Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de Ubuntu Phone, die na uitstel zijn debuut heeft gemaakt. Deze nieuwkomer op de mobiele markt krijgt het zwaar, zeer zwaar.
Van Linux-distributie Ubuntu is nu het eerste toestel met Ubuntu Phone uitgekomen. Spanje, in beperkte oplage en voorafgegaan door een sluwe social media-campagne, bijt het spits af. Ondertussen legt smartphonepionier BlackBerry (voorheen RIM) het af en pompt Microsoft miljoenen in zijn Windows Phone, dat nu op flinke afstand de wereldwijde nummer drie is. Het Android-platform van Google en partners is de grootste, touch-voorbeeld iOS van Apple is de meest winstgevende. Ubuntu-maker Canonical mengt zich nu in dit marktgevecht der Titanen. De kansen zien er niet goed uit. Wat vind jij?
@R
“in plaats van op deze computer LINUX te installeren. Hoe dom kan je zijn”
Nu ja als je bedrijfssoftware op windows draait en niet op Linux bijvoorbeeld . . .
@Frank
er zijn linuxPCs te koop maar weinig. Dat distros “bloatware” meeleveren is met een enkele installatie-cd niet helemaal waar.
Een leek kan ook met Linux – LibreOffice – Thunderbird en Firefox uit de voeten, hoe lang heb je al geen linux meer gezien?
@Frank, je hebt het over PC’s, maar het gaat hier om smartphones (en vergelijkbare tablets). Windows is hier de hekkensluiter met een aantal onderling niet compatibele besturingssystemen. Applicaties zijn vooral beschikbaar voor Android en iOS. Hoe het met Ubuntu Touch gaat is even afwachten, maar hun apps werken wel ook op PC’s.
Een Linux PC kan je gewoon kopen bij heel veel leveranciers. Bovendien als je een klein beetje PC ervaring hebt, dan kan je ook een Linux omgeving inrichten met een distro zoals Mint, Ubuntu, openSUSE, Mageia, Debian, CentOS, PCLinuxOS, met meteen de belangrijkste applicaties. Dat is nog gemakkelijker dan bij OS-X en Windows. Het kan in het Nederlands en de GUI kan ook op die van Apple of Microsoft lijken. Bij de populaire distro’s heb je weinig tot geen bloatware. Die krijg je juist bij Windows PC’s.
@Frank
Klinkt als goedkope retoriek om PC linux te betrekken bij een discussie over smartphones. Die ook nog eens doorzichtig foutief is.
Kopers van een Linux phone nemen een bewust keuze om een eigen ecosysteem te gebruiken. En dan mis je de zoveelst ‘fart app’. Maar me dunkt dat niet iedereen daar op zit te wachten.
@Johan
Ik reageerde op R.Bergveld, die Linux PC’s erbij betrok. Ik heb zaken versimpeld weergegeven, doorzichtig foutief is het natuurlijk niet.
Nu weer on-topic.
Niemand zit te wachten op de zoveelste fart-app. Maar er moet een minimale set aan apps zijn (let wel, ik spreek niet voor mijzelf, maar peil de gemiddelde inclusief mijn behoefte):
mail
navigatie
Facebook
Twitter
Instagram
Hay day
WhatsApp
ereader
muziekspeler
agenda
contacten
bankieren
…
Dit is allemaal in ruime mate beschikbaar voor iOS en Android, en wat beperkter voor Blackberry en Windows Mobile. Zonder een basisset aan apps is een mobiel platform bij voorbaat kansloos. Een mogelijke oplossing is het toestaan van bv Android apps op je platform.
Vreemde conclusie dit artikel. Hoe kan je in vredesnaam zeggen dat een telefoon OS op voorhand weinig kans maakt, wanneer deze nog maar net is geïntroduceerd? Toen Android pas op de markt kwam was er ook niks aan, toch heeft deze het weten te bereiken om veruit de nummer 1 te worden. Dat was ook niet op dag 1 al zo, maar ging een lange tijd overheen.
Het hele opensource gebeuren spreekt mij in elk geval wel aan. Ik ben geen ontwikkelaar, dus zal hem nu inderdaad nog niet overwegen. Wel denk ik dat een beetje appjes maken je hobby is (van tig mensen) er in no time leuke en werkbare apps komen voor dit platform, wat het natuurlijk alweer veel interessanter maakt.
Een voordeel zie ik juist in het feit dat Ubuntu in principe niet winstgevend hoeft te zijn, dit maakt het interessant voor iedereen, ook omdat ie naar mijn verwachting minder met privacy gevoelige data zal doen. Huidige kleine OS bouwers tot en met de nummer 1 in de markt zijn toch vaak achterliggende commerciële bedrijven, die het OS bouwen en verkopen met bepaalde (winstgevende) belangen.
Al 10 jaar werkt ons bedrijf met uitsluitend Linux computers en met name Ubuntu. Het was voor ons dan ook maar een kleine stap om de Ubuntu Phone te bestellen.
Gewoon fijn als je op alle apparaten hetzelfde OS hebt en je op de telefoon eindelijk bent verlost van de voor geïnstalleerde apps.
Ook Apps voor Facebook, Instagram enz. zijn gewoon verkrijgbaar voor deze telefoon en Apps die ontbreken zullen weldra door de community worden geleverd.
Of er een markt is voor deze toestellen is nog moeilijk te zeggen, wij zijn er in ieder geval heel content mee.
Iedereen heeft het over apps en het blijkt inderdaad dat de release van een nieuw platform staat of valt bij een voldoende aanbod.
Vandaar dat Canonical het op een andere boeg gooit: Scopes (http://www.ubuntu.com/phone/features). Het concept spreekt me wel aan en geeft de telefoon een andere invalshoek dan de huidige platformen.
Ubuntu is op meerdere terreinen onderscheidend genoeg om een goed marktaandeel te pakken. Het is Canonical in de servermarkt gelukt, het is ze in de desktopmarkt gelukt en wellicht nu ook in de mobiele markt. Zeker als convergence goed uitgevoerd gaat worden wordt het Ubuntu platform voor bedrijven interessant: één OS van je server en desktops tot je telefoon: de natte droom van iedere IT-afdeling.
Voor de normale gebruiker zal het aanbod van features en apps nog wel even leidend blijven, maar in mijn omgeving hoor ik toch steeds meer mensen die een afkeer hebben van de gesloten systemen van de grote aanbieders en die zich zorgen maken over privacy. Ik denk dat het geen slecht moment is om met een alternatief te komen die daar een antwoord op heeft én een “sexy nieuwe feature” heeft (scopes).
Maar we gaan het meemaken hoe dit zich gaat ontwikkelen. Ik heb tenminste mijn Ubuntu-telefoon vanochtend al besteld.
Vergeet de “gunfactor” niet. Veel mensen, waaronder ik, hebben hun zakken vol van de praktijken van Google, Apple en Microsoft.
En Ubuntu werkt. Het is gewoon Windows, maar dan zonder bugs, zonder gereutel, zonder virussen, zonder wizzards die nergens uitkomen, zonder hologramsticker en serienummer, zonder zandloper en zonder blauw scherm.
Ik wil Windows niet, al krijg ik geld toe.
Deze telefoons zijn al wel uitverkocht. Heb er zelf ook een. De discussie over privacy schending moet nog op gang komen. Wanneer de mensen eenmaal weten hoe ze door de Android en Apples van hun privacy beroofd worden kan de toekomst voor deze Linux phone er wel eens heel zonnig uitzien. Niet alle mensen laten zich beduvelen…
Nice,
Vandaag de nieuwste versie gezien:Aquaris E5 HD Ubuntu Edition. Wel pas binnen kort te koop. Wat mij betreft. Ik ga hem kopen! (Ik denk dat ik een van de eerste 14 jarige zal zijn met een ubuntu phone.) De specificaties zijn redelijk kwa prijs kwaliteit. Zelf ontwikkel ik websites en programma’s. Daardoor kan ik zeker bevestigen zoals hierboven al vermeld, Google weet alles! Alleen al met een javascriptje, een beetje php en veel goesting kan je precies weten welk IP-adres bij welke persoon hoort, waar die zich bevind,welk e-mail adres hij/zij heeft, welk apparaat hij/zij gebruikt, enz. Met de kunstjes van Google kunnen zij dus nog veel meer! Zelf heb ik 3 computers. 1 Xubuntu 1ubuntu en een Mac. Ubuntu is zalig om mee te werken maar ik heb een probleem met mijn ogen, ik kan niet lag naar slechte schermen kijken. Mac retina schermen gaan wel. Ook krijg ik reclamaties van de leerkrachten omdat het geen word bestand is als ik een werkstuk doorstuur. Daarom Mac en een gratis office 365 licentie(van school). Windows ben ik al lang beu, hun computers zijn 100X trager dan ubuntu en mac. Wat mij betreft kunnen mac en ubuntu nog wat van elkaar leren: Apple heeft een perfecte marketing strategie, ze hebben nu een maal goede apparaten, trouwe klanten en een mooi design. Het voordeel van Ubuntu is dan weer dat het gewoon gratis is.
Mijn conclusie:”Ik kan niet wachten tot mijn goed rapport, want dan mag ik hem kopen.”