Elke werkdag behandelt Computable een technisch onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Microsofts nieuwe werk-in-wording: naast Windows 10 ook de augmented reality-bril HoloLens. De reus uit Redmond is weer innovatief! Of niet?
De in samenwerking met Nasa ontwikkelde HoloLens is goed geheim gehouden. Vooraf zijn geen details uitgelekt en zelfs het bestaan van het appraat was niet bekend. Wel gingen er geruchten rond over een ‘gaming helmet’ waar Microsoft aan zou werken, maar de HoloLens is zoveel meer. Het is een zelfstandig werkend systeem dat dus zonder koppeling aan smartphone of pc zijn werk kan doen. Werk is daarbij een sleutelwoord, want Microsoft voorziet veel scenario’s waarin de HoloLens hulp biedt aan de werkende mens (naast ook de spelende mens). De toekomst? Of een toekomst? Microsoft komt in ieder geval met innovatie. Wat vind jij?
Ach, ik weet niet of het net voor of na de iPad was dat Microsoft een prachtig visie filmpje maken over de tablet en hoe deze overal ingezet kon worden. Inspirerend, maar verders is daar nooit iets uitgekomen en datzelfde heb ik met dit. Cool gemaakt, maar raakt de realiteit nu niet en over vijf niet, Microsoft zijn realiteit wel te verstaan. Wat anderen gaan doen moeten we nog maar zien.
Het meest innovatieve wat ik van MS heb gezien de afgelopen jaren is een type-cover zoals deze bij de Surface zat. Daarmee waren ze volgens mij de eerste die goed in elkaar stak.
Dat wil niet zeggen dat MS niet vernieuwend is. De ModernUI stijl is best vernieuwend, hun aanpak met Azure vind ik vernieuwend, Visual Studio is echt de meest vooruitstrevende IDE.
Overigens veel mensen verwarren vernieuwing met globaal vernieuwend of spectaculair vernieuwend. Een iets andere manier om intern met mensen om te gaan is ook vernieuwend, of dat MS meer open staat voor andere platformen en daarin keuzes maakt (Office op iPad, Linux op Azure, et cetera) is ook vernieuwend. Het hoeft niet altijd meteen disruptive te zijn.
Zo zullen mensen zeggen dat de Apple watch niet echt vernieuwend is omdat de functies vandaag ook al kunnen, maar dat is niet de essentie van vernieuwing.
@Jasper,
Het komt bij me raar over dat je een bedrijf (Microsoft) met 1 product, innovatief beschouwt!
Wat is je definitie van “innovatief zijn”?
Microsoft heeft al jaren onder de leiding van Ballmer de innovatieve kracht kwijtgeraakt. Daar heb ik eerder een artikel over geschreven:
Comeback van Microsoft
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4758452/2379248/comeback-van-microsoft.html
Met de komst van Nadella zien we dat dit begint terug te komen, maar het is niet zo eenvoudig! Deze ontwikkeling zien we niet alleen terug in de productontwikkeling van MS maar ook in samenwerking en bedrijfsstrategie. De tijd dat Microsoft arrogant voorop liep is al voorbij, ze moeten nu rekening houden met kleine spelers en innovatieve ontwikkelingen (zoals Docker)
Er is trouwens een verschil tussen “vernieuwing” en “innovatie”, daar heeft Henri hierboven wat over gezegd.
Bovendien, niet elke innovatie is disruptief.
Er is een verschil tussen “Sustaining innovation” en “disruptive innovation” en dat verschil wordt bepaald door o.a. de conditie van je business tov deze ontwikkeling.
Heel veel innovaties zijn et gevolg van combinaties van bestaande technologie gebundeld in een nieuwe technologie of borduren voort op een bestaand concept. Het succes van een innovatie wordt bepaalt door timing en technologie. Kan de technologie het waarmaken en vult het productconcept iets in waar de klant op zit te wachten.
(bron de uitvinders van Isaacson)
De hololens is een combinatie van google glass en oculus rift, een style bril voor business mensen en een game bril, aangevuld met de nodige technologie voor de echte beleving. Dit is dus een innovatie en de mensen die ermee hebben gespeeld (mashable) waren onder indruk. Nu de timing, wie zit er op de wachten en voor welke toepassingen. Dat maakt het nog lastig. Kinect was daarom een betere invulling van een wens van de klant, ingevuld met technologie, Hololens moet zijn weg nog vinden.
@Reza. Je noemt de tijd dat Microsoft arrogant voorop liep is al voorbij. Ik kan me die tijd helemaal niet herinneren, wanner was dat en waar ging dat dan om?
@Reza
Nou, ik dek me wel enigszins in: “De reus uit Redmond is weer innovatief! Of niet?”
Het gaat me om een gedachtenwisseling (met en door jullie, de experts) of dit ene product, wat geheel vanuit het niets lijkt te komen, een teken is dat Microsoft (weer) ‘out of the box’ denkt.
Dus i.p.v. itereren op bestaande producten, bestaande opzet, bestaande aanpak, ineens weer hele andere ‘wilde’ dingen doen. Dingen die een flinke impact kunnen hebben, op de markt en op ons algehele ICT-gebruik.
Maar idd een comeback is er niet zomaar! En het verschil tussen vernieuwing en innovatie is voor velen lastig te onderscheiden. Waar dan nog de kwestie van disruption bovenop komt: innovatie om de innovatie heeft weinig nut/bestaansrecht, het moet wel iets ‘verstoren’ om blijvend effect te hebben. Toch?