Vrouwelijke professionals in bèta, techniek en ict werken doorgaans fulltime, in ieder geval meer dan 35 uur per week, en zijn tevreden met hun werk. Dit blijkt uit onderzoek van het landelijk expertisebureau VHTO dat maandag 19 januari 2015 werd gepresenteerd tijdens de ‘Rolmodellen Summit’ in het Hilversumse Beeld en Geluid. Opvallend nieuws want deze vrouwen onderscheiden zich van andere werkende vrouwen in Nederland die in groten getale parttime werken (74 procent vrouwen werkt parttime volgens Emancipatiemonitor 2014).
Naarmate de vrouwen verder zijn in hun loopbaan vinden zij zelfstandigheid in hun functie en flexibel kunnen werken steeds belangrijker; in bèta, technische en ict-functies blijkt dat zeker mogelijk. Het overgrote deel werkt voor grote organisaties. Een kwart van de respondenten is werkzaam in technische functies bij de overheid en nog een kwart in de industrie. De rest is verdeeld over de overige sectoren.
Stereotypen doorbreken
Deze economisch zelfstandige vrouwen zijn daarmee rolmodellen voor de nieuwe generatie meisjes die in toenemende mate kiest voor een technische en exacte onderwijsrichting, zoals dezelfde Emancipatiemonitor 2014 ook laat zien. Vrouwelijke professionals spelen een belangrijke rol bij de toegenomen keuze van meisjes voor bèta, techniek en ict. VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, organiseert samen met duizenden vrouwelijke professionals activiteiten voor meisjes, ouders en docenten om stereotypen te doorbreken en de brede toekomstmogelijkheden in bèta, techniek en ict te laten zien.
Op maandag 19 januari aanstaande organiseerde VHTO de Rolmodellen Summit ‘thnX’. Naast een programma met workshops, een column van hoofdredacteur Opzij Irene de Bel, optredens van Ellen ten Damme, en ‘Leading Ladies’ (topvrouwen in bèta, techniek en ict), reikt VHTO de Spiegelbeeld Awards uit aan rolmodellen. Rond 250 vrouwelijke professionals zijn hierbij aanwezig. Spiegelbeeld is de online database van VHTO, met meer dan tweeduizend vrouwelijke beroepsbeoefenaars in bèta, techniek en ict, en bestaat tien jaar.
Leading Ladies
Tijdens het jubileum werd gesproken met een vijftal ‘Leading Ladies’, vrouwelijke rolmodellen die een jaar de rol van ambassadeur vervullen om het belang van een verhoogde participatie van meisjes en vrouwen in de ict, technische en bèta sectoren te ondersteunen. Zo waren onder meer Mirjam Verhoeven, cio bij SNS Bank en Lynda Hardman, onderzoeker en MT-lid bij het Centrum Wiskunde & Informatica aanwezig.
Hardman zet zich actief in om meer vrouwen in de ict en met name bij het CWI op hogere posities te krijgen. Ze schreef daarvoor onder meer het boekje ‘More Women in Informatics Research & Education’. ‘Er liggen ontzettend veel kansen voor vrouwen in de ict, maar daarbij lopen we nog steeds tegen het ‘old boys network’ aan. Het is aan ons vrouwen zelf om daar doorheen te breken. Ik maak me daar binnen het CWI hard voor.’
Verhoeven heeft ongeveer 30 procent vrouwen in het managementteam bij de bank, ‘maar dat vind ik nog te weinig. Zeker over domeinen en functies heen.’ Ook zij ziet de voordelen van diversiteit in teams. ‘Vernieuwing ontstaat uit pluriformiteit, daarom is diversiteit zo belangrijk.’