Als ik een pc voor klanten inricht kijk ik altijd naar de werkzaamheden die ze daarmee doen. Bij kleine bedrijfjes of particulieren beperkt zich dat meestal tot een office-programma, e-mail-programma, webbrowser – aangevuld met een foto- en/of tekenprogramma – en ook een antivirus-programma. Natuurlijk hebben vele bedrijfjes branche-specifieke software speciaal voor hun bedrijfstak in gebruik.
Als de branche-specifieke software geen Windowsprogramma is, kan overwogen worden om als besturingssysteem (os) Linux in te zetten. Ik werk zelf het liefst met de KDE-desktop, omdat die op windows lijkt, maar Kubuntu, Mint, Fedora, Suse en ook nog anderen kunnen dat ook leveren. Wordt de branche-specifieke software in de cloud bediend met een webinterface, dan voldoet Linux niet alleen, het is ook nog gratis. De hier besproken programma’s werken allemaal zowel op Linux als op Windows.
Omdat Windows nog steeds de defacto standaard is voor pc’s kiezen de meeste voor een Windows-pc. Dan raad ik aan om altijd de nieuwste versie te nemen, omdat je daarmee voorkomt dat je op een gegeven moment geen updates meer krijgt. Toen Windows 7 al een jaar op de markt was, wilden veel klanten toch onder XP draaien (downgrade), maar toen de service stopte, hadden die een probleem. Windows 8.1 is een goed os en als je niet aan de tegeltjes kunt wennen, is de installatie van classic shell geen probleem en is de pc net zo eenvoudig te bedienen als bij XP of 7.
Office
Sinds vorig jaar levert Microsoft Office hoofdzakelijk in abonnementsvorm, met een jaarlijks bedrag voor het gebruik en dat is niet goedkoop. Nu Libre Office ‘geforkt‘ is van Open Office, is dit gratis office-pakket met sprongen verbeterd, met name op het gebied van de uitwisselbaarheid met Microsoft Office. Ook lijkt de bediening veel meer op de oudere Microsoft Office-versies, wat klanten een vertrouwd gevoel geeft. De functionaliteit van dat programma is zo groot dat bijna niemand die volledig zal gebruiken.
Het bestaat uit tekstverwerker Writer (een soort Word), spreadsheet Calc (soort Excel), presentaties Impress (Powerpoint) en Base voor databases (is anders dan Access). Wat Office niet levert is Draw, een tekenprogramma waarmee bijvoorbeeld foldertjes gemaakt kunnen worden.
Voor de database is een database-engine nodig als ‘grote oplossingen‘ nodig zijn. Anders kunnen de Calc-tabellen bij base gebruikt worden. Wanneer een database-engine nodig is, dan is Mysql (of Mariadb, dat bijna hetzelfde is) de eerste keuze omdat dat door heel veel mensen gebruikt wordt.
Voor e-mail kies ik altijd voor Thunderbird van Mozilla. Dat programma is uitgerijpt en een uitstekende email-client. Er is een gigantisch grote user-base, dus kunnen we de geruchten dat het niet verder ontwikkeld wordt negeren. Wel raad ik aan om bij de inrichting van email-accounts gebruik te maken van imap. Dit biedt als voordeel dat je op een smartphone en een tablet met Android en bijvoorbeeld K9 je email kunt bedienen. Alle email staat namelijk op de server en daarmee ben je meteen mobiel.
Wie zijn kalender alleen lokaal heef, kan die als add-on (Lightning) naladen. Wie, net als ik, geen Google wil voor prive-gegevens, kan op een webserver met Webcalendar werken. Dat is eenvoudig en mobiel, omdat je het via de browser bedient. In een volgende blog laat ik mijn licht schijnen op dit soort webprogramma’s.
Webbrowser
Ik geef nog steeds de voorkeur aan Firefox, omdat ik steeds meer problemen heb met de manier waarop Google met Chrome zijn gebruikers voor marketing misbruikt. Wie met Windows werkt kan natuurlijk kiezen voor Internet Explorer, maar na al die jaren is dat nog steeds een browser die het slechtste de W3C-standaarden volgt. Mijn tweede keuze is Opera. Dat is ook gratis en het werkt zowel op Linux als op Windows.
Fotoprogramma
Voor het bewerken van foto’s is Gimp een heel erg uitgebreid programma dat je een illegale kopie van Photoshop kan besparen. Photoshop draait namelijk niet op Linux.
Gimp moet je echetr wel leren bedienen, want het werkt anders dan Photoshop en dat schrik veel mensen in het begin af.
Wie weinig wil bewerken kan ook met Irfanview (Windows, Gwenview-Linux) al heel veel doen. Daarbij is het ideaal om snel een overzicht over je opgeslagen foto’s te krijgen.
Ook Fotoxx (Linux), door een kennis van mij geschreven, is een pareltje.
Tekenprogramma
Wie niet genoeg heeft aan Draw van Libre Office kan Inkscape gebruiken om vector-grafics te maken, die kun je vergroten zonder kwaliteitsverlies en het geeft geen pixels.
Antivirus
Voor privé-gebruik onder Windows zijn bijvoorbeeld de antivirusprogramma‘s Avast en Avira gratis beschikbaar en deze komen goed uit de test. Voor zakelijk gebruik moet een licentie gekocht worden die niet duur is. Wie zakelijk met een gratis programma wil werken kan Clamav (voor windows) kiezen uit de Linuxwereld of een beetje reclame verdragen en Comodo Internet Security installere. Dat is ook gratis voor bedrijven.
Afsluitend
Daarmee is een pc ingericht, zonder voor software licentiekosten uit te gegeven, behalve misschien voor Windows, dat meestal voorgeïnstalleerd is en dus in de prijs van een pc is verwerkt. Als in de loop van dit jaar Windows 10 wordt uitgebracht is upgraden naar dit besturingssysteem zelf in veel gevallen gratis.
Wie plannen heeft om ooit op Linux over te stappen, kan met de programma’s die op beide besturingssystemen (Windows en Linux) draaien de stap vereenvoudigen.
Voor vrije bedrijfssoftware wordt Odoo (voorheen OpenERP) steeds meer gebruikt bij kleine en middelgrote bedrijven in Nederland.
@Mario
Dat is er een uit een hele rij. In een volgend artikel geef ik een aantal mogelijkheden van klein naar heel groot, allemaal FOSS.
Goed artikel, Jan.
Dan bij deze nog een suggestie, OwnCloud, welke bijvoorbeeld in combinatie met Thunderbird (op imap) en enkele plugins de volledige vervanging kan zijn voor Google’s calendaring, contacts, drive e.d én voor dropbox, iCloud en ga zo maar door.
De enige voorwaarde is dat je dit op een eigen server installeert.
Overigens werk ik zelf ook graag met KDE, maar voor een oude laptop gebruik ik LXDE, een volledige up-to-date windowmanager en sneller dan bijv. XP, wat ook eigenlijk echt niet meer kan.
Jan, ik ben het eens met je keuzes. Het mooie van veel Open Source software is dat er meestal een Windows, OS X en een Linux versie van is en soms nog meer versies; en dat vrijwel altijd ook nog eens gratis. Qua kwaliteit maakt het niks uit. Natuurlijk is er ook nog eens heel veel Closed Source Freeware.
Voor het MKB en particulieren is dit beter dan het gedoe met illegale kopieën. Het is alleen lastig als je een dominerende Windows server applicatieomgeving nodig hebt. Dan moet je wat meer moeite doen, maar dat geldt voor elke server omgeving.
Voor de ICT-er is er ook heel veel FOSS, maar ik ga geen gras voor je voeten maaien.
Ik heb 10 jaar geleden dezelfde strategie gebruikt. Eerst mijn applicaties vervangen door een product dat ook op linux bestaat. En dan kun je makkelijk volledig overstappen. Ten eerste omdat je al gewend bent aan de layout van de applicaties, en ten tweede omdat de applicatie data meegenomen kan worden. (Denk aan mailarchief, browser instellingen etc). De enkele specifieke windows dingetjes die ik nog gebruik draaien onder wine.
Het enige nadeel wat ik wel ondervind is dat sommige office files, met name excel, niet altijd correct in Libre office (linux versie) gebruikt kunnen worden. Zeker als er (VB) macro’s in zitten.
Een aantal jaren geleden heb ik zelf ook mijn laptop op een vergelijkbare manier geïnstalleerd. Echter, binnen afzienbare tijd ben ik weer terug gegaan naar windows.
Niet dat windows zoveel sneller of beter is, maar vooral omdat ik veel te vaak tegen compatibiliteitsproblemen aanliep bij het uitwisselen van documenten. Documenten van het werk (excel met makro’s, powerpoints met transities, word met macro’s en huisstijl) werden niet of niet goed weergegeven.
Ook de andere kant op, documenten op basis van de open standaarden probeerde ik uit te wisselen binnen mijn sportclub, wat ook de nodige conversieproblemen opleverde.
Misschien dat hier ondertussen verbetering in is opgetreden, maar een paar jaar geleden was dit voor mij echt een blocker om verder te gaan op de “vrije” omgeving.
Werk al jaren met openSUSE / KDE / inmiddels LibreOffice 4.4.0
Zeer tevreden 🙂
Ik heb ook op een gegeven moment (na de zoveelste crash en malware gedoe met windhoos) alles thuis naar centos 7 met libreoffice omgezet en ook ik moet toegeven vroeger problemen met word files te hebben gehad maar sinds libreoffice totaal geen problemen.
Heren en dames , er is geen meer excuus om windows te gebruiken tenzij je een gamer bent(en dat zal binnenkort ook niet meer waar zijn.
Voor thuisgebruik is er zeker voldoende alternatief software te gebruiken zonder licentiekosten. Als je de windowsbasis wilt behouden of overstapt naar een alternatief maakt daarbij niet heel veel uit. Zakelijk kan dat ook maar maak dan keuze’s hoe informatie wordt uitgewisseld. Een document versturen kan makkelijk ook in PDF.
Voor de groepsomgeving waarbij agenda, e-mail en contacten (adresgegevens) worden gebundeld zijn ook voldoende alternatieven. In KDE, bij gebruik van KDE in een linux-basis, is dat mooi gebundeld met Kontact, goed genoeg voor eenvoudige e-mails.
Wil je de back-end ook licentiekostenvrij dan zijn er ook alternatieven. Owncloud is een mooie lichte oplossing voor de agenda en de contacten, al eerder genoemd. Iets groter is Kolab.
Zoek je nog verder, dan bestaan goede alternatieven voor POS (kassasystemen) en de hele bedrijfsadministratie. Voor als het bedrijf dit in eigen beheer wil houden.
@Jan, ik begrijp uit je reactie dat je meer gaat vertellen in volgende artikelen.
Geen eigen beheer? Ik hoop dat de ICT-consultant naast de licentiekosten dan ook heeft geadviseerd over de locatie van de data. Bedrijfstoepassingen in de cloud zijn prima, als je maar weet waar je data blijft. Cloudleveranciers kunnen ook omvallen, tijdelijk geen service of zelfs permanent.
@Jan, ik hoop dat in die volgende artikelen naast de keuze van de licentiekosten ook de keuze data in eigen beheer of op afstand benoemd.
@ITman, een gamer heeft ook een alternatief met Steam. Steam als ‘cloudoplossing’ werkt prima onder linux. Alleen werken vervolgens niet alle spelen even goed. Iets beter onderzoeken of je spel op alle onderlagen werkt en ook dan kun je van besturingssysteem wisselen.
@PaVaKe
de uitwisselbaarheid is met de nieuwe versies van Liberoffice met sprongen vooruit gegaan. Ook met de laatste versie is dat weer verbeterd.
Wel eens makros in Libreoffice/openoffice gemaakt?
Dat is een krachtige makrotaal, anders maar niet slechter als MS.