In het jaar 2020 verwachten organisaties vooral meer gebruik te maken van tablets (20 procent meer) en 2-in-1 hybrids(14 procent meer). Ook het gebruik van smartphones (11 procent meer) en phablets (5 procent) zal groeien. Organisaties maken zich echter ook zorgen om de beveiliging van al die apparaten die gekoppeld worden aan de zakelijke ict-omgeving. Dat kan een remmend effect hebben op de groei van het gebruik van privé-apparatuur in de zakelijke omgeving. Dat blijkt uit Europees onderzoek door Redshift Research dat is uitgevoerd in opdracht van ict-leverancier HP. Er werden 1130 ict-beslissers ondervraagd.
De Nederlandse respondenten verwachten dat het zakelijke gebruik van smartphone zal stijgen naar 49 procent. Volgens de onderzoekers wordt de smartphone daardoor, na de desktop, het meest dominante apparaat in de zakelijke omgeving. Ondanks die groei verwacht minder dan een kwart (24 procent) van de ict-beslissers in Europa dat hun bedrijf goed is uitgerust voor mobiel werken. 8 procent denkt zelfs dat hun organisatie helemaal niet is voorbereid op die trend.
Security zet rem op BYOD
‘Ondanks de toenemende mobiliteit op het werk is er een aanhoudend wantrouwen ten aanzien van ‘bring your own device’ ofwel byod. 70 procent van de ondervraagde organisaties heeft op dit moment geen byod-beleid. In Nederland is dit percentage 78 procent. ‘En zelfs wanneer er een byod-beleid is, dan valt nog niet de helft van gebruikte devices (41 procent) hieronder’, stellen de onderzoekers.
Vooral onderwerpen rondom beveiliging houden organisaties tegen wanneer het gaat om byod. ‘Bijna de helft van de Nederlandse respondenten vreest dat byod de veiligheid van de organisatie in gevaar brengt. Ze maken zich vooral zorgen over virussen en malware die via de persoonlijke devices op het bedrijfsnetwerk terecht komt (55 procent) en dat persoonlijke apparatuur met gevoelige bedrijfsinformatie kwijt kan raken of gesloten wordt (19 procent).’
Volgens het onderzoek hadden Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar minder vaak dan hun Europese collega’s te maken met een inbreuk op de beveiliging. ‘Gemiddeld was dit 19 procent terwijl in Nederland hier slechts 8 procent mee te maken heeft gehad.’
iOS
Het toenemend gebruik van mobiele devices brengt volgens de onderzoekers ook meer besturingssystemen naar de organisatie. ‘Windows blijft dominant, gemiddeld genomen heeft 85 procent van de ondervraagde organisaties Windows in gebruik naast Android (40 procent), iOS (24 procent), Chrome (15 procent) , Linux (15 procent) en Blackberry (10 procent).’
Nederland heeft volgens de onderzoekers een opvallend hoog percentage iOS-gebruikers; 35 procent versus 24 procent in de rest van Europa. Ook Chrome is hier populair (20 procent vs. 15 procent) waarbij Blackberry en Linux juist weer minder voorkomen. Ruim twee derde van de ondervraagden denkt dat Windows over vijf jaar nog steeds het belangrijkste OS zal zijn.
Desktop
Volgens de uitkomsten blijft de desktop een belangrijke rol spelen in de zakelijke ict. ‘Ondanks de toename van mobiele devices blijft de desktop populair. Op dit moment maakt 53 procent van de medewerkers gebruik van een desktop. In 2020 zal dit naar verwachting dalen naar 46 procent. Het notebook-gebruik zal gelijk blijven met 29 procent nu en in 2020.’
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Redshift Research en bestond uit 1130 online interviews in acht landen (met minimaal tweehonderd respondenten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en minimaal honderd respondenten in België, Italië, Nederland, Spanje en Rusland). Alle respondenten hadden een ict-functie als beslisser of manager/directeur.
Interessant, die verwachte groei van het gebruik van tablets. Juist nu Microsoft stopt met de Suface RT (de tablet dus) en Apple steeds minder iPads verkoopt (http://www.wired.com/2015/01/nobody-knows-ipad-good-anymore/).
De tablet zit klem tussen de steeds groter wordende smartphone en de ultrabooks die juist lichter worden en een betere accu krijgen. Wired beschrijft al dat de tablet meer voor niche producten gebruikt gaat worden.
Complete onzin! (v.w.b. de titel van dit artikel).
Suggestie voor titel: Ontbreken van goede spullen van leveranciers remt opkomst van BYOD.
Het beveiligingsvraagstuk remt helemaal niet de komst van BYOD. Dat kun je althans niet concluderen op basis van het bovenstaande.
Het probleem, voor zover er een probleem is, zit hem in de beschikbaarheid van bruikbare devices.
Vervang BYOD door Big Data, Sahred Service Centra, Online Muziek, Online CVs, Online Bankieren en contactloos betalen. Kijk om je heen en denk na: het hangt niet af van de gebruikers of iets er komt. Het hangt af van leveranciers en goede spullen of iets er komt dan wel een bepaalde penetratie graad krijgt binnen een bepaalde tijd. Dus HP…Maak goede spullen.
Je kan op je deur wel heel geavanceerde sloten zetten, maar als de sleutel onder deurmat ligt, komt iedereen binnen, of anders gezegd:
Het beveiligingsvraagstuk is niet alleen een technologie vraagstuk dat door de HP’s e.d. kan worden opgelost, zij kunnen alleen de (rand)voorwaarden creëren.
Of het daadwerkelijk veilig is, hangt in grote mate af van hoe de gebruikers er mee omgaan, en dat is een menselijk gedrag vraagstuk!
Wat is “de smartphone”?
Android 2.3 tot 5
iOS hoeveel versies
Windows Phone
Blackberry
Ik heb een probleem met dit soort “onderzoek” 1130 deelnemers, 8 landen, dus 142 deelnemers per land, is dat dan nog statistische relevant?
HP levert relatief goed spul, dat moeten ze gewoon verder doen.
@Jan,
Dit onderzoek gaat niet om de inhoud maar om reclame voor HP. Als ik HP was zou ik ook van dit soort onderzoeken betalen en laten doen. Volstrekt legitiem, maar het levert wel onzin informatie op (+/- 90% vulling van wat op computable staat).
Als kleine leverancier van SaaS software heb ik helaas nog niet de middelen om Redshift Research in te huren voor een onderzoek met als uitkomst: “Collaboratie platformen worden steeds vaker gezien als oplossing voor de digitale werkplek bij bedrijven in Nederland” of “Veel bedrijven hebben ICT nog niet onder controle”.
En ga zo maar door.
BYOD vraagt om een andere benadering van het uitvoeren van het network vulnerability management. Met de huidige dynamische netwerken waarbij op onregematige tijden (mobile) devices aankoppelen / ontkoppelen is het nodig dat je 100% van de tijd 100% van de devices kunt detecteren en analyseren. Continuous monitoring is in dat geval een must. Met vriendelijke groet, Rob Koch
Ook hier is het weer de vraag welke vragen zijn gesteld. Ik vind het ronduit geniaal dat de ondervraagden als een beeld kunnen vormen over het gebruik van tablets en phabelts in 2020. Stel dat je dezelfde vragen in 2010 had gesteld, dan had iedereen misschien wel chromebook of minilaptop geroepen.
In my honest opinion zullen heel veel bedrijven BYOD gaan ondersteunen en de door de organisatie desktop steeds meer naar buiten drijven. Voor wie hier sceptisch over is, kijk maar eens naar de laatste kwartaalcijfers van Microsoft, minder windows en office licenties worden steeds minder verkocht.
Niemand ondersteund BYOD, maar vrijwel ieder bedrijf heeft een guest WIFI netwerk, een faciliteit waarbij medewerkers op WiFi kunnen inloggen met hun eigen device en maken ze gebruik van SAAS of een virtuele desktop…..Ja, dan heb je geen BYOD, maar je ondersteund het wel!
En natuurlijk is security de grootste bottleneckvan BYOD, terwijl ze al jaren on the edge leven met windows op de werkplek…..Ik schat de desktop in 2020 toch zeker 20% lager dan het getal dat wordt genoemd in het artikel.
Notebooks zoals we deze kennen in de huidige vorm zullen een metamorfose zijn ondergaan, dus ook dat getal zal anders zijn ingevuld.
Als je tablet of smartphone eens goed nakijkt dan zie je bij veel apps dat zij rechten vragen op zaken die vaak helemaal niet relevant zijn. Dit geldt ook voor de ‘streng’ gecontroleerde apps voor iOS.
Wat dat betreft zijn apps dan ook net zo lek als de privacy ongevoelige social media apps als Facebook en Twitter.
Van PC’s naar laptops, van laptops naar tablets. De ontwikkelingen gaan razend snel. Kunnen we wel 5 jaar vooruitkijken? Misschien is in 2020 alles om ons heen wel ‘een tablet’ geworden. Gewoon op je bureau (op kantoor of thuis) een interaktief scherm met app’s die jij nodig hebt voor je werkzaamheden. We zullen zien. Dat we veel sneller en korter via allerlei beelden (imaging) zullen communiceren is iets waar ik persoonlijk in geloof.