Het aandeel zelfstandige ict'ers is in 2014 toegenomen. Bedrijven kiezen vaker voor een zelfstandige dan voor een gedetacheerde ict'er. Vooral de vraag naar externen met kennis van het internet of things (IoT) en de cloud groeide. Dat blijkt uit benchmarkonderzoek van onderzoeksbureau Metri dat in opdracht van hr-dienstverlener FastFlex is uitgevoerd. Het bureau ondervroeg 28 organisaties uit de top honderd van meest ingehuurde bedrijven in Nederland.
De onderzoekers: ‘De verhouding tussen detachering en de inzet van zelfstandige professionals groeit ten opzichte van 2013 naar elkaar toe, met 55 procent gedetacheerden en 45 procent zp’ers. In 2013 bestond nog 37 procent van de ict-afdeling uit externe professionals, waarvan ruim driekwart (72,7 procent) van de professionals gedetacheerden besloeg, in verhouding tot 27 procent zp’ers. Deze ontwikkeling laat zien dat het aantal zelfstandigen binnen het ict-domein sterk is toegenomen.’
Volgens de onderzoekers valt die groei van zelfstandigen ten opzichte van het aantal gedetacheerden toe te schrijven aan de verdere individualisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt. Steeds meer specialisten kiezen voor een carrière als zelfstandige en dit betekent meer zelfstandige professionals. Ook willen bedrijven meer directer en persoonlijker contact met extern personeel. Zij kiezen daardoor liever voor een zp’er dan voor een gedetacheerde die bij een bureau op de loonlijst staat en waar marge op gemaakt wordt.
Op de vraag of managers aankomend kalenderjaar minder externen willen inzetten, antwoordde slechts een derde (29 procent) met ‘ja’. ‘Dat is een halvering ten opzichte van de aangegeven 60 procent in 2013 en laat zien dat organisaties, ondanks de voorgestelde regeringsplannen, meer gebruik van externe professionals willen gaan maken’, aldus de onderzoekers. Volgens hen speelt ook mee dat bedrijven minder happig zijn op vaste contracten.
De reden voor het inhuren van externe professionals is voor de meeste organisaties (23 proecnt) de toegang tot expertise die intern niet beschikbaar is. Daarna volgen flexibiliteit (21 procent) en het ontbreken van een geschikte interne medewerker (17 procent).
Developer
De onderzoekers: ‘Het aantal zelfstandige ict-professionals blijft in 2015 toenemen. Applicatie-developers, zowel senior als medior, waren in 2014 het meest in trek; respectievelijk 12 procent en 7 procent van het flexibele ict-domein bestond uit deze functies.’ Het feit dat juist die functies erg in trek zijn, kan volgens de onderzoekers te maken hebben met de toenemende mate waarin bedrijven migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van het internet of things. ‘Applicaties dienen te worden afgestemd op de cloud en ervaren applicatie-developers zijn nodig om bedrijfsapplicaties cloudproof te maken.’
Het aantal externe securityfuncties neemt net als in 2013 steeds verder af. Redenen hiervoor zijn volgens de onderzoekers onder andere de security issues die een hoofdrol speelde, waaronder de DDoS- aanvallen en hoge mate van media-aandacht die dit met zich meebracht. ‘Nederlandse organisaties willen het werk omtrent hun beveiliging intern invullen en de bedrijfskritische gegevens dichtbij houden. Daarnaast willen steeds meer bedrijven minder afhankelijk worden van externe professionals als het gaat om beveiliging’, aldus de schrijvers van het rapport.
Medior verdringt senior
Opvallend aan de verschillende niveaus binnen een functie, is dat het aantal ingehuurde mediors aanzienlijk stijgt ten opzichte van 2013. Waar in 2013 nog 21 procent van de ingehuurde ict’ers medior was, is dit in 2014 verdubbeld naar 40 procent. In verhouding met 2013 werden dus aanzienlijk meer externe mediors ingezet ter vervanging van de seniors. ‘Veel bedrijven zijn kritischer voor wat betreft de inzet van seniors en organisaties worden zich bewust van het feit dat veel functies die momenteel bestempeld worden als senior-functie, ook door een (goedkopere) medior kunnen worden uitgevoerd. Hier liggen twee redenen aan ten grondslag: bedrijven kijken steeds bewuster naar wat er nodig is voor een functie én of een senior ook als medior kan worden bestempeld. Het aantal senior-functies nam in 2014 af van 70 procent naar 54 procent.’
Dalende tarieven
Ten opzichte van 2013 zijn de tarieven binnen het Nederlandse ict-team miniem (1 procent) gedaald. De toename van het aantal zp’ers heeft er volgens de onderzoekers toe geleid dat deze ook binnen de it- sector goedkoper zijn geworden. ‘Dit heeft invloed op het tarief van gedetacheerden: 36 procent van de organisaties geeft aan lagere tarieven te stellen voor zp’ers ten opzichte van gedetacheerden, 54 procent hanteert geen verschil en slechts een tiende (11 procent) stelt hogere tarieven aan zelfstandigen.