Als ik een pc voor klanten inricht kijk ik altijd naar de werkzaamheden die ze daarmee doen. Bij kleine bedrijfjes of particulieren beperkt zich dat meestal tot een office-programma, e-mail-programma, webbrowser – aangevuld met een foto- en/of tekenprogramma – en ook een antivirus-programma. Natuurlijk hebben vele bedrijfjes branche-specifieke software speciaal voor hun bedrijfstak in gebruik.
Als de branche-specifieke software geen Windowsprogramma is, kan overwogen worden om als besturingssysteem (os) Linux in te zetten. Ik werk zelf het liefst met de KDE-desktop, omdat die op windows lijkt, maar Kubuntu, Mint, Fedora, Suse en ook nog anderen kunnen dat ook leveren. Wordt de branche-specifieke software in de cloud bediend met een webinterface, dan voldoet Linux niet alleen, het is ook nog gratis. De hier besproken programma’s werken allemaal zowel op Linux als op Windows.
Omdat Windows nog steeds de defacto standaard is voor pc’s kiezen de meeste voor een Windows-pc. Dan raad ik aan om altijd de nieuwste versie te nemen, omdat je daarmee voorkomt dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Toen Windows 7 al een jaar op de markt was, wilden veel klanten toch onder XP draaien (downgrade), maar toen de service stopte, hadden die een probleem. Windows 8.1 is een goed os en als je niet aan de tegeltjes kunt wennen, is de installatie van classic shell geen probleem en is de pc net zo eenvoudig te bedienen als bij XP of 7.
Office
Sinds vorig jaar levert Microsoft Office hoofdzakelijk in abonnementsvorm, met een jaarlijks bedrag voor het gebruik en dat is niet goedkoop. Nu Libre Office ‘geforkt‘ is van Open Office, is dit gratis office-pakket met sprongen verbeterd, met name op het gebied van de uitwisselbaarheid met Microsoft Office. Ook lijkt de bediening veel meer op de oudere Microsoft Office-versies, wat klanten een vertrouwd gevoel geeft. De functionaliteit van dat programma is zo groot dat bijna niemand die volledig zal gebruiken.
Het bestaat uit tekstverwerker Writer (een soort Word), spreadsheet Calc (soort Excel), presentaties Impress (Powerpoint) en Base voor databases (is anders dan Access). Wat Office niet levert is Draw, een tekenprogramma waarmee bijvoorbeeld foldertjes gemaakt kunnen worden.
Voor de database is een database-engine nodig als ‘grote oplossingen‘ nodig zijn. Anders kunnen de Calc-tabellen bij base gebruikt worden. Wanneer een database-engine nodig is, dan is Mysql (of Mariadb, dat bijna hetzelfde is) de eerste keuze omdat dat door heel veel mensen gebruikt wordt.
Voor e-mail kies ik altijd voor Thunderbird van Mozilla. Dat programma is uitgerijpt en een uitstekende email-client. Er is een gigantisch grote user-base, dus kunnen we de geruchten dat het niet verder ontwikkeld wordt negeren. Wel raad ik aan om bij de inrichting van email-accounts gebruik te maken van imap. Dit biedt als voordeel dat je op een smartphone en een tablet met Android en bijvoorbeeld K9 je email kunt bedienen. Alle email staat namelijk op de server en daarmee ben je meteen mobiel.
Wie zijn kalender alleen lokaal heef, kan die als add-on (Lightning) naladen. Wie, net als ik, geen Google wil voor prive-gegevens, kan op een webserver met Webcalendar werken. Dat is eenvoudig en mobiel, omdat je het via de browser bedient. In een volgende blog laat ik mijn licht schijnen op dit soort webprogramma’s.
Webbrowser
Ik geef nog steeds de voorkeur aan Firefox, omdat ik steeds meer problemen heb met de manier waarop Google met Chrome zijn gebruikers voor marketing misbruikt. Wie met Windows werkt kan natuurlijk kiezen voor Internet Explorer, maar na al die jaren is dat nog steeds een browser die het slechtste de W3C-standaarden volgt. Mijn tweede keuze is Opera. Dat is ook gratis en het werkt zowel op Linux als op Windows.
Fotoprogramma
Voor het bewerken van foto’s is Gimp een heel erg uitgebreid programma dat je een illegale kopie van Photoshop kan besparen. Photoshop draait namelijk niet op Linux.
Gimp moet je echetr wel leren bedienen, want het werkt anders dan Photoshop en dat schrik veel mensen in het begin af.
Wie weinig wil bewerken kan ook met Irfanview (Windows, Gwenview-Linux) al heel veel doen. Daarbij is het ideaal om snel een overzicht over je opgeslagen foto’s te krijgen.
Ook Fotoxx (Linux), door een kennis van mij geschreven, is een pareltje.
Tekenprogramma
Wie niet genoeg heeft aan Draw van Libre Office kan Inkscape gebruiken om vector-grafics te maken, die kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies en het geeft geen pixels.
Antivirus
Voor privé-gebruik onder Windows zijn bijvoorbeeld de antivirusprogramma‘s Avast en Avira gratis beschikbaar en deze komen goed uit de test. Voor zakelijk gebruik moet een licentie gekocht worden die niet duur is. Wie zakelijk met een gratis programma wil werken kan Clamav (voor windows) kiezen uit de Linuxwereld of een beetje reclame verdragen en Comodo Internet Security installere. Dat is ook gratis voor bedrijven.
Afsluitend
Daarmee is een pc ingericht, zonder voor software licentiekosten uit te gegeven, behalve misschien voor Windows, dat meestal voorgeïnstalleerd is en dus in de prijs van een pc is verwerkt. Als in de loop van dit jaar Windows 10 wordt uitgebracht is upgraden naar dit besturingssysteem zelf in veel gevallen gratis.
Wie plannen heeft om ooit op Linux over te stappen, kan met de programma’s die op beide besturingssystemen (Windows en Linux) draaien de stap vereenvoudigen.
Leuke opsomming van alternatieven, helaas wel beperkt tot functionele aspecten want zoals ik al eerder stelde in een opinie is open source ook maar gewoon software die door mensen is geschreven. Of om precies te zijn, door ontwikkelaars want stellen dat grote user-base de geruchten ontkracht dat een community op sterven na dood is klopt niet. En voor open source kiezen omdat het gratis is wel de snelste weg door het putje als ik overweeg dat juist dit tot problemen leidde met OpenSSL, voor niets gaat alleen de zon op.
Betreffende gratis dien je te beseffen – zoals aangegeven bij Antivirus programma’s – dat er een verschil zit tussen zakelijk en privé, de zogenaamde community versies hebben vaak toch wel enige nadelen. Reclame van Google storend vinden maar die van Comodo niet is wat mij betreft dan ook nogal opportuun.
En nee, ik heb niets tegen open source software en gebruik het vaak zelf ook. Libre Office vooral omdat het compacter is, veel andere oplossingen middels ‘portable’ principe wat dus betekent dat ik het niet installeer maar vanaf USB-stick draai. De 32GB Lidl cloud zullen we maar zeggen en waar Office365 in prijs nooit tegen kan concurreren.
Leuk verhaal, maar ik ga mijn eindgebruikers toch echt geen Linux aanpraten. Vaak is Windows en Office al moeilijk genoeg. Wat is nu de reden om geen Windows te gebruiken? Aan de prijs zal het niet liggen, Windows is gewoon een zeer betaalbaar OS met wat je ervoor krijgt.
Mac OSX of Chrome OS (beide in feite op Linux gebaseerd) zou ik dan nog eerder voor kiezen. Libre Office vind ik best sympathiek, maar ook hier kies ik liever voor de browser (Office 365 / Google Apps). Niet alleen werkt de interface anders, maar juist veel integratie en koppelingen mis ik en cloud ondersteuning, want werken met file-shares of netwerk schijven is echt van het vorig millennium (IMO)
Uiteindelijk bestaan bedrijven om geld te verdienen, maar ik zou eerder voor de cloud way kiezen en browsers c.q. IOS / Android dan voor FOSS of Linux te gaan.
Linux is geweldig… voor servers of kleine apparaatjes, maar niet voor werkplekken en ik zie dat voorlopig ook niet veranderen, niet de komende vijf jaar in ieder geval.
Mijn focus zou dus zijn: Windows op werkplekken en zoveel mogelijk werken in de browser en dan maar maandelijks betalen.
Email / Agenda (en de generieke kantoor automatisering), doe dat lekker in de browser. Veel productiever.
Nog even en dan komt Amazon met zijn volledige office suite 🙂 Zou een leuke 3e partij zijn naast Google for Work en Office Online.
@Ewout
bij openSSL was het probleem dat alle grote bedrijven dat gretig gebruikt hebben zonder ooit a:te kontroleren b:een financiele bijdrage te leveren.
Inderdaad voor niets gaat de zon op, wie FOSS gebruikt is moreel verplicht om minstens in tijd (testen/vertalen/dokumenteren) iets bij te dragen.
Overigens raad ik de klanten aan om bij Windows gewoon betaalde versies van AV-software te kopen, zelf gebruik ik geen comodo, maar noem het wel als mogelijkheid.
@Henri
Het gaat hier niet om linux versus windows. De genoemde software werkt op beide. Over cloud en mobiel komt het volgende artikel.
Echter niet op de MS/Google/Amazon manier maar licentie-vrije software zonder binding aan genoemde bedrijven.
Overigens laat je zien dat je weinig ervaring met linux op de desktop hebt, ik werk er al meer als 10 jaar mee naast windows 8.1 maar met meestal de zelfde software. Het verschil is in het dagelijks gebruik erg klein.
Vreemde reactie van jou, Henri
Jij bent toch juist van de Cloud, abstractie/scheiding van functionaliteit en implementatie, abstractie van hosting zelfs ? Het zou gaan om IAM/SSO en de apps, de rest is bijzaak. Jan richt zich op de eindapplicaties, voor elke applicatiegroep (email, browser, office, etc) een paragraaf.
Nu ineens is je lokale platform wel relevant ? Hoezeer zit je zelf nog met 1 been in het vorige millenium ?
Jan, ik heb niet zeer veel ervaring met Linux GUI’s, maar wel degelijk ervaring, zelfs in een testpanel gezeten voor consumentenbond voor het testen van Ubuntu (al weer wat jaartjes terug) en vorige maand is het me nog gelukt om een Linux GUI op mijn iPad te draaien (Gnome).
Ik heb twee medewerkers die vormgevers zijn, als ik Gimp voor zou stellen zouden ze per direct het bedrijf verlaten, het gaat niet gebeuren, niet de komende 100 jaar. Misschien als iemand met Gimp opgroeit dat het een kans maakt. Maar sowieso vind ik de hele discussie Licentie of geen Licentie/ Betalen of niet betalen **totaal** onzinnig. Een bedrijf wil geld verdienen, punt. Een medewerker kost zo’n 3000-5000 euro per maand aan salaris, daarop komt een 300 euro huisvesting, 200 euro verzekeringen, en weet ik wat nog meer bij kijken. De volledige Adobe suite kost 60 euro per maand, voor Google Apps/o365 komt daar maximaal 15 euro bij, denk je nu echt dat een licentie prijs het verschil maakt? Nee, dus. En als ik dan de kans heb dat ik 1 keer per maand geneuzel heb omdat een printer het niet doet en de gebruiker heel snel geen clue heeft in een Linux omgeving…..
Dat iets erop werkt, betekent niet dat het de beste oplossing is. Het gaat me om het resultaat en met veel van de voorbeelden die je aanhoudt is dat gewoon sub optimaal.
Dan @Felix,
Ik hou me aan de context van het artikel: De werkplek. En nogmaals, mijn focus is ervoor zorgen dat klanten geld verdienen. Ik ben niet van de “cloud” omdat ik cloud zo geweldig vind, ik focus op wat een klant verder helpt en vaak komt daar cloud / browser / IAM / SSO en weet ik wat bij kijken. Ik hou me bezig met de gehele keten, van cultuur, bedrijfsproces, eindapplicaties, duurzaamheid, kosten, veiligheid, et cetera. Ik probeer de humor van je uitlokking in te zien, maar ik schiet te kort 🙂
Eindapplicaties moet je leverage geven en vaak kun je dat met diensten over het internet.
Algeheel vreemde reacties. Van nogal veel mensen die een nog conservatieve insteek hebben en blijkbaar niet de laatste ontwikkelingen goed volgen.
Mede dankzij de cloud maakt het niet meer uit welk OS je op de desktop draait. Dus zul je ook moeten neerleggen dat de Windows hegemonie ten einde is en dat gebruikers zelf mogen bepalen welk OS ze willen.
En binnen elk OS bestaat zelfs de mogelijkheid om hybride te gaan met gebruik van virtual machines en/of emulatie software die programma’s voor een ander OS op het huidige OS laat draaien. En dus ook incluis antieke 16 bit applicaties.
Mijn collega’s hebben verschillende OSen en we werken allemaal samen in hetzelfde ontwikkelteam en daar merken we niets van verschillen omdat we allemaal open standaarden gebruiken.
En voor legacy software worden virtual machines gebruikt wat ook vlekkeloos gaat.
Wat Windows moeten draaien betreft zijn er nog een aantal niche markten die qua ontwikkelingen nog jaren achter lopen en die zullen uiteindelijk ook wel bij draaien. SCADA software bijvoorbeeld.
Ach Henri, een keertje testen met de consumentenbond (echte ICT professionals . . ) is nog geen punt waarmee je ervaring opbouwt.
Ik werk sinds vele jaren met Linux en FOSS programma’s en de vrijheid dat op x PC’s te kopieren zonder eerst licenties te moeten kopen, maakt het eenvoudiger, updates kan ik zo laden, geen sores.
Sub-optimaal is alleen een programma waarmee je je werk niet kunt doen.
Dat was Photoshop voor mij, met gimp kan ik mijn werkzaamheden veel sneller doen, en web-applicaties werken nu eenmaal snel met de lamp-stack die nog steeds het meest gebruikt wordt in internet.
Voor het MKB is de beschreven konfiguratie met windows of linux een bruikbare desktop, dat zie ik aan mijn klanten.
Jan ik vind het teleurstellend dat je GRATIS als een speerpunt opvoert.
Jazeker gratis is ook mijn favoriete getal maar Linux is niet per definitie gratis.
Waneer jij op mijn kantoor Linux komt instaleren verwacht ik van jouw vanzelf een rekening. De kosten zijn anders verdeeld meer niet.
@Henri… sorry hoor… een keertje Linux installeren is niet voldoende om er op enig niveau over te kunnen meepraten.
Zolang je geen gedegen Unix kennis hebt (en kom op zeg zo moeilijk is dat allemaal niet) kun je geen wezenlijke Linux issues oplossen. al die mooie gui’s ten spijt, je hebt er soort gelijke ellende mee als je bij een Windows systeem kunt verwachten. Ook bij Microsoft kom je zonder kennis niet verder dan die handige buurjongen..
Dit gezegd hebbende deel ik de visie van Jan dat het overgrote deel van de bevolking weinig meer wil dan “tiepen” “internetten” “meelen” en af en toe eens een plaatje vergroten of verkleinen.
Voor de meer specialistische toepassingen heb ik al eens eerder aangehaald dat steeds meer chip fabrikanten hun specialistische software multiplatform (veelal java gebaseerd) uitbrengen.
Ik heb het niet enkel over Arduino gehobby maar denk aan fabrikanten als MicroChip, Atmel, Lattice, Altera ect.
Verder kun je prima C# software ontwikkelen onder Mono (alle afkeer ten spijt, de documentatie op MSDN is gewoon prima !)
En ik heb andersom ook al PERL applicaties geschreven die zonder problemen op een Windows platform draaien.
Ewout heeft zeker een punt daar waar het om communities gaat.
Daarentegen mag je als commercieel gebruiker ook je bijdrage leveren.
Een community bestaat bij de gratie van geven en nemen, en niet enkel van profiteren.
Dus wanneer je als leverancier wat te ranten hebt, toon dan eens goede wil, zoek zelf iets uit, los het op en deel het !
Thats what OpenSource is all about !!!
Bedrijven als Intel en IBM hebben dat inmiddels begrepen en zelfs Microsoft heeft door dat je ook met OpenSource producten best wat kunt verdienen.
Finaly, ik ben werkzaam voor een redelijke organisatie (aprox 700 man) met filialen door het hele land. De meeste mensen hebben werkelijk geen flauw idee onder welk OS ze werken het is een kwestie van willen.
@Pascal
in een eerdere reaktie heb ik dit geschreven;
“Inderdaad voor niets gaat de zon op, wie FOSS gebruikt is moreel verplicht om minstens in tijd (testen/vertalen/dokumenteren) iets bij te dragen.”
FOSS is niet gratis en hoeft niet gratis te zijn, ik betaal in tijd en genoeg, geloof me.
Ik ben ook niet tegen MS, gebruik Windows 8.1 met plezier en heb er gewoon voor betaald.
Ik werk zelf weer met Window$, tja nu met win 7, 8,1 en preview win 10, maar als ik bij mensen vanuit vluchtelingenwerk oude computers tegenkom zet ik er tegenwoordig alleen nog maar Zorin OS op de pc’s. Zorin is ook een Linuxclone, en heeft als voordeel dat het eruit ziet als windows en volledig voorzien is van alle software nodig, zoals Libre Office, de Gimp, Firefox etc