Uitkeringsinstantie UWV start met de Hogeschool E3 in Maastricht een ict-opleiding speciaal voor 50-plussers. Het initiatief is gestart omdat er in Limburg een tekort is aan informatici. Daarbij is bijna de helft van de mensen met een WW-uitkering momenteel 50-plus.
Van de ruim driehonderd geïnteresseerden hebben uiteindelijk honderd 50-plussers zich voor de opleiding aangemeld. De nieuwbakken studenten hopen dankzij de opleiding weer een baan te vinden, nu ze moeten concurreren met jongeren en goedkopere arbeidskrachten. Afhankelijk van de vooropleiding duurt de studie tussen de negen en vijftien maanden.
De studie kent een theoretisch deel en een praktijkgedeelte en kan ook deeltijd worden gevolgd. Opmerkelijk is dat de studenten (nog) niet via computers, maar gewoon uit schoolboeken les krijgen. Als de studie wordt afgerond wordt een bachelordiploma op ict-vlak op hbo-niveau verkregen.
LOL
Waar worden deze heren voor opgeleid? ICT heeft een erg ruim bereik.
Ik ben een half jaar werkloos en 57 jaar. Heb 25 jaar ICT ervaring als netwerk/systeembeheerder, en nog geen baan. Na 115 sollicitaties is mijn ervaring dat de werkgever zoekt naar het schaap met de 5 poten, en die dan nog vind ook. Als ik aan 9 van de 10 eisen voldoe, wijzen ze me toch af. De werkgevers moet op gewezen worden dat de jarenlange ervaring behoorlijk meetelt en dat het niet zo moeilijk is voor de ouderen om met een paar gerichte cursussen de benodigde kennis op te doen. De ontwikkelingen van ICT gaan zo snel, dat na 2 jarige opleiding, ze die kennis net niet nodig hebben. Het klinkt negatief maar dit is de werkelijkheid. Ik geef niet op en blijf solliciteren in het vak waarin ik goed ben. Succes.
Dit kan toch niet. De duur van een hbo bachelor studie is normal 4 jaar. Voor special gevallen waaronder mensen met veel werkervaring, kan dit ingekort worden tot 3 jaar. Plus/min 1 jaar is gewoon onmogelijk.
Ben het met Wil de Klerk eens. Heb 35 jaar ervaring, ben 60 jaar. Ik solliciteer me rot maar helaas voldoe ik niet aan de absurde eisen die men tegenwoordig stelt. Zelfs als ik voldoe aan alle gevraagde eisen (en meer) krijg je als afwijzing “te weinig ervaring!!”. Nee, ik ben geen teenager meer en ja, ik ben inderdaad 60 en heb 35 jaar ervaring. En daarnaast 22 jaar ervaring als freelancer en de rest in vast dienstverband.
Heren (Dames lijkt hier niet aan de orde): wordt wakker, 55+ is momenteel einde oefening in IT-land.
Ik denk eerlijk gezegd dat het, landelijk gezien, een beter idee is om regeerders, bestuurders en werkgevers een opleiding te geven: alle consequenties van een leeftijdsdiscriminatie strategie.
@Roger james: er staat in het artikel “afhankelijk van vooropleiding”. Ik vind dat daar bij hoort te staan “en/of ervaring”. Er zijn namelijk zat ervaren ICT-ers die nog geen officieel HBO diploma hebben. Die kunnen zo’n papiertje echt wel in zo’n korte tijd halen.
Ik vind dit een goede zaak. Wie een uitkering heeft is normaal gesproken verplicht te solliciteren en dient bovendien (direct) beschikbaar te zijn voor werk voor het aantal uren waarop zijn uitkering gebaseerd is. Veel (dag)opleidingsverzoeken worden door het UWV afgewezen. Je mag studeren, maar dan avondstudie. Wie op eigen initiatief een dagopleiding volgt wordt geheel of gedeeltelijk gekort op zijn uitkering.
Dat deze mensen een voltijds studie mogen doen met behoud van uitkering is dus tamelijk uniek en betekent dat het UWV van mening is dat voor hen dit HBO diploma noodzakelijk is om weer werk te vinden. Ze hoeven dus ook niet te solliciteren zolang ze de studie volgen.
De aanbodkant van de arbeidsmarkt gaat er een stuk gezonder uitzien als dit voor meer mensen in meer branches zou gelden. Er wordt nog veel te veel geld verspild aan hopeloze reïntegratietrajecten, waar dat geld beter in opleiding kan worden gestoken. Ook in andere branches zijn veel vakvolwassen mensen beschikbaar die met relatief weinig inspanning een officieel diploma zouden moeten kunnen halen.
Blijft wel de vraag staan waar @Wil de Klerk op wijst: ben je werkelijk interessanter voor bedrijven als je dat diploma wel hebt? Als ze je met al je kennis en kunde – maar zonder diploma – al niet willen hebben, waarom zouden ze je met diploma dan wel willen? De kans dat je “te duur” wordt bevonden, lijkt alleen maar groter te worden. En dan wint toch weer de onervaren, maar wel gediplomeerde jongere…
Lastige kwestie.
Cool in 15 maanden een bachelor diploma, anderen moeten daar 4 jaar voor zweten.
ps; ik verwacht dat ze daarna gedetacheert worden in de randstad
Fantastisch initiatief. Ik heb ook een dergelijke idee:
Traineeship Reboot.
Er is in de ICT een tekort aan vooral technische mensen en daarvoor gaat men nu zelfs in het buitenland op zoek. Ik denk dat er in Nederland nog een verborgen arbeidspotentieel zit op dit gebied: oudere werklozen met ICT-achtergrond bij- en omscholen op vaardigheden waar een tekort aan is bijvoorbeeld ontwikkelaars. Ze zijn vaak gestart in de techniek, later doorgegroeid naar (project)manager maar hebben vaak jarenlang geprogrammeerd. Ben nu zelf bijvoorbeeld met veel plezier bezig met o.a. opfrissen SQL, VBA en aanleren SAS. Ik denk dat ik bijvoorbeeld met een gericht traineeship binnen twee maanden inzetbaar zou kunnen zijn als medior/senior ontwikkelaar.
Het UWV zou samen met een geschikt partner een traineeship van twee maanden kunnen ontwikkelen en de deelnemers zouden dan via een proefplaatsing deel kunnen nemen. Een traineeship van twee maanden zou daarmee voor die geschikte partner zonder loonkosten bekostigd kunnen worden en het risico om aan mensen vast te zitten die niet blijken te voldoen is er ook niet. Win/win dus. Er zijn natuurlijk ook andere voordelen: gemotiveerde, door de wol geverfde professionals waar je mee voor de dag kunt komen! Wie durft?
Het UWV heeft ook graag dat de klanten meedenken en uiteraard heb ik dit idee ook voorgelegd aan het UWV. Als reactie kreeg ik het volgende antwoord:
Beste heer Verhagen,
Hartelijk dank voor uw vraag.
Heeft u een idee voor verbetering van werk.nl? Dan kunt u deze per e-mail doorgeven.
Tja.
Blijkbaar wil E3 hier wel tijd voor vrijmaken.
Ik heb het afgelopen jaar bij hen de propedeuse HBO Informatica gevolgd & deze zelf betaald. Ik heb toen heel veel moeite moeten doen om alleen al mijn lessen/begeleiding geregeld te krijgen. En dat voor een schamele € 3000,- !
Ben daar gestopt, ondanks dat men redelijk goed lesmateriaal heeft. Hopelijk gaat het bij de OU beter…
Ik merk in ieder geval een enorm niveauverschil en vraag me dan ook af wat het voor deze mensen waard is als men deze opleiding heeft afgerond. Dat is lastig te beoordelen, aangezien er in dit stuk niets wordt gezegd over vooropleiding.
Ik zie geen vrouwen!
Zijn er opleidingstrajecten in Midden Limburg voor vrouwen? En waarom worden HBO’ers, als eerste omgeschoold. Is de groep MBO’ers niet veel groter en deze mensen gaan er toch ook eerder uit?
Ik ben 50 plusser, werkloos en vrouw uit Midden-Limburg; dit gebied wordt nu achtergesteld, in het Outlet centrum hier werken voornamelijk mensen uit Sittard, Heerlen en Geleen, maar in verhouding doet het niet echt iets voor de lokale werkgelegenheid, vooral de 50 plusser met name vrouw, helaas. Waar kan deze doelgroep terecht? Eer we het zelf uitgezocht hebben is de subsidiepot misschien al op, maar zal dat ook wel de bedoeling zijn!? Negatief? Nee, realistisch. Tips zijn welkom….