De investeringsmaatschappij Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) stapt als nieuwe aandeelhouder in Vector Fabrics. Tegelijk investeren de bestaande aandeelhouders Newion Investments en Point-One Innovation Fonds opnieuw in het bedrijf uit Eindhoven. Met het extra kapitaal wil Vector Fabrics, dat analysetools levert om de moderne multicores beter te programmeren en ontwerpfouten te voorkomen, internationaal groeien. Bij het bedrijf, dat naar Zaltbommel verhuist, werken ongeveer twintig mensen.
Vector Fabrics zegt met zijn tools in te spelen op de trend van fabrikanten uit onder meer de auto-industrie, consumentenelektronica en medische wereld, om steeds meer processoren in hun apparaten te stoppen. Deze processoren moeten de rekenkracht van de apparaten vergroten, waardoor ze veel sneller worden, meer kunnen en minder energie verbruiken. Een bekend voorbeeld zijn de quad- en octacore processors, dus met vier en acht processors, in de nieuwste smartphones.
In de praktijk ontstaan echter bij de aansturing van de extra processoren twee soorten problemen. Ten eerste wordt de programmeercode van de software een stuk ingewikkelder, waardoor meer fouten optreden. Ten tweede blijken apparaten, bijvoorbeeld smartphones, nog steeds hoofdzakelijk op één processor hun werk te doen. Dat zegt Martijn Rutten, algemeen directeur en mede-oprichter van Vector Fabrics. ‘De bestaande software is eigenlijk niet geschikt voor multicore processors. Fabrikanten worstelen er enorm mee het werk daadwerkelijk te verdelen over de meerdere processoren en dat goed parallel te laten lopen.’
Bühne
Rutten beweert dat Vector Fabrics deze techniek van multicore programmeren wel beheerst. Zijn tools vertellen de programmeur hoe de software moet worden aangepast om de rekenkernen parallel te kunnen laten werken. Dezelfde technologie moet voorkomen dat kritische fouten ontstaan in de duizenden regels programmeercode in de software en dat er daardoor bijvoorbeeld terugroepacties nodig zijn. ‘Het is de nachtmerrie van elke fabrikant: een product moet worden terugroepen vanwege een storing in de software’, aldus Rutten.
Behalve voor de verdere ontwikkeling gebruikt Vector Fabrics het geld ook om potentiële klanten te overtuigen dat de analysetools daadwerkelijk zo goed werken als het beweert. ‘Ons probleem is het standaard probleem van disruptieve innovatie. Het bestaat nog niet, is heel technisch en bedrijven kunnen niet geloven dat het echt doet wat we zeggen’, vertelt Rutten.
‘Softwarebedrijven hebben jarenlang gepoogd om hun software automatisch te optimaliseren voor de multicore chips. Steeds weer was de conclusie dat er geen oplossing is voor dit complexe probleem. Vector Fabrics laat zien dat dit nu wel kan. Het kost veel tijd en geld om dat over de bühne te krijgen bij de grote fabrikanten’, aldus de directeur.