Hoewel er in 2014 al veel gesproken werd over DevOps, bleef het dit jaar veelal bij een hype zonder dat er daad bij het woord werd gevoegd. Als het aan de Computable-experts ligt zal daar echter in 2015 verandering in komen.
Een opvallende en vooral belangrijke ontwikkeling met veel impact was in 2014 dat er steeds minder budget is binnen organisaties voor ict-projecten, stelt Berry Kersten, testconsultant bij Bartosz, vast. ‘2014 was het jaar van de bezuinigingen. Aangezien testwerkzaamheden de sluitpost vormen in de ontwikkeling van producten en systemen, betekent dit dat er vaak op het testen is bezuinigd afgelopen jaar.’ Kersten signaleert dat de nadruk wordt gelegd op meer doen met minder. ‘Hierdoor wordt een beroep gedaan op onder andere creativiteit en een betere samenwerking. Met name Agile-testen in een complexe ketenomgeving is hierdoor moeilijk. Vooral als er veel afhankelijkheden zijn en zaken omvallen.’ Zo is er volgens hem minder tijd om te testen en moet er worden uitgezocht hoe integratietesten naar voren kunnen worden gehaald in sprints. ‘Dit is altijd al een uitdaging geweest, maar gezien de bezuinigingen vergt dit nog meer all-round-kennis en skills van een tester dan ooit tevoren.’
Requirements engineers
Ondanks de waargenomen bezuinigingen in 2014, was dit ook het jaar van de verdere volwassenwording van requirements engineers, meent Jan Jaap Cannegieter, directeur product management bij Sysqa. ‘Een duidelijke ontwikkeling in 2014 is de toename van de certificering van requirements engineers en de verdere ontwikkeling van het requirementsvak in Nederland.’ In Q4 2013 tot en met Q3 2014 hebben 422 personen het Ireb foundation-examen succesvol afgelegd, in de vergelijkbare periode een jaar eerder was dat aantal 208, licht Cannegieter toe. ‘Ireb is het grootste wereldwijde certificeringsprogramma voor requirements engineers, met bijna achttienduizend uitgegeven certificaten wereldwijd (bron: Ireb.org).’
Dat was echter niet het enige: Naast de stijging in het aantal gecertificeerde requirements engineers in Nederland is in 2014 de syllabus van Ireb foundation vertaald naar het Nederlands, zo gaat Cannegieter verder. ‘Ook is er een Nederlandstalig leerboek uitgekomen en is het examen in het Nederlands beschikbaar gesteld.’ Hieruit blijkt volgens hem dat de volwassenheid van het requirementsvak in Nederland groeit en dat organisaties de meerwaarde van de requirements engineers onderkennen.
DevOps hoog op de agenda
DevOps, oftewel de versmelting van software ontwikkeling en operations, stond ook hoog op de agenda van vele organisaties, meldt Kees Kranenburg, offering manager bij Atos. ‘Maar er is veel hype en nog weinig daadkracht om business, software ontwikkelaars en beheerders naadloos te laten samenwerken in multidisciplinaire teams, enkele uitzonderingen daar gelaten.’ Ook Cannegieter is van mening dat veel organisaties nu nog de kat uit de boom kijken als het om DevOps gaat. Maar beiden denken dat hier de komende jaren verandering in zal komen…
Volgens Cannegieter zal DevOps in 2015 definitief doorbreken. Hij voorspelt dat veel diverse organisaties in 2015 overgaan op het pilotten of implementeren van DevOps. Eén van de oorzaken van de groei van DevOps is volgens Peter van Tulder, testconsultant bij Bartosz, de verschuiving van informatie naar communicatie. ‘Door de enorme toename van interactie tussen systemen onderling en de verbondenheid van deze systemen, vindt deze verschuiving plaatst. Dit biedt weer gigantische mogelijkheden voor de toekomst, waaronder dus de groei van DevOps en testautomatisering.’
Ook Cannegieter heeft een idee over de achterliggende redenen voor organisaties om aan de slag te gaan met DevOps. ‘Dit zijn de behoefte aan nog meer flexibiliteit, het afbreken van de muren tussen beheer en ontwikkeling en de behoefte aan het versnellen van de systeemontwikkeling. De Agile-methoden, waar DevOps overigens ook toe behoort, hebben hier al positief aan bijgedragen en DevOps is de natuurlijke vervolgstap.’ Dit wordt volgens Cannegieter gerealiseerd door onder andere het toepassen van continuous integration/continuous delivery, het samenvoegen van onderhoud en beheer, het stroomlijnen van de processen en de vergaande automatisering van de systeemontwikkeling. ‘Overigens is er (nog) geen eenduidige en allesomvattende DevOps-aanpak. Er moet nog veel worden uitgeprobeerd, uitgevonden en ontwikkeld’, zo concludeert hij.
Applicatie modernisatie
Volgens Edwin van Dis, solution architect bij CGI, is de grote it-trend voor 2015 het moderniseren van bedrijfskritieke applicaties. ‘De reden waarom modernisatie het komend jaar in de schijnwerper staat, is een combinatie van sterke kostenreductie van dure infrastructuur en licenties en een gelijktijdig toenemende slagkracht op it-gebied. Met beide middelen in de hand kan elk bedrijf makkelijker de werkelijke vruchten plukken van de andere hypes, trends, zoals cloud, mobile en big data, en bedrijfsthema’s, zoals innovatie, nieuwe verdienmodellen en klantbeleving.’
‘Bovendien is het, nadat de cloudmarkt in 2014 voornamelijk werd gedomineerd door IaaS- en SaaS-leveranciers, tijd voor de wereldwijde adoptie van (a)PaaS (application platform-as-a-service), stelt Kees van Mierlo, algemeen directeur van Itvisors. ‘Waar de cloudmarkt in 2014 voornamelijk gedomineerd werd door IaaS- en SaaS-leveranciers, komen we in 2015 steeds vaker (a)PaaS tegen. Met dit ontwikkelplatform kunnen organisaties vanuit een centrale omgeving snel datagedreven applicaties ontwerpen en implementeren voor iedere omgeving en device.’ Het rekent in feite af met de traditionele manier waarop we applicaties ontwikkelen, legt Van Mierlo uit. ‘De PaaS-markt was voorheen sterk gefragmenteerd, maar voor komend jaar voorspelt IDC een jaarlijkse wereldwijde groei van 30 procent.’ Hier verbaast Van Mierlo zich niet over, want het zorgt voor snelle applicatieontwikkeling en een wendbare omgeving. ‘Iets waar bijna iedere cio momenteel om verlegen zit.’
Service integratie belangrijker
Ten slotte wordt de versnippering van het it-landschap als gevolg van een multi-sourcing-beleid een bottle-neck om consumenten en burgers snel en adequaat te kunnen bedienen. Kranenburg voorziet een toenemende druk om dit op te lossen door ketenmanagement en service integratie. ‘Uitbesteding van applicatiebeheer verschuift van afzonderlijke applicaties en infrastructuur naar het integraal managen van het it-landschap in een end-to-end bedrijfsketen. De rol van een managed service provider wordt belangrijker.’ Hij verwacht dan ook dat de focus daarbij verschuift van it-gedreven sla’s naar het sturen op business kpi’s over de bedrijfsketen.
DevOps wordt de komende jaren in steeds meer organisaties de norm, zegt Eltjo Poort, lead expert architectuur bij CGI. ‘Architecten zullen daarom in 2015 snel moeten leren om hun focus te verschuiven van de bouw naar de operatie. Daarbij is een minimalistische architectuur van levensbelang: architecten zullen ter wille van de deployability bestaande stukken architectuur moeten durven verwijderen in plaats van enkel uitbreiden. Daarnaast zullen zij het falen van componenten in hun ontwerp moeten inbouwen.’
Interesant en herkenbaar verhaal.
Echter ik verbaas me toch wel over de manier waarop DevOps bekeken wordt.
In toch iedere organisatie met een goed geintegreerd ontwikkel team is het toch gebruikelijk dat dit team zelf bekend is met de procedures van de operatie, en is dit team vaak ook erg betrokken bij de ontwikkeling van de procedures en operaties. Dat is toch niet heel inovatief, zo is ict ooit ontstaan.
@Pascal Ben het wel met je eens maar toch zijn er problemen met die samenwerking anders zou deze DevOps beweging niet ontstaan zijn. Ik denk het voortkomt uit de grote organisaties waar technische onderdelen georganiseerd zijn in afdelingen. Verschillende ontwikkelafdelingen (verdeeld over de bedrijfsafdelingen), afdelingen voor de infrastructuur, de databases, de applicatieservers en wat je nog kan bedenken. Met daarboven op ook nog procedures met bijvoorbeeld ticketsystemen en een grote organisatorische afstand. Je loopt niet zo even binnen of belt zo even op. Dan wordt de communcatie al een stuk moeizamer. Het past ook wel in het beeld van de trend om alles te vangen in het proces. Want in één adem met DevOps worden nu ook continuous delivery/integration genoemd, of Scrum en Lean, het fenomeen software als commodity. Het lijkt wel een evangelie! Nou ja, het geeft houvast en vooral het suggereert controle over die weerbarstige software en de ontwikkeling daarvan moet je maar denken. Maar of CD/CI altijd zo verstandig is, is voor mij de vraag. Ik denk, een oorzaak van storingen en het past niet in iedere situatie.
Software bouwen om te gebruiken. Revolutionair!
Dan heb je wel mensen nodig die bekend zijn met het bedrijfsproces. Zal lastig worden voor al die bedrijven die hun ICT uitbesteed hebben om zich op hun ‘core competenties’ te richten. Of ga je dan als bedrijf investeren in kennis voor mensen buiten je organisatie?
Inderdaad een interessant artikel. En ja Pascal, je hebt een punt!
Ik denk echter dat door een steeds maar korter wordende lead-time en de toch bij vele organisaties (doorgeslagen) verzuiling, het (weer) naar elkaar toegroeien van Dev en Ops een must is. In hoeverre partijen dit adequaat oppakken valt nog te bezien, maar de early/quick adapters zullen hier zeker een vruchten van plukken.