Hyper converged stacks brengen architectuur concepten vanuit de cloudwereld naar het datacenter van de enterprise. Hiermee wordt hardware echt commodity waarbij intelligentie in de software geregeld wordt. De architectuur, schaalbaarheid en beheer worden aanzienlijk vereenvoudigd. In deze blog een uitdieping van hyper converged stacks, ook wel fabric based computing genoemd.
Converged stacks, bijvoorbeeld de Flexpod van Cisco en NetApp, zijn breed bekend en worden al jaren succesvol toegepast. De voordelen liggen op het gebied van gecertificeerde infrastructuur bouwstenen met een single contact support. Echter de belofte ‘converged’ beperkt zich ook al snel tot dit. Nog steeds worden converged-oplossingen geleverd met verschillende consoles en tools in plaats van één geïntegreerde oplossing en vindt beheer van de netwerk-, storage- en de compute-laag vaak nog in verschillende teams plaats, door de vereiste specialistische kennis. Een ander bekend probleem is dat de klassieke datacenter architectuur van san, netwerk en compute-blades capaciteits-bottlenecks kan opleveren waardoor doorschaling lastig dan wel kostbaar is. Ook resulteert het denken in verschillende fysieke componenten voor netwerk, compute en storage in complexe architectuur die bij elke uitbreiding weer kritisch bijgewerkt moet worden.
Hyper converged stacks en software defined
Hyper converged stacks kennen een architectuur vergelijkbaar met hoe cloud partijen als Google, Azure en Facebook hun datacenter-architectuur hebben opgezet. Het basisidee is dat de intelligentie niet meer in de hardware zit, maar in de software (software defined), waarbij ook vele beheerprocessen intelligent worden geautomatiseerd. Hardware is daarbij minder interessant en is ‘designed for failure’. De hardware ingezet bij hyper converged stacks is vergelijkbaar met traditionele x86-servers, voorzien van data opslagcapaciteit. Kortom: storage en rekenkracht dicht bij elkaar in één machine.
Vervolgens koppel je meerdere van die machines (nodes) met een ethernet-verbinding in een cluster en gaat de totaal beschikbare storage in één virtuele pool. De software regelt vervolgens wat waar wordt weggeschreven, wat er wel en niet wordt gecached op snelle ssd’s, waarheen en hoe vaak de data wordt gerepliceerd en gededupliceerd. Configuratie vindt plaats via een webinterface. Daarmee kan iedereen die met een IaaS web-gui overweg kan datastores aanmaken en bijvoorbeeld replicatie gedrag configureren. Daarnaast worden er zogenaamde api’s beschikbaar gesteld, die via software of scripts kunnen worden aangesproken om de stack te configureren.
De hyper converged stack werkt in de meeste oplossingen voor de bovenliggende hypervisor-laag gewoon als traditionele onderliggende infrastructuur. Rekenkracht wordt aangeboden als host en de aangemaakte storage containers als datastores. Qua rapportages (hardware, storage, vm’s), analyses en doorvoeren van updates zijn de kernwoorden integratie en eenvoud.
Naast eenvoud beloven hyper converged stacks een besparing ten opzichte van converged stacks in rack units, power, heat en projectkosten. Ook schalen gaat zeer gelaagd. Meer capaciteit is simpelweg een appliance erbij plaatsen. Daarnaast kenmerkt hyper converged zich in een goede storage performance en stabiliteit die alleen maar groter wordt naarmate er meer nodes in een cluster komen. Het aantal nodes in een cluster is theoretisch oneindig.
Hyper converged stacks zijn voor het gros van het it-landschap een prima oplossing. Niet alles is echter geschikt om op hyper converged stacks te laten landen. Iops intensief verkeer dat goed te ‘deduppen’ is, zoals vdi, is zeer geschikt. Extreem grote databases van tientallen terabytes zijn minder geschikt. Als de benodigde storage voor een database groter is dan de storage van één enkele appliance, dan gaat veel van het concept verloren omdat data en storage niet 100 procent bij de rekenkracht zit. Ook moet hyper converged gezien worden als zeer performende storage die ook in verhouding geprijsd is. Archief en back-up data kan nog steeds goedkoper worden neergezet op een lagere tier storage.
Kritische noot
Hyper converged is een revolutie in de datacenter wereld maar kent ook nadelen. Zoals eerder benoemd is hyper converged niet de beste oplossing voor elk type workload, maar wel voor een groot deel van de workloads. Daarnaast beperken de appliance based hyper-converged solutions de keuze voor wat betreft config (iets wat appliance eigen is). Software-only-oplossingen daarentegen verruimen de keuze weer, maar daardoor verlies je wel weer wat je met integrated stacks had gewonnen: één support kanaal voor hardware en software.
Zoals bij elke nieuwe technologie moet de exacte definitie van wat hyper converged mag gaan heten zich nog verfijnen. Aanbod in de markt betreft oplossingen als onder meer Nutanix, Simplivity, Scale Computing, Nebula en VMware Evo Rail. Deze spelen allemaal in op de software defined architectuurvisie en zullen bepalend zijn voor de uiteindelijke definitie.
Het gaat nog wel enkele jaren duren voor in elk datacenter hyper converged oplossingen als basis-bouwstenen terug te vinden zijn, maar dat die tijd gaat komen is zeker. Bevind je je nu al in een situatie waar serieus geïnvesteerd moet worden in het huidige virtualisatie-platform in het kader van vernieuwen of uitbreiden, is het de moeite waard om de hyper converged oplossingsrichting te overwegen.
@ Jeroen,
Leuk stuk! Waar voor dank.
Je haalt een goed punt aan dat hyper converged (nog) niet overal even goed past. Zware storageloads of memory intensieve applicaties passen (nog) niet goed.
Ik verwacht dat zodra de technologie genoeg door ontwikkeld is dat dit gaat veranderen.
Het grote nadeel van hyperconverged is dat er zoveel wildgroei al op de markt beschikbaar is. Niet alles is nog even volwassen genoeg. Dus het is wel zaak de juiste keuzes op het gebied van technologie te maken. En last but not least de vendor lockin verplaatst van de hardware naar de software. Ook dat is wat ik hier al vaker geroepen heb, iets om goed rekening mee te houden.
Maar ik deel je mening dat het leuke technologieen en ontwikkelingen zijn. Die we goed kunnen gebruiken.
Thanks Ruud, mooie toevoeging…
Leerzaam stuk, dank. Veel kenmerken die je beschrijft doen denken aan een vorm van ‘private cloud’. In hoeverre past een product als Windows Azure Pack hierbij? Voor (een deel) dezelfde doelen lijkt het.
@Ad, klopt Hyper converged is prima geschikt om een private cloud te realiseren. Aangezien het hyper converged platform zich meestal aan de hypervisor laag aandiend als een reguliere infrastructuur, kan daarop gewoon Azure Pack geinstalleerd worden.
Mocht je daar meer over willen weten, ik weet dat Nutanix een paper heeft uitgegeven: Nutanix en Azure pack