Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de tweede Zembla-uitzending die overheid en ict aan de kaak stelt. Vanavond komt de rol van de overheid in beeld, waarbij hoge ambtenaren regels aan hun laars zouden lappen. Wat vind jij hiervan?
De afgelopen week geplande vergadering van de Tweede Kamer over ‘Onregelmatigheden ICT-aanbestedingen’ is opgeschort naar morgenmiddag. Dus ná Zembla’s tweede uitzending over ict-fraude bij de overheid, waarbij dienstverlener Ordina negatief in beeld kwam. Waar er twee zaken doen, kunnen er echter twee fout zijn. In de uitzending van vanavond belicht Zembla de rol van de overheid in onderhandelingen en deals over grote ict-projecten.
Computable-experts hebben al stevig gediscussieerd over de ict-onkunde van de Tweede Kamer. Maar nu staat de ethiek en ict-(on)kunde van de ambtenarij in de schijnwerpers. De overheid schendt de eigen regels en gedragscodes, zo lijkt het. Ondertussen concludeert Ordina uit eigen onderzoek dat er geen sprake is van structurele onregelmatigheden.
Vraag is wie hier zijn vingers aan wil branden. Je kunt van alles roepen, vermoeden, misschien zelfs zien gebeuren, maar je zult het moeten bewijzen.
Wat hier aan de hand is geldt niet alleen voor de overheid, maar net zo hard in het bedrijfsleven: in een “politiek gevoelige“ omgeving zijn mensen voortdurend verwikkeld in strijd om macht, uit op eigen voordeel (profilering) – al dan niet op al te nette wijze – en dien je om te kunnen gaan met grote ego’s en manipulatie.
En zo blijkt de “beste deal” met die “gerenommeerde” dienstverlener uiteindelijke een wassen neus en uiteindelijk nog slechter dan de aanvankelijk duurdere optie van de kleinere partij die eerlijk en op voorhand alle kosten in beeld bracht.
Het Goede Doel zong het dertig jaar geleden al: “Als het gaat om geld (als het gaat om vrouwen, als het gaat om alles wat je liefhebt) wie kun je dan vertrouwen?”
Wat hier naar buiten komt heb ik enkele jaren geleden al uitgesproken als gemeengoed overigens natuurlijk niet alleen bij Ordina.
Hopeloos impotente en in,competente politiek
Al jaren loopt de politiek achter de feiten aan doordat zij, in dit geval ICT-wise, elke aspect tot in den treure bediscussieerd en bedebatteerd waardoor er van opdoen van kennis, ervaring en intrinsieke benadering volkomen dood en plat word beredeneerd.
Tel hierbij op dat menig ambtenaar in een totaal andere ‘overlevings modus’ verkeerd in de zin te zorgen dat die proces en procedure wise, zich bevind, er ook niet van af wijkt, en je hebt hier precies het probleem.
Impotente commercie
Als u nu denkt dat de commerciële partijen erg anders in elkaar steekt dan ga ik u hier teleurstellen. Want menig commercieel professional die zich bezig houd met de commerciële kant van IT heeft zeer vaak alleen maar heel oppervlakkig een beeld van IT en niet inhoudelijk.
Degenen die dan weer inhoudelijk expertise heeft. is weer niet commercieel aangelegd en alleen al tussen deze twee werelden zit een gapend gat die klaarblijkelijk nog steeds niet blijkt gedicht. Uiteraard wod dit gegeven vrijwel niet toegegeven maar gebagatelliserd.
Als u deze aspecten alleen maar vanuit uw eigen gedachten en discipline wilt bezien, heel prima. Het feit ligt er nu eenmaal dat bovengenoemde feiten al jaren de problemen veroorzaken en niet worden opgelost.
Dit zijn sec de problemen benoemd die in dit veld spelen en waar door de commerciele diversiteit de focus veel te vaak op die zaken komt te liggen die er vaak niet toe doen.
In het geval van Ordina, nogmaals een verhaal wat absoluut niet op zichzelf staad, heeft een miljardenschade tot gevolg die slechts weinigen kunnen vermoeden en bevroeden.
Het antwoord?
Het antwoord voor beide werelden is eenvoudig te erkennen dat commercie en politiek desastreus werken op materie IT en dat de verdeel en gheers die hieroor ontstaan tot gevolg heeft dat er van een sluitende IT veel vaker geen sprake is met alle schadelijke financiele en reputatieschade van dien.
It again is proving my point.
Wellicht dat er eens wat nader gekeken kan worden naar de business case van de vervanging van SAP door Oracle bij Justitie.
Het blijft een probleem: Het gebruiken van het algemeen belang voor je eigen (bedrijfs)doelen. Het symptoom is te bestrijden met “strenge controles en strenge straffen”. De echte oplossing ligt in integer handelen…maar wie heeft het daar nog over nu alles in “verdienmodellen” wordt vertaald…
Computable-experts hebben al stevig gediscussieerd over de ict-onkunde van de Tweede Kamer. ……
Wanneer gaan wij het (zelf) nu eens hebben over de ICT-onkunde (en opportunisme?) binnen de ICT branche en bedrijven?
Het lijkt mij dat Computable hier bij uitstek HET platform voor is en kan zijn.
Toen Jasper begon met deze reeks dacht ik even dat belooft nog wat.
Eindelijk eens wat technische discussies op Computable.
Welnu, ik heb nog niet een onderwerp gezien waar mijn buurjongetje van twaalf niet vrolijk in mee kan discussiëren, de term ’technische discussie’ is al vervallen. Voor mij i.i.g. weinig spannend.
Ik sluit me dan (zoals verwacht) aan bij de uitspraak van NormanvanEs, maar afgezien van enkele interesante (soms smakelijke en vermakelijke) reacties vanuit het vaste panel alhier raak ik steeds meer teleurgesteld in ons (toch zo mooie en zo brede) vakgebied.
Vanuit BE ook een bijdrage aan deze discussie: het ware beter dat de 2e kamer zich meer ging bemoeien met de totstandkoming van ICT-normen en de naleving hiervan dan met de inhoudelijke discussies hierover.
Bij een discussieforum over beveiliging bleek dat het enige (?) afgevaardigde lid van het parlement niet zozeer beschikte over boter op het hoofd maar meer kennis bleek te geven van te weinig awareness in het hoofd.
Ik weet dat het paradoxaal klinkt, maar als je niet weet wat je moet controleren, begin dan s.v.p. met de nodige normering en laat de uitvoering hiervan over aan de markt(werking). Schoenmaker blijf bij u leest, juist als u dit leest!
Zoals ik al eerder ageerde tegen de misstanden in de ambtenarij en politiek betreffende ICT projecten en trajecten, komt er voor mij, niet zo verrassend, een elementje bij.
Ethiek
Naas tomeloze en verregaande impotentie en incompetentie, immers, anders hadden we vast wel een paar succesvolle IT overheids projecten kunnen optekenen, las ik dat men na een offerte, nog eens de kans heeft gegeven, aan een IT dienstenleverancier, om offertes en cijfers bij te stellen. Onder toeziend oog en regie van ambtenaren.
Er zijn wat dit betreft hier een aanvullende dimensie die dringend optreden van de minister(s) noodzakelijk maakt. Als dit inderdaad zo is zullen de betrokkenen, na een integriteitscheck, meteen vevangen moeten worden en aan de andere kant, moet de overheid zelf ook een helder signaal afgeven.
Zij zal de ICT dienstenleverancier onmiddelijk de mogelijkheid tot bieden voor een aantal jaren moeten ontzeggen. Immers, de overheid in naam is in het geding doordat leden van die overheid ruimte hebben gegeven, klaarblijkelijk, tot oneerlijke concurentie. Dat afgezet tegen het gegeven dat de betreffende dienstenleverancier een zeer pover trackrecord heeft weten te realiseren bij de overheid, zou alleen dat al een juiste conclusie dienen te zijn.
Anders geef je de samenleving een signaal af dat je met deze overheid als toeleverancier, kunt marchanderen en dan op kosten van de belastingbetaler nog eens zeer dure falen in rekening kan brengen.
Hier is in elk geval van aanzienlijke aangerichte schade. Iets wat men zeker niet onder het tapijt dient te vegen. Uiteraard dan ook de vraag in hoeverre een minister zich na het onderzoek verantwoordelijk op gaat stellen.
Ik wed een ‘slap’ ‘sorry’ en we gaan na de ICT miljardendebacles, gewoon weer over tot de orde van de dag.
Los van alle commentaren die gaan komen over Ordina, ambtenaren en overheidsinstellingen… vond ik het deel over de Computable Awards niet mis.
Ook de niet-ict-gemeenschap ziet Ordina na de eerste reportage gewoon als winnaar van de Computable Award uit de bus komen. Leg dat maar eens uit aan mensen buiten de ict….
De woorden van Bart Hoogendoorn dat iedereen in de it iets te verbergen heeft; had de voorzitter van Nederland ICT iets langer over zijn woorden kunnen nadenken? Zoals Art Rooijakkers zei; dus u vraagt niet te stoppen met deze praktijken maar het slimmer te doen… Dank u met deze geweldige woorden en het helpen van de sector!
Meegemaakt bij een werkgever, semi overheid, er wordt een ‘enterprise architect’ ingehuurd want we moesten over naar een ander platform. Deze ‘enterprise architect’ had ‘carte blanche’, er werd direct een hoeveel externe naar binnen gehaald en onder het mom van ‘proof of concept’ een heel duur pakket aangeschaft. Wij als techneuten riepen allemaal, dit gaat niet werken, daar zijn veel goedkopere en betere oplossingen voor. Maar ja na flinke budget overschrijdingen is er een soort oplossing dat wij voorstelde in het begin. Het is niet alleen het geld maar ook omdat het ‘anders’ moest werd de sfeer er ook niet beter op.