Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de ontwikkelsnelheid van Android, waarvan dit jaar nog de volgende grote release komt. Haastige spoed …
Google lijkt met Android bezig aan een sprint: de ene na de andere update volgt elkaar op wat beheerders flink wat werk kan bezorgen. Erger nog is dat naast bugfixes en functionele verbeteringen ook grote nieuwe releases in hoog tempo uitkomen, waarbij support voor oudere versies wegvalt. De in oktober gelanceerde Android versie 5.0 (Lollipop geheten) is nog niet eens breed beschikbaar op toestellen en Google kondigt alweer versie 6.0 (codenaam Android M) aan. Die aankondiging is geen verre blik vooruit: Android M moet dit jaar nog uitkomen. Google gaat te snel voor veel gebruikers, vooral voor bedrijven. Wat vind jij?
Het is een variant op “de zwakste schakel”
Jarenlang was ontwikkeling de bottlenek. Nieuwe producten maken duurde te lang, en testen/vrijgeven ook.
Met Agile, Continuous Integration en Devops hebben de ontwikkelclubs een inhaalslag gemaakt.
Nu komt de volgende “zwakke schakel” naar boven. De gebruikers / beheerders krijgen het niet zo snel meer verwerkt.
De gebruikers willen meer en meer, en sneller en sneller, maar niet iedereen wil klakkeloos nieuwe versies accepteren (installeren)
Al is Google nog zo snel, Samsung en Co remmen hem wel.
De updates worden nauwelijks doorgegeven, in die zin is dit eco-systeem nog erg onrijp. Je kunt niet zelf je update halen, tablets en smartphones hebben niet standaard rootrechten. Dus is snel een relatief begrip en waarschijnlijk alleen voor bepaalde modellen van Nexus weggelegd.
Toen het niet snel kon, maar wel snel moest, was het niet goed. Nu het wel snel kan, maar niet per sé snel hoeft, is het ook niet goed.
Is dit de erfenis van een zich snel ontwikkelende technologie in een marketing gedreven wereld? Kennelijk is Android voor besturingssystemen wat de zichzelf steeds opnieuw uitvindende Dreft is voor wasmiddelen; als je denkt dat het niet meer beter kan, komt er toch weer een verbeterde versie uit. Elk jaar weer.
Kan ook tactiek zijn. Kijk naar Windows: af en toe een mindere “verbeterde” versie uitbrengen. Dan valt er weer echt wat te verbeteren…
whats next, bring your own release ?
@Jan Dat is ook wat ik begrepen heb, iedere mobiele fabrikant moet er voor zorgen dat het Android systeem op haar apparaten werkt en ook dat het inspanning vereist. Daar ben je dan van afhankelijk dus als je fabrikant niets voor jouw apparaat doet dan ben je af en als je dan ook nog met Google te maken hebt die support voor oudere versies laat zitten dan grijp je mis als gebruiker.
Of het nu met Agile, CD of DevOps te maken heeft? Dat geloof ik niet, ontwikkelingen gaan gewoon door. Agile en DevOps zijn modewoorden in stroperige organistaties. Wat dat betreft ben ik een atheist al zie ik ook dat vlug vlug snel snel ICT de trend is maar of de kwaliteit er beter van wordt?
@Felix Zo is het al bijna….
@hk Maar dat doet Microsoft toch niet expres? Dat geloof ik niet.
Ik ben benieuwd hoe de leveranciers van MDM/MAM oplossingen met deze snelle veranderingen omgaan! Lijkt me niet eenvoudig voor hen om het tempo van Google bij te benen.
Ik heb eerder meegemaakt dat de gebruiker een update had uitgevoerd waarna zijn smartphone en tablet niet meer met MDM/MAM server konden communiceren. Een oplossing van de leverancier was er niet en heeft ook lang geduurd tot dat uit kwam.
Ondertussen moest de beheerafdeling het probleem van MDM/MAM leverancier + OS leverancier + gebruiker met zijn BYOD oplossen en management te woord staan waarom het niet op 850 devices werkt!
Reactie was: zie je! We moeten IT-afdeling uitbesteden 🙂
@Louis. Is ook niet echt serieus bedoeld; ik kan het immers niet bewijzen. Maar soms denk ik wel eens…
@hk Ha, gelukkig maar dat je soms het idee krijgt, ze doen het erom kan ik dan ook wel weer begrijpen. Maar ja, ik ben toch die naieve IT-er.
Als je een Nexus apparaat hebt dan hoef je niet te wachten op releases van fabrikanten. In dat opzicht zou de keuze om voor een ‘kale’ android te gaan voor elk toestel wenselijk zijn. En heb je ook langer support voor een ouder OS.
Overigens vrij bizar dat software support van hardware niet een redelijk (economische) levensduur meegaat en dat je gedwongen wordt om in update cyclus mee te hobbelen. En dat het gros van de apps hier ook min of meer aan toegeeft.