Het aantal public cloud providers neemt hand over hand toe. En doorgaans is het 'de gevestigde orde' die het meeste lawaai weet te maken, omdat zij nu eenmaal over forse marketing budgetten beschikken. Tegelijkertijd moeten we constateren dat deze 'grote jongens' hun basis niet in Nederland hebben. Is er nog wel ruimte voor lokale spelers? En zo ja, waarom zou ik daar dan voor kiezen?
Uit een recentelijk gehouden onderzoek blijkt dat het aantal buurtsupers weer aan het toenemen is. Na een -voor deze lokale detaillisten dramatische periode is het kennelijk zo dat niet iedereen op Albert Heijn, Dirk en Lidl zit te wachten. Niet zo vreemd eigenlijk, want zo’n winkel om de hoek heeft doorgaans het zelfde primaire productaanbod, is makkelijk te bereiken en het serviceniveau is ongekend hoog. De supermarkt-kolossen zullen nooit meer uit het straatbeeld verdwijnen, maar kennelijk is er ook een markt voor lokale partijen. Van ‘Supermarkt naar Cloud’ lijkt een brug te ver, maar ik zie hier weldegelijk een parallel.
Onverwachte hoek
In de afgelopen jaren werd de ene na de andere public cloud geïntroduceerd. Meestal door partijen waar je het eigenlijk wel van had verwacht, maar soms kwam het ook uit totaal onverwachte hoek. Neem Amazon. Van origine een e-commerce omgeving en nu met zijn Amazon Web Services de meest succesvolle leverancier van infrastructure as a service (IaaS) en daarmee de onbetwiste marktleider. Microsoft kon uiteraard niet achter blijven en lanceerde het platform Azure. En het woord ‘platform’ is hier op zijn plaats. Microsoft faciliteert immers niet alleen een infrastructuur, maar voegt daar – hoe kan het ook anders – zijn software aan toe.
HP en IBM, beiden van oudsher actief in het domein van hard- en software, kwamen met de Helion Public Cloud, respectievelijk IBM Cloud (gebaseerd op de technologie van SoftLayer). Oracle (ooit, net als Microsoft, sec software leverancier) kan zijn klanten voorzien van rekenkracht met Oracle Compute Cloud Service, en het laat zich raden voor welke software dit platform geoptimaliseerd is. Een andere – niet meer weg te denken software leverancier – diende zich eveneens aan: VMware. Met vCloud Air wordt een infrastructuur geboden die het vertrouwde vSphere als basis heeft. Daarmee baant VMware, net als HP, IBM, Microsoft en Oracle dat doen, een weg naar de cloud voor zijn trouwe klantenschare.
Zijn we er dan? Eh nee, want laten we vooral die andere hele grote jongen niet vergeten: met het Google Cloud Platform gaat Google de strijd aan met AWS. En net als alle andere spelers worden ‘features’ als schaalbaarheid, elasticiteit, geautomatiseerde ‘provisioning’, ‘interoperability’, ‘orchestration’, lage ‘latency’, beveiliging en compliance sterk benadrukt. En natuurlijk stelt men een keur aan ‘application stacks’ ter beschikking, gaat het over een lage tco en is het allemaal ‘pay per use’, ‘pay as you go’, ‘pay as you grow’ of ‘utility style costing’.
Nog meer supermarkt molochs
Klaar met alle supermarkt molochs? Nope. We hebben nog: Rackspace, groot geworden met IaaS en mede grondlegger van OpenStack; AT&T Cloud Architect, van oudsher sterk in het enterprise segment; CenturyLink Cloud, wellicht niet zo bekend, maar volgens Gartner een visionair; Verizon (Terremark), met het langste track record in public cloud IaaS en CSC CloudCompute, al decennia lang sterk in it-outsourcing. De fundering om al deze ‘supermarktketens’ in kaart te brengen vinden we terug in het Magic Quadrant for Cloud Infrastructure as a Service van Gartner (waar overigens ook nog Dimension Data, Joyent, Fujitsu, Virtustream en GoGrid worden genoemd). Dit rapport is van 28 mei 2014, redelijk recent dus, maar toch ondertussen alweer verouderd. EMC kondigde recentelijk aan een publieke cloud te faciliteren en, om de ‘onverwachte hoek’ nog maar even te belichten, SaaS provider bij uitstek Salesforce kondigde zijn Salesforce1 platform aan waarmee het een PaaS in de cloud aanbiedt.
Hoeveel meer kunnen we nog verwachten? Het huidige aantal public cloud providers in combinatie met hun omvang en financiële draagkracht zorgt ogenschijnlijk voor straten vol met megastores. Persoonlijk reken ik nog op Apple en Dell. Die kunnen ook nog wel eens op de proppen komen met een eigen compute cloud en wat te denken van andere giganten zoals Facebook en Alibaba? Hoe dan ook, het aantal ‘supermarkten’ zal alleen nog maar toenemen. De vraag rijst dus of er tussen al dit geweld nog plaats is voor een buurtsuper (lees: lokale public cloud provider)?
Buurtsuper CloudVPS
Het antwoord op die vraag is dichtbij. Als voorbeeld noem ik CloudVPS. Zij zijn in het licht van de vraagstelling ’the proof of the pudding’, en zeer succesvolle Rotterdamse onderneming die zich met zijn cloud propositie richt op het faciliteren van een ‘Infrastructure as a Service’. Alle al eerder genoemde ‘features’ zijn van toepassing waardoor er sprake is van een hoge mate van professionaliteit met een al even hoge ambitie. Die ambitie laat zich onder andere vertalen naar het feit dat CloudVPS de eerste Europese OpenStack Cloud introduceerde.
Zijn zij daarmee dan de ‘buurtsuper’? Waarschijnlijk doe ik ze daarmee ernstig te kort, maar feit is wel dat ze 100 procent Nederlands zijn en dat hun platform (en dus alle klant-gerelateerde data) op Nederlands grondgebied staat. Last-but-not-least: in vergelijk met alle eerder genoemde partijen vind je op de website van CloudVPS een telefoonnummer. Klanten kunnen bellen, krijgen direct iemand te spreken en worden met raad en daad ter zijde gestaan. Je weet wel, die jongen bij de kassa die jou bij naam kent en die de boodschappen voor je inpakt.
Rober,
1- Een van de zaken die belangrijk is voor de investering en het kiezen van een cloudleverancier is “Portability” (dat mis ik in je rijtje)
De kans bestaat dat je zonder Portability & Interoperability van je data, diensten, applicaties, platform etc meer desinvestering doet dan investering (afhankelijk van je businesscase)
2- Kan een buurtsuper de lage prijs en goede kwaliteit van grote jongens leveren? En denk je dat de grote jongens geen rekening houden met sterke kanten van de buurtsuper? Wat gebeurt er als de grote jongens de (belangrijkste)voordelen van de buurtsuper ook leveren?
Dit gaat zeker vroeg of laat gebeuren.
Goede punten Reza. Dank. Portability is absoluut belangrijk. In dat licht zie ik een grote toekomst weg gelegd voor containerization. De Dockers van deze wereld gaan er voor zorgen dat de lock-in’s waar we nu vaak mee te maken hebben worden geëlimineerd, maar dat is een volgend hoofdstuk 😉
En ja ik ben het met je eens dat vroeg of laat ‘de grote jongens’ enorme ‘go-with-the-sun’ call centers zullen gaan exploiteren die bemand worden door een internationale en deskundige staf. Zover is het echter nog niet. Tot die tijd kan de buurtsuper er de vruchten van plukken.
Het is een hoop tekst en eindigt met een reclamespot, een weinig nieuws brengend artikel. En is de buurtsuper altijd zoveel beter en goedkoper? Voor de mainstream wel, maar voor de specials, die bij global supers mainstream zijn, betaal je de hoofdprijs.
Een cloud selecteer je op requirements en vanuit je visie en data strategie, niet op basis van lokaliteit. Sinds het internet er is is lokaliteit geen issue meer.
Robèr,
Mooie advertorial voor jullie recente acquisitie 🙂
Ik deel beslist je gedachte dat de Nederlandse Cloud en hosting industrie veel te bieden heeft, voor zowel Nederlandse als Europese bedrijven. Nederland heeft de ideale grootte voor een local-for-local benadering, alles binnen reisafstand. Nederland loopt voorop in Europa met business modellen, en cloud adoptie. Maar ook, anders dan fear and doubt berichten soms doen vermoeden, op het gebied van informatiebeveiliging, wet- en regelgeving, bescherming tegen – en bestrijding van cybercrime, privacy bescherming, netneutraliteit, en vooral – met samenwerking binnen de sector en met leveranciers en overheid. DINL, DHPA, ISPConnect, NBIP, Nawas – en ook de AMS-IX formule zijn daar goede voorbeelden van. Het recente Deloitte onderzoek laat de trends duidelijk zien ( te vinden op http://www.dinl.nl)
Overigens heb ik mijn twijfels over je claim m.b.t. Openstack. Diverse DHPA deelnemers zijn hier ook al lange tijd mee bezig, dat is nu juist wat je kunt verwachten in een innovatieve markt.
Aangenaam overzicht van leveranciers van public cloud diensten.
Volgens mij zal de “buurtsuper” voor bepaalde klanten altijd aantrekkelijker zijn als een (usa-based) grote onderneming waar je vragen mag stellen over de juridische aspekten in verband met bijv. de patriot act.
Rober,
Dank voor je reactie.
A)
De discussies rondom Cloud(leveranciers) worden nog gezelliger en dat komt inderdaad door 1 ding: Containertechnologie en Dockers 🙂
Je hebt infrastructuur nodig om je containers erop te leggen met een management tool. Die infrastructuur neem je af bij bijvoorbeeld AWS en na een tijd neem je afscheid en pak je je containers mee naar andere leverancier zoals Microsoft Azure 🙂
Als de ontwikkelingen rondom containertechnologie zo verder gaan dan zal een groot deel van het businessmodel van veel (bekende) cloudleveranciers niet meer kloppen! Over disruptive innovation gesproken 🙂
Strijd rondom Cloud gaat anders worden: Wie heeft betere “containertechnologie” en de benodigde tools erom heen! Infrastructuur (IaaS)is niet meer zo interessant maar wel de containertechnologie van de leverancier.
B)
Het opzetten van een lokaal supportteam lijkt me geen probleem voor een grote cloudleverancier. AWS is al een tijd geleden in NL begonnen met het opzetten van centrale business/dienstverlening voor NL/BE. Reken maar dat een supportorganisatie sneller geregeld is dan wat je denkt.
C)
Strategische plek van NL is zeker heel interessant zoals Michiel dat aangaf. Grote jongens zoals Microsoft zijn al bezig met een oplossing voor het vraagstuk rondom Europese wetgeving. Dus het gaat ook niet lang duren dat nog een voordeel van de buurtsuper door de grote jongens weggehaald wordt.
Reza,
je stelt “je hebt infrastructuur nodig om “… Is dat zo? Ik vind de dynamiek rond de knip van IaaS , en Paas/SaaS en ander gebruik van infra veel interessanter. Want wij IT-ers maken gemakkelijk de fout om autos te zien als postkoetsen met een motor.
Wie zegt dat bedrijven hun IT nog steeds grotendeels zelf blijven doen, met IaaS ? Is de toekomst van cloud alleen het verschuiven van on-premise servers naar IaaS clouds?
Ik denk zelf dat de verschuiving van IT binnen bedrijven veel impact heeft. Bedrijven gaan allemaal online, en dat is meer dan een website runnen. De CMO grijpt de macht en gaat regie voeren over de online presence. In dat segment zitten de hosters al binnen. KA en Back-office server gebruik zal plaats maken voor kant en klare diensten, Ofwel: de CIO zegt tegen zijn IT leverancier “laat maar zitten die cloud servers voor exact en sharepoint, mijn CFO heeft besloten dat we overstappen op exact online en office365”
Da’s ook een scenario..
Michiel,
Hoe de komende tijd de inrichting en management van ict zaken bij bedrijven gaan worden zullen we nog zien maar het is wel duidelijk dat de huidige vorm, met de nieuwe ontwikkelingen (zoals Cloud computing) zijn tijd gehad heeft.
Het is daarom heel belangrijk om eerst goed na te denken hoe je ict gaat inrichten. Ga je van de online presence en SaaS oplossingen gebruik maken, prima maar denk goed over na en kijk in de hele keten. Kant en klaar diensten afnemen lijkt me ook geen probleem maar nogmaals als je er goed over nagedacht hebt. Hierover heb ik eerder een artikel geschreven:
SaaS, het oerwoud van de toekomst:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4923342/2379248/saas-het-oerwoud-van-de-toekomst.html
Ik heb morgenochtend heel vroeg een interessant gesprek en zal mijn reactie zo kort mogelijk houden.
Waar zit nu het grote voordeel dat een cloud leverancier zijn hoofdkantoor in NL heeft? Alle grote public cloud leveranciers hebben gewoon datacenters in NL of dicht daarbij (Amazon zit nu in Frankfurt en de pijp naar NL is zo groot dat ik het verschil niet merk tussen Frankfurt en Amsterdam, niet in latency en niet in het uitnutten van de lijn).
Daarnaast vind ik IaaS zoals andere overigens ook al zeggen helemaal niet zo interessant. Servers kan ik prima zelf virtualiseren in een datacenter met bijv. Puppet en OpenStack. Het zijn nu juist de diensten die verder gaan dan servers en storage, of dat nu Docker Orchestration Services zijn -lekker schalen- of specifieke diensten voor datawarehouses, machine learning (Watson!) of de generieke saas stack O365 van Microsoft of Google Apps van Google. Die diensten waarmee je niet kijk naar individuele server, maar naar functionaliteit, daar ligt de toegevoegde waarden samen met een prijskaartje, wegblijven van vooraf betaalde investeringen en verregaande automatisering.
En dat is precies wat de “buurtsupers” domweg niet of nauwelijks kunnen leveren.
Support kun je bij de grote providers prima afnemen, maar ook net zo goed bij lokale partijen. Hierin heb je wat toe te voegen. Maar als ik een NL cloud op zou willen zetten, dan zou ik mij richten op specifieke services -dus niet generiek- en gericht zijn op specifieke branches met specifieke problemen (Zorg / Industrie / IoT / Compliance) .
Het is gewoon een pittige tijd met veel onzekerheid en bedreiging van de grote providers. Bedenk heel goed waaruit jij je toegevoegde waarde kunt bieden, nu en in de toekomst en ga niet vechten op de verkeerde vlakken.
En als laatste: Onderbouw dat de lokale buurtsupers het goed doen, want ondanks dat er best markt is geloof ik echt niet dat je er rijk van wordt. Niet zonder online concept/marketing.
Dat zijn mijn 0,02 euro…
Nog wat centjes aan die 0.02 van Henri toevoegen:
Er komt een tijd dat de lokale Cloudleveranciers moeten gaan consolideren. Afhankelijk wat er met de organisatie van je lokale cloudleverancier gaat gebeuren (overgenomen worden of uitbreiden door overnemen)gaat dit een impact hebben op je diensten en business. Houd in je businesscase (investering en risicoanalyse) rekening met deze ontwikkeling die zich vroeg of laat gaat voordoen!