Het slimme detectiesysteem van netbeheerder Stedin heeft er gisteren voor gezorgd dat een stroomstoring in achttien seconden werd verholpen. Normaal gesproken duurt een storing ongeveer twee uur, maar door de ict-oplossing is deze tijd drastisch teruggebracht. De test van het detectiesysteem liet wel twee jaar op zich wachten, Stedin werd nog niet eerder door een storing getroffen.
Stedin is wereldwijd de eerste netbeheerder die beschikt over een zelf-herstellende systeem dat zich ondergronds bevindt. Bepaalde delen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben een soortgelijk systeem, maar dan bij bovengrondse kabels. Siemens en Schneider Electric bouwde het systeem op maat, dat reactief werkt en direct detecteert waar de storing zich bevindt. Vervolgens grijpt het elektriciteitsnet zelf in. Behalve de locatie worden er ook diverse waarden, zoals temperatuur, gemeten waardoor te zien is wat voor onregelmatigheden er zijn, zodat het probleem snel kan worden verholpen. Zo bleek dat de storing in Rotterdam werd veroorzaakt door een defecte kabel. Zeshonderd woningen zaten vervolgens achttien seconden zonder stroom.
Uitval is volgens een woordvoerder van de netbeheerder niet te voorkomen, maar dit systeem zorgt ervoor dat de impact en de duur aanzienlijk worden verminderd. Een team van tien experts op het gebied van development tot aan operationele controle zijn betrokken en onderzoeken hoe het systeem verder kan worden ingezet.
Wachten op uitval
In juni 2012 was het systeem al in gebruik en toen was het simpelweg wachten tot er een stroomstoring zou plaatsvinden om te testen hoe dit in praktijk werkt. Momenteel zijn twee delen in Rotterdam, het centrum en het Lloydkwartier en een industrieterrein in Barendrecht aangesloten. Het is de bedoeling dat het systeem uiteindelijk op alle netwerken in Nederland wordt ingezet.
De elektrobranche is nog wat conservatief als het om computertechnologie gaat, maar de technologie is nu zo ver dat de sector het aandurft om nieuwe ontwikkelingen in te zetten. De woordvoerder van Stedin meent dat ict niet meer is weg te denken, ook niet in de nutssector. Stedin heeft dergelijke technologie niet eerder geïmplementeerd omdat het juist storingen vreesde en dergelijke koppelingen met het elektriciteitsnetwerk zouden brandgevaar kunnen opleveren. Om deze risico’s in het voortraject te tackelen heeft het even geduurd voordat de netbeheerder het netwerk durfde te innoveren.
Kon niet uitchecken op Blaak. Dit duurde langer dan achttien seconden.
@Bastiaan:
Dacht je dat alle servers (incl. die voor de uitcheckpaaltjes) binnen achttien seconden weer waren gestart?
“Vervolgens grijpt het elektriciteitsnet zelf in.”
Dat is allemaal geprogrammeerd (natuurlijk). Dus kan een hacker ’t vast ook weer anders programmeren.
Ik denk dat dit interessante technologie is die ook op grote bedrijfsterreinen of universiteitscampussen of ziekenhuizen kan worden toegepast. Zeker als de risico’s kunnen worden aanvaard. Ben wel benieuwd op basis van welke criteria het systeem beslist en wat er gebeurt als door brand een deel van het systeem uitvalt, dan zou je niet willen dat dan juist een circuit wordt hersteld.
Ik kan de uitdrukking ‘slim systeem’ niet meer horen. Systemen zijn niet slim, dit zijn de mensen die het gemaakt hebben.
“It is a computer, it does not think, it does not feel, it just runs programs”.