Elke werkdag behandelt Computable een technisch onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag gaat het over het hardnekkige voortbestaan van 32-bit Windows. Van het aankomende Windows 10 biedt Microsoft ook een preview release voor 32-bit processors. Waarom?
In de Intel-wereld van pc’s is 64-bit allang gemeengoed. Zelfs nederige Atom-processors kunnen al 64-bit aan en bieden daarmee voordelen voor onder meer de hoeveelheid adresseerbaar geheugen. Ook het ARM-platform voor smartphone en tablets gaat over naar 64-bit, zij het geleidelijk. Voor ARM-processors heeft Microsoft het van x86-Windows afgeleide Windows RT. Maar waarom dan toch vasthouden aan een 32-bit release? Dat heeft toch geen nut. Wat vind jij?
De eerste x64 processoren waren de AMD Athlons van 2003. Op dat moment brachten we de eerste systemen met 64bit Alpha CPU’s al naar de scrap, want die waren toen al lang afgeschreven. Microsoft heeft vele Alpha workstations gebruikt om 64 bit Windows te ontwikkelen. En passant hebben ze daarbij ook het memory management van OpenVMS gejat voor Windows.
x64 CPU’s bestaan dus al vele jaren, ik zou niet weten welke AMD of Intel CPU van minder dan 5 jaar oud niet geschikt is voor een 64 bit O.S. Ik heb ooit een keer een high-end Fujitsu laptop gekocht die volgens Fujitsu maximaal 2GB ondersteunde. Ik heb er dus meteen 4GB in gedrukt waarvan ik ca. 3,5GB over hield met 32 bit Vista. Uiteindelijk heb ik er (vrij zeldzame) 4GB SODIMMs in gedrukt, en kreeg ik een 8GB laptop met 64 bit Windows 7.
Een 32 bit Windows 10 is dus complete onzin. Er zijn tegenwoordig nog veel te veel programma’s die in 32 bit gebouwd worden, en dan in de Program Files (x86) directory staan. Die ontwikkelaars bouwen dus uitsluitend een 32 bit versie, want ook een 64 bit versie bouwen is te duur. Als M$ dan ook nog eens 32 bit Windows blijft produceren, dan houdt die ongein aan.
Bedrijven die met heel oude software draaien hebben het niet helemaal begrepen. ICT is een levend organisme, je moet het bijhouden en updaten. Doe je dat niet, dan betaal je op een zeker moment de prijs omdat je ver achter loopt, en niet meer weet hoe je de automatisering weer op een modern peil krijgt. Dan is het niet meer een kwestie van kleine overzichtelijke updates uitvoeren, maar van complete nieuwbouw met alle risico’s van dien.
@Frank
Dat een 32-bits applicatie op een 64-bits OS kan draaien ontken ik niet, hoewel ik betreffende batches in het businessproces graag een vergelijk wil maken met de supermarkt. Je kunt ‘random’ door de winkel rennen met je karretje en telkens terug te keren naar schappen waar je al lang geweest bent. Ik stel alleen maar dat het migreren naar de laatste technologie nogal zinloos is als het businessproces er zelf niet zoveel voordeel van heeft, de gebruiker maakt zich er niet zo druk om als er geen zichtbare voordelen zijn.
@Ewout
Ik snap waarom je soms batch wilt gebruiken. Ik snap alleen de link tussen batchverwerking en een 32-bits OS niet. Die is er niet! Een 64-bits OS kan net zo goed batch programma’s draaien als een 32- (of 16-) bits OS.
Als we toch met analogieën bezig zijn: een auto zonder veiligheidsgordels en airbags kan net zo comfortabel zijn als een auto met veiligheidsgordels en airbags. Toch is comfort een verkeerde reden om met zo’n onveilige auto rond te blijven rijden.
We moeten met z’n allen naar een nieuw OS, of het wel of niet functioneel zinvol is, is niet relevant. Functionaliteit is maar één variabele.
Omdat we niet alleen een auto met veiligheidsgordels en airbags (32-bits Windows 10) willen, maar ook ABS en een grotere kofferbak (64-bits Windows 10) willen hebben, gaan we natuurlijk voor de 64-bits versie.
Of heb jij een valide reden om een decennium achter te blijven, en voor een 32-bits OS te gaan?
@Frank
Als jij stelt dat er geen link is tussen de verwerking van een businessprocess als je een 32/64-bits OS gebruikt dan beantwoord je toch je eigen vraag?
Aangezien een 32-bits OS niet onveiliger is dan een 64-bits, functioneel vaak weinig toevoegd vergeet je nog een ander aspect in je vergelijk met auto’s. In de populariteit van hybrides telt de 7% zwaarder dan het milieuaspect als ik gemiddelde argumentatie voor de keuze hiervoor beluister.
Mijn valide reden is dan ook vraag- in plaats van aanbod gedreven, wie gaat het betalen?
Een bedrijf met 30.000+ werkplekken migreren naar laatste versie van Windows kost niet alleen geld als dat betekent dat opnieuw betaald moet worden voor applicaties die vervangen moeten worden – door bijvoorbeeld problemen met drivers – maar dus ook tijd doordat er getest moet worden op functionaliteit.
Betreffende die genoemde drivers kom ik bij migraties nog allerlei verrassingen tegen, bijvoorbeeld met de oplossingen om illegaal kopieen van software tegen te gaan met oplossingen als Crypkey. Als je pech hebt is de leverancier nog niet eens mee gegaan in ontwikkelingen op het gebied van virtualisatie waardoor dit soort ‘dongle’ oplossingen de mobiliteit beperken.
Het is niet dat ik de ontwikkeling naar 64-bits tegen wil houden maar naast de technische aspecten zijn er ook economische. Een grotere adressing terwijl wat je gebruikt nog genoeg is doet me denken aan discussies over IPv6.
Dit alles zijn natuurlijk maar mijn 2 cent aan de discussie.
@Ewout
Het gaat hier over het nut van een 32-bits Windows 10.
Als je besluit te migreren naar Windows 10, dan heb je te maken met zaken zoals nieuwe drivers, ongeacht of dat de 32- of 64-bits versie is.
Op 64-bits Windows 10 werken de 32-bits programma’s, die nu op een Windows 7 of 8(.1) PC werken, ook nog steeds. Die compatibiliteit is standaard ingebakken.
Bedrijven gaan pas over op een nieuwe Windows versie als ze er klaar voor zijn. 30.000 werkplekken overzetten naar Windows 10 32-bit is net zoveel moeite als 30.000 werkplekken overzetten naar Windows 10 64-bit.
Als een dongle niet werkt onder Windows 10, dan werkt hij zowel onder de 32-bits versie als onder de 64-bits versie niet.
Als een applicatie (bv met dongle op de uitgestorven Centronics poort) alleen onder XP werkt, dan moet je sowieso aan de slag gaan om of een creatieve oplossing te bedenken, of de applicatie te vervangen. Als de leverancier niet meegaat, moet je je afvragen of je zijn software nog wel wilt gebruiken. Computers met een parallelle poort beginnen een zeldzaamheid te worden; in een museum heb je een grotere kans er één tegen te komen dan in een computerwinkel.
Doe me nog eens 2 cent, en kom met een echte reden voor de 32-bits versie van Windows 10!
@Frank
Ik krijg de indruk dat ik hele QE van ECB in klein geld naar je toe kan gooien omdat je blijft volharden in idee dat het alleen om de desktop draait. Willem had gelijk, het innovatieve denken van Nederland is terug gebracht tot het naar de pijpen dansen van Microsoft doordat sommigen zo aan hun Windows desktop gekleefd zijn dat ze niet zien wat er buiten gebeurd. Persoonlijk denk ik dat een ontwikkeling zoals Internet of Things namelijk eerder door goedkope 32-bits apparaten gedreven zal worden dan de duurdere 64-bits versies.
Meeste POS oplossingen in de retail markt draaien op 32-bits architectuur, hetzelfde voor veel apparaten in de gezondheidszorg en de industrie. Geef dus eerst zelf maar eens een economisch goed onderbouwde motivering waarom je de helft van je software weg moeten gooien. Let wel dat ik dus in eerste instantie naar Willem reageerde door te stellen dat kans groter is dat apparaten aan te sturen blijven als eerdere 32-bits device drivers (en DLL’s) nog gewoon werken met een 32-bits versie van Windows 10.
@ICTer
ter informatie, virtualbox draait ook op windows. Je kunt dus 16 bits of 32 bits programma’s waar een bedrijf nog mee wil werken op die manier in de lucht houden tot er een alternatief gevonden is.
Het is opvallen dat enkele hier denigrerend doen over applikaties die op 7 jaar oude hardware draaien. Wanneer je ervaring hebt met IBM36 of DEC PDP’s dan weet je dat de idee om iedere paar jaar alles te vernieuwen een fenomeen is dat tamelijk nieuw is en in vele opzichten niet verstandig.
De ICT-industrie wordt langzaam een van de grootste vervuilers.
@Jan van Leeuwen, een VM kan natuurlijk bovenop op Windows draaien, ook bij oudere hardware. Oplossingen zijn er zat (VirtualBox, MS Virtual PC’s, VMWare) die voor ons prima kunnen voldoen.
Maar de Windows versie die met de oudere hardware geleverd is, die wordt niet meer of niet lang meer ondersteund. Voor bedrijfjes met weinig IT kennis /weinig geld is dat lastig.
Nadenken over (gedeeltelijke) upgrading binnen enkele jaren is meestal onvermijdelijk, ook in de richting van 64 bits.
Ik weet zekker dat Microsoft Windows wel een 32 bits versie heeft gemaakt.
Zo niet dan wilt Microsoft Windows Geld Opvangen en wil miljoenen computers Laten Verouderen. Uiteindelijk heb je dan geen Keus beter 64 bits Nemen.
Ik programmeer in StonyBrook Modula-2. Dat is een 32-bit compiler. Mijn programma’s gebruik ik dagelijks. Helaas is de maker, Norman Black, gestopt met het schrijven van compilers (weggekocht door een groot bedrijf). Als ik niet érg veel tijd wil besteden aan het omzetten van al mijn programma’s naar 64 bits, heb ik een 32 bit Windows versie nodig. Zoveel tijd heb ik niet. Dus voor mij is 32-bits Windows-10 zeer welkom.