Surf introduceerde in 2014 Surfdrive waar inmiddels 35 instellingen aan zijn gekoppeld. Universiteiten hebben collectief besloten de dienst af te nemen en daarmee weet Surf een grote groep onderwijsinstellingen aan zich te binden. Samen met tien andere projecten is Surfdrive geselecteerd voor een Computable Award. Medewerkers van Surf en de Universiteit Utrecht hadden de gelegenheid om vrijdag 30 januari 2015 hun project te pitchen tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling voor de deeljury. Vrijdag 13 februari wordt bekend gemaakt welke projecten officieel worden genomineerd voor een Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar in het onderwijs. Tot die tijd komen alle tien geselecteerde projecten voorbij op Computable.nl.
Uit een inventarisatie in september 2013 bleek dat de meeste universiteiten zochten naar een verantwoorde persoonlijke cloudopslagdienst met hoge eisen aan aspecten als privacy en security. De ict-directeuren van de Nederlandse universiteiten vonden dit een uitgelezen kans om een communitycloud dienst te ontwikkelen. Samen met Surf is er een traject opgezet met als uitkomst Surfdrive, een veilige cloudopslagdienst, geschikt voor onderwijs en onderzoek.
Medewerkers, docenten en studenten kunnen door offline synchronisatie vanaf elke locatie en op ieder moment bij hun bestanden. Zij krijgen toegang tot Surfdrive met hun eigen, vertrouwde instellingsaccount. Gebruikers kunnen hun bestanden veilig delen binnen de community en ook externen toegang geven tot bestanden via een virtuele drive. De data wordt altijd versleuteld over de netwerken verstuurd.
De dienst is toegankelijk vanuit alle gangbare computers, tablets en smartphones gebaseerd op Windows, Linux, OS X, iOS en Android. Iedere gebruiker krijgt een virtuele drive met 100 GB opslagruimte. Hierbij wordt data opgeslagen op de infrastructuur van Surf. Daarnaast besteedt Surf veel aandacht aan de beveiliging zodat privacy van de gebruiker en de vertrouwelijkheid van de data gewaarborgd is. Zo is het Juridisch Normenkader cloud services hoger onderwijs de leidraad voor alle afspraken over de dienstverlening. Gebruikers blijven eigenaar van hun eigen data en Surf zelf verstrekt geen informatie aan derden.
Samenwerking UU
Surfdrive is in nauwe samenwerking met de ict-directeuren van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de twee Surf-organisaties Surfnet en Surfsara. Deze instellingen zijn ook nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van deze communitycloud dienst. De case voor een Computable Award is samen met de Universiteit Utrecht ingediend, omdat de universiteit een succesvolle campagne voor de uitrol van Surfdrive heeft uitgevoerd. Met het gevolg dat er op de Utrechtse universiteit een grote schare gebruikers gebruik maakt van de opslagdienst.
Omdat er een grote groep betrokken was bij het project, verschillende belanghebbenden vanuit Surf en dertien universiteiten, was het gezamenlijk tot een duidelijke richting komen de grootste uitdaging. Toch is er uiteindelijk een hoog gewaardeerde en veelgebruikte dienst ontwikkeld. De community clouddienst is in hoog tempo opgepakt door diverse instellingen. De dienst ging op 1 april 2014 live en nu, nog geen jaar later maken ruim 4750 medewerkers gebruik van Surfdrive.
Collectief voordeel
Surfdrive wordt naarmate er meer gebruikers zijn voordeliger in gebruik. Die schaalvoordelen zijn haalbaar als hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen collectief kiezen voor deze oplossing van Surf. Doordat dertien universiteiten aan het begin van het project hun commitment hebben gegeven als deelnemer kon de dienst gezamenlijk worden ontwikkeld. Na de eerste 750 gebruikers kost een abonnement op Surfdrive één euro en vijftig cent per gebruiker per maand. Surf ziet dat de groep met deelnemende instellingen ook breder binnen de onderzoek- en onderwijssector, zoals hogescholen, UMC’s, onderzoeksinstellingen en mbo-instellingen, groeit. Daarnaast onderzoekt Surf momenteel een b2b-model waarbij studenten de dienst zelf kunnen afnemen via Surfspot.nl
Gebruikers krijgen eerstelijns ondersteuning bij het gebruik van Surfdrive via hun eigen helpdesk vanuit de instelling. Deze medewerkers kunnen op hun beurt steun inschakelen via de tweedelijns supportdesk van Surfdrive.
Dit was de eerste keer dat de universiteiten en Surf een gezamenlijke dienst binnen de community cloud van het hoger onderwijs ontwikkelden, een samenwerking die volgens beide partijen naar meer smaakt.
Computable Awards 2015
Op vrijdag 13 februari 2015 maakt Computable bekend welke projecten officieel worden genomineerd voor een Computable Award in de categorie ICT-project van het jaar in het onderwijs. Voor ict-projecten in andere branches en markten kan nog voorgedragen worden. Voor zorg kan dit tot en met 12 maart, voor mkb en grootbedrijf tot en met 26 maart en overheid tot en met 17 april 2015. Meer informatie is te vinden via Computable Awards.