Cursisten kunnen sinds november 2014 niet vanuit het buitenland een online inburgeringsexamen afleggen. Dat komt door problemen met de beveiligde verbindingen tussen diplomatieke posten in het buitenland (ambassades) en de server in Nederland. Het was een maand lang helemaal niet mogelijk om het basisexamen vanuit het buitenland te doen. Als noodoplossing worden de examens offline uitgevoerd op laptops van de ambassades.
Dat schrijft minister Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid, in een brief aan de Tweede Kamer. Zijn ministerie is verantwoordelijk voor het inburgeringsexamen en reageert op Kamervragen. Asscher: ‘Bij de implementatie van het basisexamen inburgering in het buitenland is geconstateerd dat er in de (zwaar beveiligde) technische verbindingen tussen de diplomatieke posten en de server in Nederland dusdanige vertragingen optraden, dat er niet op een adequate wijze examens konden worden afgenomen.’
Een woordvoerder reageert op vragen van Computable dat er binnenkort nieuwe beveiligde verbindingen worden getest en het probleem ‘zo snel mogelijk’ moet zijn verholpen.
In de brief schrijft de minister dat gedupeerden gecompenseerd kunnen worden voor kosten die ze hebben gemaakt als gevolg van de storing. Het ministerie zal in individuele gevallen bekijken of er een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die al vliegtickets hadden geboekt naar steden met een Nederlandse diplomatieke post waar ze de online test zouden maken. Of cursisten die al betaald hebben voor een examen dat door de storing niet kon worden afgenomen.
Extra kosten
De problemen met de beveiligde verbinding leiden ook tot extra inzet van personeel bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen. Die organisatie verwerkt de examenresultaten. Asscher: ‘Het onderdeel spreekvaardigheid van het basisexamen inburgering wordt door mensen beoordeeld. Met DUO is afgesproken dat zij extra mankracht inzet om ervoor te zorgen dat de opgelopen vertraging, door het tijdelijk niet kunnen afnemen van de examens, zoveel mogelijk wordt gecompenseerd door binnen drie weken na afleggen van het examen de uitslag terug te koppelen, in plaats van de maximaal acht weken die hier normaal voor staat.’
Met de IND (Immigratie en Naturalisatie-dienst) is afgesproken dat mensen, die van mening zijn dat de vertraging in het afleggen van het basisexamen gevolgen heeft voor de beoordeling van de mvv-aanvraag (machtiging tot voorlopig verblijf), dit (na het behalen van het basisexamen) bij de mvv-aanvraag kunnen aangeven.
Beveiligde internetverbinding
Sinds 1 november 2014 konden buitenlanders alleen nog inburgeringsexamen doen via een beveiligde internetverbinding tussen de Nederlandse diplomatieke post (meestal ambassade) in hun land van herkomst en de servers van DUO in Groningen. Die verbinding werkte niet goed. Informatie kwam vertraagd of helemaal niet door.
Als ik het zo lees is het een standaard probleem.
Too many chiefs, too little indians.
Allemaal politiek gekonkel en de paar techneuten die al het werk moeten doen worden zoveel mogelijk tegengewerkt door mensen met hun eigen agenda’s.
@Anko Als het niet werkt op afstand zal het toch wel een technisch probleem zijn al denk ik dat je communicatie tussen mensen bedoelt. Even de juiste mensen bij elkaar zetten klinkt goed maar is dat juist ook niet het grote probleem om die juiste mensen bij elkaar te vinden en bij elkaar te zetten? En is het ook niet een van de redenen dat DevOps beweging is ontstaan? Hoe haal je de ruis eruit, bij een beetje ICT oplossing praten heel veel mensen mee. Zoiets als wat Johan beschrijft.
Begreep uit het artikel dat er niet alleen op afstand problemen waren.