Elke werkdag behandelt Computable een technisch onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag gaat het over Intel en de koers die het bedrijf de komende jaren moet gaan varen. Moet Intel zich nog gaan richten op smartphones en tablets of moeten ze verder kijken en hun geld gaan inzetten op andere, hippen en nieuwe technologieën? Discussieer nu ook mee!
Intel is niet weg te denken uit de server- en pc-werelden, maar op mobiel vlak heeft de chipgigant de boot gemist. Qua smartphones en tablets timmert Intel wel aan de weg, alleen lijkt een grote doorbraak nog niet in zicht. Een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen en dus pompt Intel veel geld en moeite in uiteenlopende andere, ontluikende markten. Onder ceo Brian Krzanich richt de firma zich op modieuze wearables, 3D-printing, het internet of things, cyberbrillen voor augmented reality, slimme RealSense-pc- en tabletcamera’s en nog veel meer. Intel zoekt in alle hoeken en gaten naar ‘the next big thing’ om daarin net zo groot te worden als het nu is met pc-(server)processors. Waar moet Intel volgens jou op inzetten?
Intel is zoekende en heeft enkele cruciale verkeerde beslissingen genomen. De toemalige CEO geloofde 7 geleden niet in de Iphone, terwijl hij toch in de raad van bestuur zat van Apple. Dat is Intel duur komen te staan en nu wordt volledig ingezet op IoT. Hier zal wel volume zitten, maar of de toegevoegde waarde dan hoog kan worden gewaardeerd is maar de vraag.
Intel lijkt te gokken op meerdere paarden en hoopt daardoor nite nog een keer een dergelijk fout besluit te nemen.
Interessant artikel op appleinsider over hoe Intel, maar ook anderen de slag hebben verloren: http://appleinsider.com/articles/15/01/19/how-intel-lost-the-mobile-chip-business-to-apples-ax-arm-application-processors
“Waar moet Intel volgens jou op inzetten?”
Op alles waar toekomst in zit.
Voorbeelden:
#1: True3D chips, oftewel T3D (niet slechts chips stapelen, maar echte 3D-structuren).
#2: Optische chips (chips die dus met lichtpulsen werken). Kunst is dan die ook 3D zien te krijgen. Wellicht door te werken met dynamic crystals en/of kunstmatig nano- of picomaterialen.
#3: Digital One Time Pad Encryption (DOTPE) gecombineerd met quantum-mechanica bitjes waardoor afluisteren de datastroom-beïnvloed, en waardoor afluisten technisch gezien niet mogelijk is _indien_ goed toegepast. (Zal de NSA en consorten leuk vinden.) (Beurstip: gauw alvast vadium.com aandelen kopen door Intel? :).)
#4: Micro Remote Computing Devices. Dit moet in theorie nu echt een vlucht kunnen nemen, bijv. te beginnen in die steden waar glasvezelverbindingen aanwezig zijn naar ieder huishouden. En liefst dan gecombineerd met DOTPE, zodat er voldoende vertrouwen is dat wat je extern opslaat, ook echt alleen onder jouw ogen kan vallen. Zolang je wachtwoorden/toegangsmethodes* niet gekraakt zijn.
Infrastructuur daar nog niet geschikt voor? Geen probleem, Intel. Gewoon meeleveren :). ‘Oorlogskas’ is toch wel groot genoeg?
#5: *: Dat is trouwens ook een gigantische uitdaging: toegangsmethodes waarbij niet langer wachtwoorden nodig zijn (anders dan als extra verificatie). Er zal dan bijv. aan de lichtdoorlaatbaarheid van bepaalde lichaamsdelen (zoals handen) gedacht worden; maar ik denk dat we nog verder moeten zoeken (wat als die lichtdoorlaatbaarheid veranderd door ziekte, ouderdom, ongelukjes?). Vingerafdrukken als inlogmethode zijn i.i.g. niet veilig totnutoe.
-Robots/mini-drones op de markt brengen die nu al daadwerkelijk klusjes kunnen uitvoeren zoals zaken bezorgen.
Etc. etc.
IoT is trouwens (op de wat langere termijn) waardeloos als RFID wordt gebruikt; dat systeem lijkt me zo lek als een mandje.