Als ik een pc voor klanten inricht kijk ik altijd naar de werkzaamheden die ze daarmee doen. Bij kleine bedrijfjes of particulieren beperkt zich dat meestal tot een office-programma, e-mail-programma, webbrowser – aangevuld met een foto- en/of tekenprogramma – en ook een antivirus-programma. Natuurlijk hebben vele bedrijfjes branche-specifieke software speciaal voor hun bedrijfstak in gebruik.
Als de branche-specifieke software geen Windowsprogramma is, kan overwogen worden om als besturingssysteem (os) Linux in te zetten. Ik werk zelf het liefst met de KDE-desktop, omdat die op windows lijkt, maar Kubuntu, Mint, Fedora, Suse en ook nog anderen kunnen dat ook leveren. Wordt de branche-specifieke software in de cloud bediend met een webinterface, dan voldoet Linux niet alleen, het is ook nog gratis. De hier besproken programma’s werken allemaal zowel op Linux als op Windows.
Omdat Windows nog steeds de defacto standaard is voor pc’s kiezen de meeste voor een Windows-pc. Dan raad ik aan om altijd de nieuwste versie te nemen, omdat je daarmee voorkomt dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Toen Windows 7 al een jaar op de markt was, wilden veel klanten toch onder XP draaien (downgrade), maar toen de service stopte, hadden die een probleem. Windows 8.1 is een goed os en als je niet aan de tegeltjes kunt wennen, is de installatie van classic shell geen probleem en is de pc net zo eenvoudig te bedienen als bij XP of 7.
Office
Sinds vorig jaar levert Microsoft Office hoofdzakelijk in abonnementsvorm, met een jaarlijks bedrag voor het gebruik en dat is niet goedkoop. Nu Libre Office ‘geforkt‘ is van Open Office, is dit gratis office-pakket met sprongen verbeterd, met name op het gebied van de uitwisselbaarheid met Microsoft Office. Ook lijkt de bediening veel meer op de oudere Microsoft Office-versies, wat klanten een vertrouwd gevoel geeft. De functionaliteit van dat programma is zo groot dat bijna niemand die volledig zal gebruiken.
Het bestaat uit tekstverwerker Writer (een soort Word), spreadsheet Calc (soort Excel), presentaties Impress (Powerpoint) en Base voor databases (is anders dan Access). Wat Office niet levert is Draw, een tekenprogramma waarmee bijvoorbeeld foldertjes gemaakt kunnen worden.
Voor de database is een database-engine nodig als ‘grote oplossingen‘ nodig zijn. Anders kunnen de Calc-tabellen bij base gebruikt worden. Wanneer een database-engine nodig is, dan is Mysql (of Mariadb, dat bijna hetzelfde is) de eerste keuze omdat dat door heel veel mensen gebruikt wordt.
Voor e-mail kies ik altijd voor Thunderbird van Mozilla. Dat programma is uitgerijpt en een uitstekende email-client. Er is een gigantisch grote user-base, dus kunnen we de geruchten dat het niet verder ontwikkeld wordt negeren. Wel raad ik aan om bij de inrichting van email-accounts gebruik te maken van imap. Dit biedt als voordeel dat je op een smartphone en een tablet met Android en bijvoorbeeld K9 je email kunt bedienen. Alle email staat namelijk op de server en daarmee ben je meteen mobiel.
Wie zijn kalender alleen lokaal heef, kan die als add-on (Lightning) naladen. Wie, net als ik, geen Google wil voor prive-gegevens, kan op een webserver met Webcalendar werken. Dat is eenvoudig en mobiel, omdat je het via de browser bedient. In een volgende blog laat ik mijn licht schijnen op dit soort webprogramma’s.
Webbrowser
Ik geef nog steeds de voorkeur aan Firefox, omdat ik steeds meer problemen heb met de manier waarop Google met Chrome zijn gebruikers voor marketing misbruikt. Wie met Windows werkt kan natuurlijk kiezen voor Internet Explorer, maar na al die jaren is dat nog steeds een browser die het slechtste de W3C-standaarden volgt. Mijn tweede keuze is Opera. Dat is ook gratis en het werkt zowel op Linux als op Windows.
Fotoprogramma
Voor het bewerken van foto’s is Gimp een heel erg uitgebreid programma dat je een illegale kopie van Photoshop kan besparen. Photoshop draait namelijk niet op Linux.
Gimp moet je echetr wel leren bedienen, want het werkt anders dan Photoshop en dat schrik veel mensen in het begin af.
Wie weinig wil bewerken kan ook met Irfanview (Windows, Gwenview-Linux) al heel veel doen. Daarbij is het ideaal om snel een overzicht over je opgeslagen foto’s te krijgen.
Ook Fotoxx (Linux), door een kennis van mij geschreven, is een pareltje.
Tekenprogramma
Wie niet genoeg heeft aan Draw van Libre Office kan Inkscape gebruiken om vector-grafics te maken, die kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies en het geeft geen pixels.
Antivirus
Voor privé-gebruik onder Windows zijn bijvoorbeeld de antivirusprogramma‘s Avast en Avira gratis beschikbaar en deze komen goed uit de test. Voor zakelijk gebruik moet een licentie gekocht worden die niet duur is. Wie zakelijk met een gratis programma wil werken kan Clamav (voor windows) kiezen uit de Linuxwereld of een beetje reclame verdragen en Comodo Internet Security installere. Dat is ook gratis voor bedrijven.
Afsluitend
Daarmee is een pc ingericht, zonder voor software licentiekosten uit te gegeven, behalve misschien voor Windows, dat meestal voorgeïnstalleerd is en dus in de prijs van een pc is verwerkt. Als in de loop van dit jaar Windows 10 wordt uitgebracht is upgraden naar dit besturingssysteem zelf in veel gevallen gratis.
Wie plannen heeft om ooit op Linux over te stappen, kan met de programma’s die op beide besturingssystemen (Windows en Linux) draaien de stap vereenvoudigen.
Ik zou graag eens echte eindgebruikers willen horen over het gebruik van (F)OSS. Is er een lezer die, zonder IT-kennis, een Linux desktop gebruikt en alle productivity tools zoals email, word processing etc.?
Want uit bovenstaande reacties leer ik dat ik achterloop als ik nog Windows gebruik, of niet begrijp wat Linux allemaal kan.
Pas als je begonnen bent met b.v. kernel v0.81 mag je pas mee discussiëren kennelijk (precies de versie waar ik mee startte ;-).
Ik vond Henri’s statement t.a.v. wat zijn 2 collega’s willen gebruiken wel treffend. Dan my humble opinion: voor de grote massa werknemers die werken achter hun bureau is er geen alternatief voor Windows en Office. Een gedeelte begint nu naar notebook/tablets te grijpen waarop Microsoft Office-producten draaien. Ik wordt overtuigd van het tegendeel als ik niet-techies hoor hoe en wat ze als alternatief gebruiken.
@Leen Blom,
Naast het overgrote deel van mijn colega’s (die werkelijk geen flauw idee hebben wat er draait als ze maar hun werk kunnnen doen) ken ik heel wat eindgebruikers die sneller (blijvend) zijn overgestapt dan ik destijds (Win3.11) heb gedaan.
Ik heb het bij eindgebruikers niet over Nerds maar over mensen die hun computer gebruiken precies zoals Jan dat beschrijft.
Beetje “tiepen”, beetje “meelen”, beetje “internetten” en natuurlijk “Youtoepen” (Niet vergeten Jan !)
En idd hoewel steeds meer game fabrikanten hun software porten naar Linux is het toch vooral MicroSoft dat hierin sterk staat (ik speel zelf nooit games).
@Bart als Windows jou bevalt zie ik geen reden om over te stappen.
Maar idd ik heb Zorin gezien en het lijkt prima te draaien (doet me wel denken aan een James Bond film).
@Pascal: vraag hen dan eens hier te reageren? Ben gewoon benieuwd hoe het ervaren wordt. Ik geef toe dat ik niemand in mijn omgeving heb met ervaring, ook geen positieve of negatieve reacties dus. Wel wat eigen ervaring met familieleden die gillend gek werden en na 2 dagen weer naar Windows/Office terug wilden. Maar dat is een mini-steekproef zonder waarde.
@Leen
Je haalt daar een valide punt aan, de ‘onthechtingsverschijnselen’ van eindgebruikers ten opzichte van de Startknop zijn inderdaad vaak beperkend. Wel grappig dat uiterst conservatieve gebruiker van de IT meer verandering verwacht dan ze zelf ten toon spreiden, dat ze bij Centric nog op kernel 0.81 zitten is wel heel erg onveranderlijk;-)
Je bent volgens mij abuis dat de massa achter een bureau wil zitten als ik kijk naar ontwikkelingen rond het fenomeen van mobiliteit en initiatieven zoals Office365, Google Apps en straks dus ook Amazon zijn allemaal gericht op het device onafhankelijk maken.
Leen,
Ik begrijp je vraag, maar (ondanks alle kritiek die ik heb) is Computable een magazine voor profesionals.
Ik zou je willen adviseren eens rond te kijken op de diverse Linux fora die er zijn.
Het lijkt me niet redelijk te verwachten dat gebruikers zonder enige intresse in computers hier een revieuw gaan schrijven.
Office wordt door de MicroSoft fanboys iha als het argument tegen elk alternatief gebruikt. Een heel OS promoten op een enkele feature…. jij als pro (als ik zo vrij mag zijn je zo te noemen) prikt daar vast doorheen.
Desondanks jazeker de meeste gebruikers keren naar Windows terug omdat het ‘anders’ is en ze geen moeite willen doen te kijken wat er anders is.
Mensen die vanuit het niets in de wondere wereld van de PC stappen maakt het iha niet uit.
@Jan je hebt wat los gemaakt hier !
@Ewout: ja, dat werk niet langer achter bureaus wordt uitgevoerd is valide punt. Daar zit de echte verandering aan te komen als het gaat om IT-ondersteuning.
@Pascal: dank voor je compliment 😉 Maar mijn vraag is serieus en zonder bijbedoelingen. Zijn er onderzoeken die hier duidelijkheid over kunnen geven?
Jammer,
de discussie gaat weer over Windows versus linux.
De programma’s die ik beschreven heb werken juist op beide. Daar gaat het om, platform onafhankelijkheid en dan richting webapplicaties waar mogelijk om ook nog mobiel te kunnen werken.
Overigens geloof ik niet dat de bureauwerker verdwijnt, dat kan ik geen enkele boekhouder verkopen.
@Jan,
Helaas is het nu eenmaal niet anders dan dat Bill Gates het internet heeft uitgevonden, Steve Jobs overleden is, Linux enkel geschikt is voor nerds en er verder niets bestaat.
Ik heb alhier nogthans nog nooit iemand gehoord die serieus met een ander dan de genoemde systemen heeft gewerkt.
In mijn werkomgeving kom ik zelf her en der een verloren BSD machiene tegen en het aantal platformen waarmee ik in mijn carriere gewerkt heb overstijgt het aantal van 40 (niet allemaal geschikt voor thuis though).
@Leen, ik ga mijn best voor je doen, en dan contacteer ik je wel even per email.
@Leen
Een probleem is het gebrek aan ‘OS agnostic’ applicaties, met name betreffende een trend als BYOD. Spelers als Microsoft, Google en Amazon spelen hier nu op in met office-suites in de cloud en hoewel argument van Jan betreffende gratis wat te kort door de bocht is vind ik het geen gek idee om na te denken over open source op basis van het MoSCoW principe. Gemak heeft nu eenmaal een prijs en hierdoor krijgt ‘pay-per-use’ steeds meer weg van dezelfde licentieverkoop, op basis van een ‘head count’ is het alleen in abonnementsvorm.
Vooruitlopend op deel 2 van Jan ben ik benieuwd in hoeverre hij kijkt naar oplossingen als ‘headless’ OpenOffice, een eigen private cloud op basis van open source adresseert namelijk niet alleen de economische vraag rond stijgende licentiekosten maar dus ook de prangende vragen rond privacy aangaande data retentie.
@Pascal: Heb jij de UNIX oorlogen dan niet meegemaakt en nooit één van die dure workstations mogen aanraken?