doeleinden zijn analysefuncties toegevoegd voor zowel gestructureerde als ongestructureerde data.
Enkele tienduizenden Caché-applicaties zijn beschikbaar in de zorgsector, bij de financiële dienstverlening, in de detailhandel, de logistiek en voor overheidsdoeleinden. In Nederland werkt Intersystems onder andere samen met ict-concern CSC en zorgautomatiseerder Epic Systems.
Dit laatste bedrijf, dat Caché als onderliggende database platform gebruik voor zijn elektronische patiëntendossier-software, is blij met de grotere schaalbaarheid. ‘Door de verdubbeling levert deze versie strategische voordelen aan onze klanten, die in toenemende mate informatiesystemen inzetten ter ondersteuning van hun groeiambities. Zij bereiden zich voor op de transformatie in de gezondheidszorg van een volume gerichte werkwijze naar een op toegevoegde waarde gericht bedrijfsproces’, aldus Carl Dvorak, topman van Epic Systems.
‘Caché 2015.1 onderscheidt zich in zijn structuur als dataplatform, die ruimte biedt aan krachtige ontwikkeltools die met elk type data – SQL and NoSQL – tegelijkertijd kunnen omgaan. Voor operationele doeleinden zijn analyse functies toegevoegd die zich laten projecteren op zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Caché biedt op het moment van actie inzicht in actuele operationele gegevens, ‘aldus Robert Nagle, vice president of Data Platforms bij InterSystems.
InterSystems loopt al decennia voor met hun databaseontwikkelingen. Blijft mooi, ook omdat ze niet beursgenoteerd zijn. Helaas is het ook wel een duur platform waardoor ze niet snel mainstream zullen worden.
Wat zou dat nou betekenen, verdubbeling van schaalbaarheid ? Bij horizontaal scaling, zet je er bijv gewoon een machine bij indien nodig en verdeel je load, of dat doet het betreffende protocol al. Niks bijzonders.
Felix, met je eens dat de woorden niet handig gekozen zijn. Hoe meet je schaalbaarheid?
Aan de andere kant, begin 2000 riepen ze al dat hun database post-relational was. Dit realiseerden zij door kolommen in tabellen uit complexe structuren te laten bestaan. Zo kon je een veld “adres” aanmaken wat vervolgens weer uit meerdere kolommen bestond. Ook kon je sorteren op bit-niveau. Klinkt onzinnig, maar niets is minder waar. Hele grote datasets kon je dus al sorteren onrealistisch snel. Ze zijn wat stoffig ook als organisatie, maar hun techniek is top-notch. Eigenlijk nog een wonder dat ze niet overgenomen zijn, ze hebben IP genoeg.