Verschillende zorginstellingen in de regio Utrecht hebben een vergaande samenwerking aangekondigd. UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis en negen zorggroepen, waarbij ongeveer zeshonderd huisartsen in de regio Utrecht zijn angesloten, maken afspraken over onder meer de verbetering van de uitwisseling van patiëntinformatie via ict. Die moeten de komende weken tot maanden vorm krijgen.
De samenwerking omvat afspraken over juridische aspecten, registratie, organisatorische zaken en ict-faciliteiten die nodig zijn om goed te kunnen samenwerken. Arie Franx, hoogleraar verloskunde en ambassadeur transmurale samenwerking in het UMC Utrecht: ‘Het doel dat we voor ogen hebben is dat de huisarts zorg verleent als het kan, en het ziekenhuis als het moet. Patiënten in de regio Utrecht moeten de beste zorg krijgen van de juiste professional, op de juiste plek, op het juiste moment en tegen de juiste prijs.’
De medische samenwerkingsovereenkomst zal worden uitgewerkt in zogenaamde regionale transmurale afspraken (rta’s). Daarin staan werkafspraken tussen de huisartsen en ziekenhuizen over diagnostiek, behandeling, consultatie, verwijzing en onderlinge communicatie en overdracht van patiënten, waar huisartsen en specialisten beide betrokken zijn in de zorg bij deze patiënten.
Die eerste twee rta’s – voor de longziekte COPD en diabetes type II – zijn inmiddels klaar. De komende jaren moeten meer afspraken volgen waarin samenwerking noodzakelijk is. ‘Hoe de ict-samenwerking eruit zal zien wordt de komende weken tot maanden duidelijk’, ligt een woordvoerder van het UMC toe. Volgens de betrokken zorginstellingen gaat het om de grootste samenwerking in zijn soort die in Nederland plaatsvindt.
De vraag is: hoe reëel kan dit plan zijn?
Ben benieuwd!
Goed initiatief als partijen met elkaar een infrastructuur neerzetten. Daar hoef je onderlinge concurrentie niet op aan te gaan en het is zeer kostenefficient voor de aangesloten partijen. Een infrastructuur dat voldoet aan criteria voor beschikbaarheid, veiligheid, bereikbaarheid, etc. Goede voorbeelden zijn er al zoals Zorgportaal Rijnmond onderdeel RijnmondNet en Stichting Gerrit.
En toen kon je niet meer kiezen voor de beste arts maar dwingt je zorgverzekeraar voor de goedkoopste (groep van) artsen te gaan.
In andere regio’s gaat de samenwerking al veel verder, waarbij expertise wordt geleverd in het ziekenhuis op een gekoppelde infrastructuur. Patienten merken daar niets van.
Het is goed als een UMC daar een toonaangevende rol in speelt en zorgt dat de top expertise in andere ziekenhuizen dicht bij een patiënt wordt aangeboden. Uiteindelijk wil de patiënt een top kwaliteit one-stop-shop voor zijn genezing en niet hoeven te shoppen bij verschillende ziekenhuizen in de regio. ICT koppelen is ondergeschikt.