Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de tweede Zembla-uitzending die overheid en ict aan de kaak stelt. Vanavond komt de rol van de overheid in beeld, waarbij hoge ambtenaren regels aan hun laars zouden lappen. Wat vind jij hiervan?
De afgelopen week geplande vergadering van de Tweede Kamer over ‘Onregelmatigheden ICT-aanbestedingen’ is opgeschort naar morgenmiddag. Dus ná Zembla’s tweede uitzending over ict-fraude bij de overheid, waarbij dienstverlener Ordina negatief in beeld kwam. Waar er twee zaken doen, kunnen er echter twee fout zijn. In de uitzending van vanavond belicht Zembla de rol van de overheid in onderhandelingen en deals over grote ict-projecten.
Computable-experts hebben al stevig gediscussieerd over de ict-onkunde van de Tweede Kamer. Maar nu staat de ethiek en ict-(on)kunde van de ambtenarij in de schijnwerpers. De overheid schendt de eigen regels en gedragscodes, zo lijkt het. Ondertussen concludeert Ordina uit eigen onderzoek dat er geen sprake is van structurele onregelmatigheden.
Het idee dat de manier van commercie bedrijven in de ICT anders is dan in andere takken van sport is naïef. Het is de manier waarop de kapitalistische samenleving in elkaar zit. Om nu voor te stellen om onze economie naar een centraal geleide economie om te vormen lijkt me wat overdreven.
Commercie bedrijven (en dat leer je echt bij alle commerciele opleidingen) is het aangaan van relaties. Een relatieloos en belangenloos leeven gaan wij mensen echt nooit nastreven. Daar zijn we sociale dieren voor: sterker nog, ook al zouden er geen belangen zijn, dan nog gaan we relaties aan. Dat ontkennen is net zoiets ontkennen als de zwaartekracht.
Kijk daar waar het onderhouden van die relatie de mogelijkheid voor anderen belemmert om eenzelfde relatie met je klant op te bouwen, daar gaat het spaak. Dan is er sprake van een potentiele belangenverstrengeling. Zowel jij als je klant zijn dan verkeerd bezig. Jij, omdat je je concurrenten oneerlijk benadeeld, de klant, omdat hij andere leveranciers geen kans geeft.
Ik ruil mijn mening zo voor een ander in, als het maar geen communistische idealen zijn of praktisch niet uitvoerbare manieren van commercie bedrijven. Het idee dat de verkoper in een bedrijf bij de telefoon gaat zitten wachten tot zijn klant belt met een order, is ridicuul.