Ict-vakbeurs CeBIT wil uitgroeien tot de thuisbasis voor alle partijen die zich met het internet of things (IoT) bezighouden. Dat zegt Oliver Frese, lid van de directieraad van Deutsche Messe, de organisator achter de CeBIT. Frese is positief over de komende editie, die in de week van 16 tot 20 maart 2015 in Hannover plaatsvindt. Hij verwacht meer bezoekers en ziet standhouders terugkomen, die een aantal jaren afwezig zijn geweest. China is dit jaar partnerland en dat levert ook extra dynamiek op.
Nog zes weken en dan trapt CeBIT 2015 traditiegetrouw op zondagavond af met de opening waarbij altijd de Bondskanselier aanwezig is, plus hoge vertegenwoordigers van het gastland en de industrie. Dit jaar zal op 15 maart naast Angela Merkel de baas van internetbedrijf Alibaba, Jack Ma, China vertegenwoordigen.
Directielid Oliver Frese van de Deutsche Messe vertelde op een druk bezochte CeBIT Press Preview in Hannover dat er meer grote namen als spreker naar het evenement komen. Daarbij kiest de CeBIT voor een mix van mensen uit de ict-sector maar ook voor deskundigen daarbuiten, om de ict-ontwikkelingen in een breder kader neer te zetten. Hij noemde als sprekers onder meer de Amerikaanse invloedrijke econoom Jeremy Rifkin, Glenn Greenwald, de ‘Snowden’-journalist van de Britse krant The Guardian, Infosys-topman Vishal Sikka en Olivier Gremillon, de hoogste baas van webkamerverhuurder Airbnb Emea. Ook zullen er diverse topmannen van Chinese ict-bedrijven aanwezig zijn, waaronder van Huawei en Xiaomi. Ook aanwezig, maar dan meer in muzikale zin, is de Duitse rocklegende Peter Maffai.
Hoofdthema d!conomy
De digitale economie, samengevoegd tot het neologisme d!conomy, is hoofdthema van de aankomende editie. Volgens Frese, als directielid verantwoordelijk voor de CeBIT, staat de economie aan de vooravond van een digitaal tijdperk. ‘Digitaal zijn – digitization – bekent veel meer dan alleen het kopen van hardware en software. Het is voor een onderneming niet alleen een instrument om efficiënter te opereren, maar ook een manier om innovatief te kunnen zijn en concurrerend te kunnen blijven. Op de CeBIT willen we bezoekers hiervoor handvatten geven, met name de midden- en kleinbedrijven hebben hulp nodig om de omslag te maken naar een ‘digitale’ organisatie.’
Een van de grote onderwerpen die dit jaar op de beurs aan bod komen, is het internet of things (IoT). Frese benadrukt dat dit verder zal gaan dan wat slimme producten die verbonden zijn aan internet. ‘IoT zal uiteindelijk de hele ict-keten raken: van sensor, netwerk en analysetool tot aan datacenters. Het zal daarom van invloed zijn op de gehele ict-sector en er gaat veel veranderen. IoT is veel meer dan de slimme koelkast, er is veel ict en kennis nodig om het tot een succes te maken.’
Hij sprak op de persbijeenkomst de ambitie uit dat de CeBIT de Heimat voor IoT wil worden. ‘Bedrijven, ook van buiten de ict-sector, die alles over dit onderwerp willen weten, moeten bij ons terecht kunnen. Het internet of things is namelijk geen consumentenonderwerp. Het zal vooral veel omzet gaan genereren op de zakelijke markt. De verwachting is ook dat ondernemingen veel gaan investeren in IoT.’
600 Chinese standhouders
Het directielid van Deutsche Messe is hoopvol gestemd over de komende editie van de ict-vakbeurs. De keuze om van de CeBIT een pure zakelijke beurs te maken, pakt in zijn ogen goed uit. ‘Ik verwacht dat dit jaar het aantal bezoekers niet meer daalt, maar stijgt. De voortekenen zijn goed: de keuze voor China als partnerland levert volop dynamiek op. De Chinese ict-bedrijven staan te trappelen van ongeduld om hun producten en oplossingen aan Europa te tonen. Er zijn meer dan zeshonderd standhouders. China is het sterkste partnerland tot nu toe.’
Daarnaast wijst Frese op het groeiend enthousiasme onder ict-bedrijven voor de puur zakelijke beurs. Een aantal bedrijven heeft zijn aanwezigheid op de komende editie uitgebreid, zoals HP (met partners), Samsung en Intel. Verder keert een aantal spijtoptanten terug. Daaronder zijn bijvoorbeeld Konika Minolta, Alcatel-Lucent, Amazon Webservices en Rittal met Schneider Electric. De Amerikaanse elektronische automaker Tesla geeft voor het eerst acte de présence.
Zal de CeBIT (mogelijk andere vakbeurzen) in de toekomst zelf ook digitaler worden? Zou goed zijn als er (nog) meer nagedacht zou worden over ‘herbeleving’ waarbij internet een prima medium is.
Of betekent IoT juist dat we elkaar via nog meer via digitale kanalen gaan bereiken? Best interessant en constant een afweging wat de beste manier is om grote groepen met een beperkte investering te bereiken en te bepalen wat de business daadwerkelijk stimuleert.