De huidige markt, waarin de vraag naar software ontwikkelaars vele malen groter is dan het aanbod, vraagt om een andere aanpak in de zoektocht naar geschikte medewerkers. Ontwikkelaars in Ontwikkeling introduceert Createment, de nieuwe manier om jonge mensen te binden en boeien voor het vak van softwareontwikkelaar.
Createment is het op maat maken van software ontwikkelaars. Daaraan ten grondslag ligt een proces dat begint bij het ontdekken van de beste kandidaat en eindigt bij overdragen van de junior software ontwikkelaar aan onze opdrachtgever. Na een gedegen voorselectie en een intensief assessment traject gaat het traineeship van start.
De eerste twee maanden staan volledig in het teken van training. Hier wordt de basis gelegd door de trainees alles te leren over de taal, het platform en de tools waarmee ze bij de opdrachtgever zullen gaan werken. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan praktijkcases waarin ze leren werken volgens de Agile- of Scrum-methodiek. Ook hiervoor worden de trainees getraind en gecertificeerd. Op deze manier bereiden we ze optimaal voor, zodat ze op hun eerste werkdag als volwaardig teamlid zelfstandig een stuk van een project op kunnen pakken.
Na deze trainingsperiode worden de trainees voor twaalf maanden gedetacheerd. Hier start een cruciale fase. In deze detacheringsperiode worden ze intensief begeleid door Ontwikkelaars in Ontwikkeling.Bovendien volgen de trainees gedurende deze twaalf maanden ieder kwartaal een verdiepingstraining waarvan de onderwerpen in samenspraak met de opdrachtgever worden bepaald.
Zowel de trainees, de opdrachtgever, als Ontwikkelaars in Ontwikkeling hebben in dit traject een belangrijke rol. Alleen door een goede samenwerking van alle betrokken partijen wordt een optimaal resultaat behaald. Na twaalf maanden is het dan zover. Wij leveren de junior software ontwikkelaars op, die volledig volgens specificaties van de opdrachtgever ontwikkeld zijn. Ze komen nu zonder extra kosten in dienst bij de opdrachtgever.
Ontwikkelaars in Ontwikkeling is specialist in traineeships voor software ontwikkelaars op het gebied van Java, Microsoft en Python. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf verwacht in 2015 minimaal veertig trainees aan de markt te kunnen leveren.
Een nieuwe trend, wegwerpontwikkelaar. Als ie op is, bestel je een nieuwe?
“Op hun eerste werkdag als volwaardig teamlid zelfstandig een stuk van een project op kunnen pakken.”
Dit doet me weer denken aan die andere titel in Computable die ik net las, iets met kloof tussen perceptie en realiteit 🙂
Zonder kritiek wordt niemand groot! Dus bedankt voor je reactie Felix.
Ik denk niet dat “wegwerpontwikkelaar” een juiste benaming is voor iemand die met veel enthousiasme begint aan zijn loopbaan als software ontwikkelaar. Daarmee doe je deze mensen tekort denk ik.
Je moet Createment zien als een mogelijke oplossing om een constructieve bijdrage te leveren aan het groeiende tekort aan software ontwikkelaars in Nederland.
Ook in Computable lees je dat bedrijven steeds vaker kiezen voor ontwikkelaars in het buitenland, waarvan Unit4 het meest recente voorbeeld is. Het gaat dan voornamelijk om de ‘eenvoudige werkzaamheden’ maar juist deze ontwikkeling zorgt er voor dat jongeren steeds minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen in junior rollen. En wat dat betekent voor de nabije toekomst…
Dat neemt niet weg dat de zinsnede “Als volwaardig teamlid” wellicht zwaar overkomt. Wij zorgen er voor dat ze op dag 1 goed beslagen ten ijs komen en dat ze begrijpen wat er op soft en hardskills in het team van ze verwacht wordt. Vervolgens zullen ze het echte werk in de praktijk moeten leren, maar daarvoor is het per slot van rekening een traineeship.
De essentie is dat wij bedrijven helpen om op een constructieve manier te groeien. Daarnaast is het meer dan mooi meegenomen dat wij jonge mensen de kans van hun leven geven.
Volgens mij staat of valt een dergelijk opleidingstraject met een echt goede gedegen opleiding. Kies je hier voor een conceptuele generieke programmeertaalbasis of ga je voor het snelle resultaat? Kies je voor ‘het snelle geld’, veel mensen tegen lage kosten op de markt zetten of minder mensen maar dan met een gedegen, langdurig en daardoor ook kostbaar opleidingstraject?
Ben ik met je eens Emiel. Echter, met alleen een goede opleiding ben je er nog niet. Dat is slechts een deel van een proces. Het coachen, begeleiden en het werk zelf zijn minstens zo belangrijk. Alle schakels moeten kloppen om aan het einde van een traject een goede junioren software ontwikkelaar op te kunnen leveren.