Veel berichten over omkoping deze week. Meestal als het om omkoping gaat zijn er VVD’ers bij betrokken, maar dat is logisch volgens een VVD’er die ik laatst sprak. ‘Als je geen geld hebt, kun je ook niet omkopen,’ was zijn logische redenering.
In het voetbal schijnt het ook schering en inslag te zijn. In Qatar heeft zelfs een rijke sjeik zijn zoontje het WK-voetbal cadeau gegeven. Ook de Nederlandse voetbalclub Willem II was van de week in het nieuws. Enkele spelers van deze club hadden meegewerkt aan zogenaamde matchfixing. Ze moesten van een aantal gokbazen met ruime cijfers van Ajax verliezen en daarvoor kregen ze veel geld. Heel raar natuurlijk, want Willem II verliest altijd met ruime cijfers van Ajax. Die uitslag heeft zelfs Johan Derksen in de Toto goed.
Matchfixing bij ict-aanbestedingen
Recent stond er een interessant artikel hier op de Computable-website waarin werd gesuggereerd dat matchfixing ook plaats vindt bij veel ict-aanbestedingen. Gerefereerd werd onder meer naar de Ordina-affaire die in het televisieprogramma Zembla laatst wereldkundig werd gemaakt.
Is dit een uitzondering? Ik denk het niet. Een ieder die langer dan drie weken in de ict rondloopt, weet dat er trajecten worden gekocht. Nu ben ik misschien achterdochtig, maar dat komt omdat ik uit Friesland kom. En Friezen vertrouwen niemand beneden de grote rivieren. En met grote rivieren bedoelen wij het Prinses Margriet Kanaal. Maar los daarvan weet ik ook dat er wordt gesjoemeld in de ict. We kennen allemaal die dubieuze adviseurs die zichzelf opstellen als onafhankelijk en vervolgens na de keuze zelf de opdracht krijgen om de door hun geadviseerde oplossing te implementeren. Ook de referentiebezoekjes aan klanten die toevallig allemaal in Barcelona zitten of op een andere plek boven de dertig graden, helpen niet mee om een objectieve keuze te maken.
Rekensommetje
Jammer want bovenstaande zaken geven je niet de meest geschikte oplossing voor je automatisering. De gebruikers blijven met de gebakken peren zitten. En op zich is het niet zo moeilijk. Laat als leverancier zien wat je kan, reken voor wat het kost en wat het de klant oplevert. En dit laatste is gewoon een rekensommetje. Een rekensommetje dat je vervolgens kunt laten doorrekenen door een betrouwbare, onafhankelijke accountant. Iemand van KPMG bijvoorbeeld.
Die laatste grap ga ik niet uitleggen.
Heerlijke column.
De eerste alinea kan Jos van Rey zó in z’n zak steken! :-))
Prachtige column Jacob, dank!
Uit cijfers van Gartner blijkt dat 51% van de columns van Spoelstra niet grappig zijn.
Wat een domme VVD-er die geciteerd wordt. Het is niet de gechanteerde die geld moet hebben, maar de chanteur. Bovendien moeten beide een oplichtersmentaliteit hebben.
Of bedoelt hij dat alle VVD’ers dat hebben?