Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de ambities van de Rijksoverheid om meer te investeren in eigen ict’ers. Zowel qua opleiding als qua aantal ict-professionals. Het salaris kan een struikelblok zijn.
De nieuwe investering in ict-expertise en -mankracht is in reactie op het kritische rapport ‘Grip op ICT’ van de tijdelijke commissie ICT-projecten. De Rijksoverheid wil de kwaliteit van het eigen ict-personeel opvoeren en kiest daarbij voor interne opleiding van die mensen. Daarnaast wil het Rijk het aantal professionals voor informatie management verdubbelen (van honderd naar tweehonderd fte). Hiervoor zal de overheid diep in de buidel moeten tasten, om op te boksen tegen de salarissen voor kundige ict’ers op de commerciële markt. Wat vind jij?
@FB: Wie is Jerry Luftmann? Een professor in de informatica aan MIT of Caltech of een prater over management? Iemand als Hasso Plattner (die wel enige technische en business kennis heeft) laat een ander geluid horen.
Hoe kan het in vredesnaam nog steeds zo zijn dat een manager bij het rijk per se meer moet verdienen dan zijn hierarchisch ondergeschikte ICT specialist?
Het merendeel van het midden- en hoger management in de overheid bestaat uit “sheltered employment”, een navelstarende community waarvan het rendement op zijn minst discutabel is te noemen en die weinig tot steeds minder bijdraagt aan het welzijn van haar klanten, de burgers.
Ewout signaleerde het hierboven al: vreemd dat enerzijds de overheid terugtreedt en de burger steeds meer zelf moet doen terwijl anderzijds diezelfde overheid steeds meer uitbreidt, omdat ambtenaren als Ton Elias met elk zogenaamd maatschappelijk probleem een kans zien om nieuwe witte olifanten en papieren tijgers als het BIT in het leven te roepen.
Nieuwe organisaties met prestitieuze functies voor de ambtenaren en waarbij, als een soort afterthought, dan ook maar wat competente externe specialisten worden ingehuurd want er moet tenslotte ook nog wat gewerkt worden.
Dat de overheid voor externe en interne ICT specialisten diep in haar buidel moet tasten is niet meer dan terecht. Maar het zou nog terechter zijn als dat geld afkomstig is uit een besparing op het management in de publieke sector en niet wordt doorberekend naar de burger.
Jelle
Jerry Luftmann zie https://www.linkedin.com/pub/jerry-luftman-ph-d/0/363/8b3
Ik heb les gehad van Jerry Luftmann. Daarbij heb ik inzicht gekregen in zijn datasets en welke informatie hij daar uit haalt. Data sets die lange tijd beslaan en heel veel organisaties betreffen. Hij heeft ook boeken geschreven zoals ‘Managing Information Technology Resources’. De uitspraak komt uit een college die hij gaf. Ik vond die uitspraak heel treffend.
De uitspraak komt impliciet ook terug uit het Tweede Kamer onderzoek naar grote IT projecten door de overheid. Ik heb vooral de eerste dag (op youtube) gezien (aanbevelingswaardig). Naast enkele mensen die enig (terecht of onterecht) frustratie liet zien, kwamen daar ook deskundigen (bedrijfsleven/academia) die als het ware college gaven. Je ziet de commissie op den duur de juiste conclusies trekken in termen van : bedoelt u dan dat ……. en dan kwam een bevestigend antwoord. Zo duidelijk heb ik de conclusies echter niet in de media teruggezien(ik heb de rapportage overigens heel summier gelezen).
Wat ik denk dat er is gebeurt. In het verleden werd geroepen dat IT bestuur in de directiekamer thuis hoort (daar ben ik het mee eens). Vervolgens is een bedrijfspoliticus benoemd als directeur-portefeuillehouder. En die persoon heeft soms meer en vaker minder verstand van IT. In algemene zin is het vinkje gezet dat IT inderdaad aan de directietafel zit, maar vaak (niet altijd) zonder voldoende achtergrond en voldoende inzicht in de consequenties van beslissingen. Dan heb je wel de IT binnen de directie, maar met welk effect. Ik zie dit proces van vinkjes-zetterij op meer dossiers terugkomen. Ik laat me overigens graag corrigeren.
Hasso Plattner. De grote man van SAP? Eerlijk gezegd weet ik niet wat hij verkondigt. Ik ben benieuwd wat je hierover weet te vertellen. Ik heb de wijsheid niet in pacht en ben graag bereid te leren. En ook bereid mijn standpunt bij te stellen.
Ik hoor/lees graag
Mvg
FB
Ik zou veel kunnen zeggen, maar kijk zelf maar eens:
https://www.linkedin.com/jobs2/view/12262814
Salarisniveau
schaal 8
Salaris
Min €2263 – Max €3038 bruto per maand
Daar kom je toch niet je bed voor uit…
@Emmanuel: Inderdaad absurd, HBO job waarbij je maximaal net boven de 3K verdient! En dat is het einde van de schaal…
(en dan moet je nog prince2 doen ook, daar zou zowieso een extra irritatiebonus voor betaald moeten worden 😉
De overheid moet een aantrekkelijke werkomgeving bieden inclusief een marktconform salaris. Dat laatste is natuurlijk eenvoudig te regelen, voor het eerste zal er toch echt iets moeten gebeuren.
@Emanuel: Voor een tweede lijns is dit heus zo gek nog niet. En wat is er mis met de ambitie om door te groeien?
Jou reactie zegt dus eigenlijk alles, ook al zeg je bijna niks…