Het inhuren van ict-consultant Jo van den Hanenberg voor een beloning van in totaal 1,3 miljoen euro en een dienstauto met chauffeur door het ministerie van Veiligheid & Justitie was terecht. Dat vindt minister Opstelten. In een Kamerdebat, waar de SP om opheldering vroeg, zei hij dat de ict-problemen bij de politie zo urgent waren, dat het onmiddellijk inhuren van externe expertise noodzakelijk was om de continuïteit van de automatisering te garanderen.
Afgelopen weekeinde ontstond ophef nadat NRC Handelsblad had onthuld dat het inhuren van Van den Hanenberg in twee jaar tijd 1,3 miljoen euro had gekost, ver boven de balkendende-norm voor publieke topfuncties. De ict-consultant was via adviesbureau Boer & Croon ingehuurd zonder dat er offertes bij andere bureaus waren opgevraagd. Het was de bedoeling dat Van den Hanenberg vanaf mei 2012 maximaal zes maanden voor het ministerie zou werken. Maar het contract werd op gezag van Opstelten verschillende keren verlengd, tot mei 2014.
Leger oud-cio’s
Van den Hanenberg behoort tot het legioen oud-chief information officers (cio’s) die zich – zelfstandig of via adviesbureaus – laten inhuren door het bedrijfsleven en de rijksoverheid voor het geven van peperdure adviezen over de aansturing en organisatie van de automatisering. De ict-consultant heeft diverse it-managementfuncties bekleed, waaronder bij Philips, DSM, Gasunie en Q-Park. Sinds 2008 heeft hij een eigen adviespraktijk en ook was hij een tijd verbonden aan Boer & Croon. Hij was voor zijn politieperiode ook tijdelijk chief technology officer bij de Dienst ICT van de gemeente Amsterdam. Recent schreef hij nog een rapport over de ict-huishouding bij overslagbedrijf Vopak; hij geeft nu ict-advies aan het facilitair bedrijf annex uitzendconcern Vebego.
Dienstauto
Volgens de Wet Normering Topinkomens mag een topfunctionaris bij de overheid meer verdienen dan de balkenendenorm (228.599 euro), maar alleen als er toestemming van de ministerraad is en de beloning openbaar wordt gemaakt. Tegen NRC Handelsblad zei het ministerie dat dat in dit geval niet is gebeurd omdat de ict-consultant volgens de wet geen topfunctionaris was.
Naast zijn salaris kreeg Van den Hanenberg een dienstauto met chauffeur. De kosten over de periode van twee jaar bedroegen 384.000 euro. In de Tweede Kamer zei minister Opstelten dat Van den Hanenberg goed werk heeft verricht omdat de politie-ict overeind bleef en hij verbeteringen en vernieuwingen zou hebben doorgevoerd. Uit een rapport eind 2014 blijkt echter dat de staat van de automatisering bij de Nationale Politie nog steeds te wensen overlaat. Het ministerie van V&J liet in een eerdere reactie weten dat de verstoringen in de afgelopen jaren wel zijn afgenomen en dat de beschikbaarheid van de systemen is verhoogd.
Uitzonderlijk
Van den Hanenberg werd samen met Pieter Cloo in mei 2012 via het bureau Boer & Croon aangesteld als ‘duo-cio’ voor een periode van drie tot zes maanden. Zij kregen de leiding over het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie dat de vastlopende ict weer op de rails moest krijgen.
Saillant detail is dat Van den Hanenberg voor zijn aanstelling lid was van de Review Board die in april 2012 een kritische evaluatie schreef over de voortgang van het Aanvalsprogramma. Dat vormde de aanleiding voor het opstappen van de toenmalige cio Aad Meijboom, de oud-politiechef die pas anderhalf jaar in dienst was als ict-directeur. Volgens V&J ontstond er door zijn vertrek een ‘zeer uitzonderlijke situatie’ bij de ict-afdeling van de politie. Het was noodzakelijk dat onmiddellijk in de vacature voor een nieuwe cio werd voorzien, waarna Van den Hanenberg en Cloo als interim werden aangetrokken.
Cloo had veel ervaring als topmanager in de publieke sector. Hij werd door Opstelten eind 2012 als secretaris-generaal op zijn departement benoemd. Aan salariskosten voor Cloo als interim-cio bij de politie besteedde het ministerie bijna 400.000 euro en ook hij had een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenberg ging daarna nog een tijdje alleen door bij de politie tot mei 2014. In totaal is 1.671.882 euro aan Boer & Croon betaald voor twee deskundigen in de periode mei 2012-mei 2014, meldde NRC.
Zonder rancune,
Maar zou het niet prettig zijn om te horen dat bij Philips, DSM, Gasunie en Q-Park of bij Vopak , men naar aanleiding van zijn uitstekende rapportage meteen het “lek” boven heeft weten te krijgen!
En dat men nu bij al die bedrijven bezig is, of met een inhaalslag bezig zijn geweest waarmee de achterliggende en zo door de heer van den Hanenberg zorgvuldig mogelijk beschreven automatiseringsproblematiek zich heeft laten oplossen? Wie ?
Nou gun ik de heer Opstelten zijn “old boy’s network” wel hoor , dat kunnen we toch niet tegenhouden, maar wanneer er van onze belastingcenten hele dure rapporten worden opgeleverd die niet bijdragen aan oh zo broodnodige oplossingen, dan mag er toch wel iemand zo vooruitstrevend zijn om de hamvraag te stellen?
Wat heeft dit de BV Nederland uiteindelijk opgeleverd?
Of had Ewout al meteen de spijker op zijn kop geslagen in 2012 : https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4505750/1277202/tijdelijk-duo-moet-ict-bij-politie-vlottrekken.html
zucht….
Gewoon een simpele vraag:
Is het ICT-probleem nu opgelost?