Via MijnSchool worden ouders meer betrokken bij de basisschool van hun kind. Het bestuur van de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2) had de behoefte aan een verbetering van ouderparticipatie en schakelde daarom Get There in om een communicatieportaal te ontwikkelen. Het resultaat bleek een succes en MijnSchool is genomineerd voor een Computable Award. Vrijdag 30 januari 2015 reisden Get There en O2G2 vanuit het noorden naar Jaarbeurs Utrecht om voor de deeljury te verschijnen. Vrijdag 13 februari werd bekend gemaakt welke vijf projecten officieel zijn genomineerd voor een Computable Award in de categorie ict-project van het jaar in het onderwijs.
Om de ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie van de basisscholen in Groningen te verbeteren zocht O2G2 naar beschikbare oplossingen in de markt. Omdat deze niet voldeden aan de wensen werd Get There gevraagd een oudercommunicatie- en betrokkenheidsportaal te ontwikkelen in samenwerking met O2G2 en de aangesloten basisscholen. Een wens hierbij was dat het portaal geïntegreerd zou worden in de websites van de basisscholen. Een school behoudt daarmee zijn identiteit en hoeft hierdoor maar kennis te hebben van één systeem.
Get There heeft voor de opdracht veel geïnvesteerd in menskracht; ervaren en gecertificeerde software engineers, architecten, ontwerpers en een projectleider zijn beschikbaar gemaakt. Zij hebben de opdracht gekregen de software voor dit ouderportaal te ontwikkelen. O2G2 heeft kennis over de onderwijsbranche gedeeld en basisscholen hebben hun behoeften kenbaar gemaakt.
Eigen identiteit
Het MijnSchool ouderportaal, ontwikkeld als software-as-a service (SAAS)-oplossing, is ontstaan via een gezamenlijke projectgroep. In die werkgroep zijn alle wensen en mogelijkheden geïnventariseerd en op basis daarvan is het portaal bedacht, ontworpen en gerealiseerd. Ook is er samengewerkt met de leveranciers van de leerlingadministratiesystemen voor het realiseren van een technische koppeling met het portaal, waarmee gegevens veilig opgehaald kunnen worden.
De nadrukkelijke wens van O2G2 was dat de basisscholen bij het gebruik van het portaal hun identiteit moesten kunnen behouden. Dit betekende dat zij maximale keuzevrijheid moesten krijgen bij het samenstellen en inrichten van het portaal, en bij het grafisch ontwerp om het portaal te laten aansluiten bij hun onderwijsprofiel, visie en missie. Daarnaast bestond de technische uitdaging om het portaal een soepel werkende koppeling met de leerlingadministratiesystemen te geven, en moest het portaal altijd en overal volledig op elk device gebruikt kunnen worden. Ook aan het waarborgen van de privacy werden hoge eisen gesteld. Door de nauwe samenwerking met O2G2, de basisscholen en de leveranciers van de leerlingadministratiesystemen hebben de ict-medewerkers van Get There alle doelen kunnen realiseren. Een team van ict-specialisten van Get There is nog steeds beschikbaar voor ondersteuning en doorontwikkeling. Vragen en suggesties worden daardoor snel opgepakt.
Nadat MijnSchool in gebruik werd genomen bleken zowel de ouders als de school het portaal positief te ervaren. Zo hebben bij een school op de derde dag dat het portaal live ging zeventig gezinnen zich aangemeld. Daarbij hebben de leerkrachten meer tijd voor andere taken, omdat ze van een stuk communicatie worden ontlast. Ouders kunnen bijvoorbeeld via hun smartphone oudergesprekken inplannen of een spoedbericht ontvangen. Daarbij is het portaal vanzelfsprekend in gebruik bij zowel de medewerkers van de basisscholen als de ouders.
Computable Awards 2015
De genomineerden voor een Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar in het onderwijs zijn bekend. Voor ict-projecten in andere branches en markten kan nog voorgedragen worden. Voor zorg kan dit tot en met 12 maart, voor mkb en grootbedrijf tot en met 26 maart en overheid tot en met 17 april 2015. Meer informatie is te vinden via Computable Awards.