Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de Ubuntu Phone, die na uitstel zijn debuut heeft gemaakt. Deze nieuwkomer op de mobiele markt krijgt het zwaar, zeer zwaar.
Van Linux-distributie Ubuntu is nu het eerste toestel met Ubuntu Phone uitgekomen. Spanje, in beperkte oplage en voorafgegaan door een sluwe social media-campagne, bijt het spits af. Ondertussen legt smartphonepionier BlackBerry (voorheen RIM) het af en pompt Microsoft miljoenen in zijn Windows Phone, dat nu op flinke afstand de wereldwijde nummer drie is. Het Android-platform van Google en partners is de grootste, touch-voorbeeld iOS van Apple is de meest winstgevende. Ubuntu-maker Canonical mengt zich nu in dit marktgevecht der Titanen. De kansen zien er niet goed uit. Wat vind jij?
Wanneer waar gemaakt wordt wat beschreven werd, 1 platform op desktop, notebook, tablet en smartphone, gekoppeld aan software die op alles draait dan vinden ze zeker klanten.
Of het er zoveel worden als android is voorlopig niet te verwachten net als de vraag of de bediening via scopes aanslaat. Anderzijds is een “echt vrij” OS voor smartphones aantrekkelijk. Gezien de groeiende anti-amerikaanse stemming (zeker in spanje) kan het wellicht markt-aandeel veroveren.
Exclusiviteit nog hoger dan een Apple en goedkoper dan een Android.
Als het gros van de Chinese telefoons dit OS mee gaat leveren vanwege de minimale licentiekosten dan zou er best wel eens een bescheiden marktaandeel gehaald kunnen worden.
Het is vooralsnog een telefoon voor de Linux adepts en mensen die geen zin hebben in de NSA backdoors van de concurrentie.
@Johan
De linux versie heeft niet gegarandeerd geen NSA backdoors. Je kunt daar alleen zeker van zijn als je de sources bekijkt van de software die op de telefoon is geplaatst. En dan weet je het eigenlijk nog niet zeker. De enige manier om er zeker van te zijn is als je zelf de sources download, zelf deze sources compileert met een door jou gecontroleerde compiler en dan deze zelfgecompileerde objecten op de telefoon plaatst.
Hoeveel mensen zullen deze moeite nemen?
De Ubuntu Phone leek me ook wel wat, maar ik had daarvoor al twee Android telefoons gekocht. Een relatief goedkope telefoon met Ubuntu kwaliteit kan interessant zijn voor veel mensen. Dan is er geen afhankelijkheid van Microsoft octrooien en Microsoft-apps, zoals bij Android apparaten. Microsoft krijgt 5 en 15 dollar per Android-apparaat
Software zonder NSA backdoors klinkt leuk, maar als jouw internet provider nog steeds al jouw acties op het web logt, dan is de winst beperkt.
Apple, Microsoft en Blackberry verdienen geld aan de telefoons die ze verkopen. Google verdient geen geld aan telefoonverkopen, en toch maakt dat bedrijf miljarden winst op Android.
Google verdient geld met jou. Jouw gegevens, jouw gedrag online (helemaal inzichtelijk gemaakt door Google Ads), jouw locaties (navigeren met Maps), jouw mails (Gmail), jouw data wanneer je thuis bent en hoe warm je huis dan is, wanneer je niet thuis bent, en wanneer je gaat slapen (dankzij NEST), …
“Als je niet betaalt voor een product, dan ben jij het product.”
Ik ben benieuwd wat het verdienmodel van Ubuntu wordt, maar als je goede en betaalbare een telefoon kunt krijgen die niet continu gegevens verzamelt voor Google (of een andere grootmacht), dan zou Ubuntu Phone best wel levensvatbaar kunnen zijn.
Apps, Apps en Apps zijn w.m.b. de drie belangrijkste voorwaarden voor een platform om succesvol te zijn. Beschikt je platform daar niet over dan zul je al snel veroordeeld zijn tot een niche markt.
Wil je het gros van de consumementen bereiken dan zullen facebook, whatsapp, instagram maar vooral ook de social media van de nabije toekomst beschikbaar moeten zijn op je platform.
Wat het verleden ons volgens mij heeft geleerd is dat in de smartphone markt weinig zekerheden bestaan. Het ene jaar ben je marktleider, drie jaar verder ben je zo goed als verdwenen. Een goed concept, slimme allianties en een voor jongeren must have app zouden zomaar kunnen zorgen voor de volgende ommezwaai in smartphone land.
Onbekend maakt onbemind. Dat geld voor UBUNTU,XBUNTU en MINT en nu dus voor UBUNTU PHONE. Ondanks de vele voordelen van LINUX (volledige software en alternatieve software gelijk WINDOWS) stappen maar weinig mensen over op linux. En kopen liever een nieuwe computer als WINDOWS weer met een nieuw besturingssysteem uitkomt, in plaats van op deze computer LINUX te installeren. Hoe dom kan je zijn!! Ik ben blij dat deze telefoon op de markt gekomen is, en zal deze dan ook zeker kopen. Verlost van die nutteloze apps die al op menig telefoon voor geïnstalleerd zijn waarbij een eigen keuze naar behoefte NIET mogelijk is. Naar mijn mening zal er voor deze telefoon een behoorlijke markt zijn voor mensen die kunnen nadenken!!.
@R.:
Het gaat niet om technische perfectie, het mooiste OS, de beste apps, … Het gaat om het geheel!
Apple heeft een heel ecosysteem rondom de iPhone & iPad, met hardware, OS en software perfect op elkaar afgestemd. Mede daardoor presteert een dual core iPhone beter dan een quad core Samsung Galaxy S.
Een Linux PC kun je niet kopen, die moet je zelf samenstellen. De gemiddelde Linux distributie zit zo vol met “bloatware” (software troep) dat een leek door de bomen het bos niet ziet.
Daarbij zijn vrijwel alle applicaties beschikbaar voor Windows, daarna komt OS X, en Linux is de hekkensluiter. Een leek heeft er geen boodschap aan dat een tweaker er alles mee kan; een leek kan niks met een Linux PC.
Ubuntu Phone kan alleen een succes worden als het hele ecosysteem in de buurt van het Apple / Android ecosysteem komt.
De gemiddelde (PC / telefoon) gebruiker denkt niet goed na over zijn aankoop. Hij/zij koopt wat beschikbaar/betaalbaar is, op advies van de winkelier of de IT-er van de familie. Want als je goed nadenkt, dan verkoop je je ziel toch niet aan Google? Toch doen hele volksstammen dat nu wel. En ik ook, want ik kom ook op sites waar Google Ads getoond worden.
Beste Frank Heikens even het volgende,jouw opmerking dat er geen LINUX computers te koop zijn is helemaal waar.Dat dit zo is komt door dat de computerfabrikanten een overeenkomst hebben gesloten met MICROSOFT voor het leveren van WINDOWS OS op hun computers (monopoliepositie) en daar grif voor betaald worden.Er was in Amsterdam een winkel die door parallel import wel computers kon leveren met LINUX,echter deze kreeg problemen met de MICROSOFT importeur omdat deze computers NIET voor de Europese markt gemaakt waren.Echter een WINDOWS XP COMPUTER (na het stoppen van XP) waar LINUX op is geinstalleerd werkt snel en goed en wordt volledig ondersteund en kan nog jaren mee!!.De sofware troep die jij noemt die in LINUX zou zijn slaat totaal de plank mis, het is voor een gewone gebruiker simpel eenvoudig om UBUNTU en of LINUX MINT te installeren, immers alle benodigde drivers zijn aanwezig.
Wat vind ik van een Ubuntu-telefoon? Nog niet zo heel veel. De prijs is redelijk, passend bij de specs. Maar ik herken niet wat Ubuntu voor extra of andere beleving geeft dan andere eco-systemen.Die sluwe reclamecampagne heb ik gemist.
Ik heb nu een Jolla (zie https://jolla.com/). De kernel is linux, net als Android en Ubuntu. De rest is anders. Met inventief bedachte bewegingen is de Jolla goed te bedienen. In de techniek gebaseerd op QT5. Je kunt ook Androidapplicaties installeren, zelfs die van Google als je wilt.
Binnenkort volgt ook een tablet van Jolla. Met Crowdfunding al voor 480% op ingeschreven. Maar ook Jolla presteert in de marge van de grotere eco-systemen.
Ubuntu lijkt laat de markt te betreden. En er komt nog een ander eco-systeem aan, Tizen. Dat wordt ontwikkeld door Samsung, voor TV en waarschijnlijk ook telefoon en tablet.
Voorlopig vind ik er niet veel van. Tot ik zelf producten kan kopen. Dan zal ik mij er wel eens in verdiepen. Voorlopig heb ik een telefoon en die Jolla bevalt nog steeds.