Elke werkdag behandelt Computable een technisch onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het vaak dood gewaande mainframe, waar IBM nog altijd veel tijd, geld en moeite aan besteedt. Met reden, want de trend naar de cloud brengt het aloude terminal/mainframe-model weer terug.
Of is de cloudclient van nu toch niet zo thin en is er meer sprake van client/server? Feit is dat de cloud wordt gevormd door krachtige en schaalbare systemen. Van oudsher waren dat mainframes hoewel die van het type scale-up waren, terwijl serverfarms en datacenters meer aan scale-out doen. Toch gelooft IBM als overgebleven mainfarmeleverancier nog in dat systeem, dat het geleidelijk aan eigenschappen van ‘gewone’ servers geeft. Dankzij cloud kan het mainframe een renaissance beleven. Wat vind jij?
Het probleem is niet zozeer het fysieke mainframe, maar het imago wat er omheen hangt.
Mainframe wordt gezien als niet sexy, op school krijg je er weinig tot niets over, en de kennis van mainframe is een stuk specialistischer als de “standaard” PC en serverwereld.
Al met al klinkt het voor de meesten niet uitnodigend om met een mainfame aan de slag te gaan.
De Rabobank heeft deze kennis echter al jaren in huis, vandaar dat zij deze stap eerder in overweging zullen nemen dan veel andere cloud-providers.
Het grote voordeel van een IBM mainframe is dat de software en het besturings-systeem als de hardware van dezelfde leverancier zijn en van hoge kwaltijd.
Gewone Intel-gebaseerde servers halen die kwaltijd niet.
Er is echter ook een kwaliteit in kwantiteit en dat maakt het schaalbaar en goedkoop.
Standaard hardware die eenvoudig te upgraden of te vervangen is.
Indien je de kwaltijd van de software onder controle krijgt heb je een systeem dat veel goedkoper is en toch bedrijfszeker en snel.
Het mainframe van nu is niet te vergelijken met het mainframe van nu. Batchverwerking in het verleden is real-time verwerking in het heden en het mainframe dat IBM heeft geintroduceerd voor de cloud werkt op basis van openstack, is dus cloud ready. Voordeel is dat een dergelijk systeem kan worden geoptimaliseerd voor bepaald gebruik zoals transactieverwerking of verwerking van big data als gevolg van deze transacties.
Scale up of scale out is nog steeds een afweging, ook in serverfarm, afhankelijk van de toepassing, dus dat kan geen argument zijn.
Alle technische voordelen ten spijt, slaagt IBM er maar niet in om nieuwe mainframegebruikers te krijgen. Het belangrijkste argument voor klanten is nog altijd de prijs, en die is voor het mainframe aan de hoge kant.
Dat neemt niet weg dat het mainframe perfect is voor de cloud. In feite is cloud-computing iets dat op het mainframe al zo’n 20 jaar gebeurt. En, naast het eigen besturingssysteem z/OS, kan een enkele mainframe een complete Linux-farm huisvesten; bij voldoende machinecapaciteit is scale-out van deze Linux omgeving enkel een druk op de knop, waarbij de fysieke footprint en bekabeling niet hoeven te veranderen.