Het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO heeft op maandag 19 januari 2015 de Spiegelbeeld Awards 2015 uitgereikt. Elvira van der Ven won in de categorie ICT. Mirna Bodde en Laura Smit-Rigter gingen er met de andere prijzen vandoor. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Rolmodellen Summit ‘thnX’ in Hilversum. VHTO reikt de awards uit aan vrouwelijke bèta/technische professionals die zich veelvuldig en vol enthousiasme inzetten tijdens voorlichtingsactiviteiten om meer meisjes te interesseren voor een toekomst in bèta, techniek en ict.
Elvira van der Ven won dus de Spiegelbeeld Award 2015 in de categorie ICT. Met aansprekende voorbeelden uit de zorg, techniek en robotica laat zij de meisjes de maatschappelijke kant van ict zien: een eyeopener voor meisjes die vaak niet weten dat deze combinatie ook mogelijk is. Van der Ven studeerde Technische Informatica en is nu zelf docent Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam.
Onzin!
Tijdens deze Summit in Beeld en Geluid reikte hoofdredacteur Irene de Bel van maandblad Opzij de eerste award (mbo-niveau) uit aan Mirna Bodde, civiel technisch ontwerper bij de provincie Gelderland. Zij werd geprezen voor haar interactieve en aansprekende gastlessen aan leerlingen. ‘Voorlichting geven aan meisjes over bèta/techniek hoort er gewoon bij. Zelf hoorde ik vroeger dat techniek niks voor meisjes is, dat is dus onzin!’
De Spiegelbeeld Award 2015 ho-niveau ging naar Laura Smit-Rigter. Zij volgde de opleiding Biomedische Wetenschappen en werkt als projectcoördinator Gezonde Hersenen bij de Hersenstichting Nederland. Zij ontving de prijs vanwege de grote variëteit aan voorlichtingsactiviteiten die zij voor VHTO uitvoert.
VHTO
Vrouwelijke professionals spelen een belangrijke rol bij de toegenomen keuze van meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO organiseert samen met duizenden vrouwelijke professionals activiteiten voor meisjes, ouders en docenten om stereotypen te doorbreken en de brede toekomstmogelijkheden in bèta, techniek en ICT te laten zien. De persoonlijke verhalen van de rolmodellen zijn positieve eyeopeners.