Het inhuren van ict-consultant Jo van den Hanenberg voor een beloning van in totaal 1,3 miljoen euro en een dienstauto met chauffeur door het ministerie van Veiligheid & Justitie was terecht. Dat vindt minister Opstelten. In een Kamerdebat, waar de SP om opheldering vroeg, zei hij dat de ict-problemen bij de politie zo urgent waren, dat het onmiddellijk inhuren van externe expertise noodzakelijk was om de continuïteit van de automatisering te garanderen.
Afgelopen weekeinde ontstond ophef nadat NRC Handelsblad had onthuld dat het inhuren van Van den Hanenberg in twee jaar tijd 1,3 miljoen euro had gekost, ver boven de balkendende-norm voor publieke topfuncties. De ict-consultant was via adviesbureau Boer & Croon ingehuurd zonder dat er offertes bij andere bureaus waren opgevraagd. Het was de bedoeling dat Van den Hanenberg vanaf mei 2012 maximaal zes maanden voor het ministerie zou werken. Maar het contract werd op gezag van Opstelten verschillende keren verlengd, tot mei 2014.
Leger oud-cio’s
Van den Hanenberg behoort tot het legioen oud-chief information officers (cio’s) die zich – zelfstandig of via adviesbureaus – laten inhuren door het bedrijfsleven en de rijksoverheid voor het geven van peperdure adviezen over de aansturing en organisatie van de automatisering. De ict-consultant heeft diverse it-managementfuncties bekleed, waaronder bij Philips, DSM, Gasunie en Q-Park. Sinds 2008 heeft hij een eigen adviespraktijk en ook was hij een tijd verbonden aan Boer & Croon. Hij was voor zijn politieperiode ook tijdelijk chief technology officer bij de Dienst ICT van de gemeente Amsterdam. Recent schreef hij nog een rapport over de ict-huishouding bij overslagbedrijf Vopak; hij geeft nu ict-advies aan het facilitair bedrijf annex uitzendconcern Vebego.
Dienstauto
Volgens de Wet Normering Topinkomens mag een topfunctionaris bij de overheid meer verdienen dan de balkenendenorm (228.599 euro), maar alleen als er toestemming van de ministerraad is en de beloning openbaar wordt gemaakt. Tegen NRC Handelsblad zei het ministerie dat dat in dit geval niet is gebeurd omdat de ict-consultant volgens de wet geen topfunctionaris was.
Naast zijn salaris kreeg Van den Hanenberg een dienstauto met chauffeur. De kosten over de periode van twee jaar bedroegen 384.000 euro. In de Tweede Kamer zei minister Opstelten dat Van den Hanenberg goed werk heeft verricht omdat de politie-ict overeind bleef en hij verbeteringen en vernieuwingen zou hebben doorgevoerd. Uit een rapport eind 2014 blijkt echter dat de staat van de automatisering bij de Nationale Politie nog steeds te wensen overlaat. Het ministerie van V&J liet in een eerdere reactie weten dat de verstoringen in de afgelopen jaren wel zijn afgenomen en dat de beschikbaarheid van de systemen is verhoogd.
Uitzonderlijk
Van den Hanenberg werd samen met Pieter Cloo in mei 2012 via het bureau Boer & Croon aangesteld als ‘duo-cio’ voor een periode van drie tot zes maanden. Zij kregen de leiding over het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie dat de vastlopende ict weer op de rails moest krijgen.
Saillant detail is dat Van den Hanenberg voor zijn aanstelling lid was van de Review Board die in april 2012 een kritische evaluatie schreef over de voortgang van het Aanvalsprogramma. Dat vormde de aanleiding voor het opstappen van de toenmalige cio Aad Meijboom, de oud-politiechef die pas anderhalf jaar in dienst was als ict-directeur. Volgens V&J ontstond er door zijn vertrek een ‘zeer uitzonderlijke situatie’ bij de ict-afdeling van de politie. Het was noodzakelijk dat onmiddellijk in de vacature voor een nieuwe cio werd voorzien, waarna Van den Hanenberg en Cloo als interim werden aangetrokken.
Cloo had veel ervaring als topmanager in de publieke sector. Hij werd door Opstelten eind 2012 als secretaris-generaal op zijn departement benoemd. Aan salariskosten voor Cloo als interim-cio bij de politie besteedde het ministerie bijna 400.000 euro en ook hij had een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenberg ging daarna nog een tijdje alleen door bij de politie tot mei 2014. In totaal is 1.671.882 euro aan Boer & Croon betaald voor twee deskundigen in de periode mei 2012-mei 2014, meldde NRC.
Niet zozeer de hoogte van het bedrag (per uur) verbaasd me maar meer tijdsduur van 2 jaar. Dergelijke uurtarieven voor een adviseur zijn gezien de ernst van de problemen wellicht te billijken. Maar een adviseur die er twee jaar zit? Tenzij het geen adviseur is maar een operationeel uitvoerende en daar hoort dan daar een ander (lager) uurtarief bij.
Overigens verbaasd het me met welk gemak een inhuuruurtarief gelijk wordt getrokken met een salaris. Toch wel twee verschillende dingen.
Vragen we ons nog steeds af hoe ICT toch aan dat beroerde imago komt?
Goed betaald krijgen voor een moeilijke klus is logisch. Maar is zo’n astronomisch bedrag en auto met chauffeur nu werkelijk te rechtvaardigen. Vervolgens de door de overheid zelf opstelde norm dan overschrijden en het vervolgens dan ook nog ’terecht’ vinden.
Het lijkt toch werkelijk dat men zichzelf probeert te verrijken aan overheidsgeld. Welke toegevoegde waarde is dan voor dat geld daadwerkelijk geleverd?
Ongelooflijk dat deze praktijken gewoon door blijven gaan. Ik stel het als een groter vergrijp dan wat discutabele declaraties indienen.
geen topfunctionaris maar consultant.
geen salaris maar twee jaar enorm uurtarief + dienstauto met chauffeur
“an offer you cant refuse” 🙂
@felix
Of is het “An officer you can’t refuse”?
En wat was het resultaat? Alles op orde? Loopt het lekker? Alles volgens planning? Kijk als de resultaten ernaar zijn dan zeg ik oké, maar dat kan de politie zelf beantwoorden.
Nou? Of laat me raden: het ligt weer aan de leveranciers?
Mijn vader zei altijd; boeven vang je het beste met boeven ….
Vraag: wat gebeurt er met een medewerker die het budget met extreme bedragen overschrijdt en zich niet aan de regels houdt?
Kunnen we voor politici niet dezelfde regels als in het bedrijfsleven geldig maken en Opstelten op staande voet ontslaan?
Dat Opstelten al lang met pension had gemoeten zal iedereen wel onderschrijven. Maar wat hij nu weer ‘gepresteerd’ heeft is wel een dieptepunt in zijn carrière. Je zou bijna gaan denken dat er een heel donker en duister geheim achter zit waarom deze man zo exorbitant veel verdiende.
Opstelten is van de VVD en de VVD is altijd tegen extra hoge beloningen bij de (semi)overheid vanwege de lagere risico’s en propageert daarom de Balkenende-norm. Dat geldt volgens de VVD bijvoorbeeld ook voor zelfstandigen bij de Vara die uit de ruif van de publieke omroep eten. Dat is hen een doorn in het oog. De VVD is ook voor gezonde concurrentie en dus voor openbaar aanbesteden en is dus fel tegen directe onderhandse gunning zonder offertes aan te vragen bij anderen.
Maar voor de eigen old boys mag er afgeweken worden van de regels omtrent inhuur en beloning, zogenaamd omdat de problemen zeer urgent zouden zijn. Hoe lang mag een spoedklus duren? De spoedklus mocht volgens het contract maximaal zes maanden duren en daarom zou extra beloning te billijken zijn. Maar het contract van Van den Hanenberg werd op gezag van Opstelten verschillende keren verlengd tot twee jaar zonder aanpassing van het tarief zoals gebruikelijk is.
En hebben de heren hun geld opgeleverd? Niet als je kijkt naar het schandaal rond de portofoons en het traject rond de cultuurmonitor Nationale Politie.
Opstelten heeft verder Pieter de Cloo (na een half miljoen voor driekwart jaar werken) beloont met de benoeming tot secretaris-generaal bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Pieter de Cloo was één van de mensen die verantwoordelijk was voor de exorbitante verbouwing van het UWV hoofdkantoor in 2004. Hij moest opstappen omdat hij de minister verkeerde informatie te had verstrekt over de hoge verbouwingskosten uit de staatsruif. Tja…..