Veertig van de ongeveer vierhonderd gemeenten in Nederland kunnen meldingen over vuurwerkvandalisme die via de app Buitenbeter binnenkomen direct in hun systemen verwerken. Van 24 december 2014 tot half januari 2015 worden foto's en locatiegegevens van vuurwerkvandalisme die burgers via hun smartphone melden direct de gemeentelijke administratie ingestuurd. Bijvoorbeeld naar het meldpunt openbare ruimte.
Dit betekent dat inmiddels ongeveer 1 op de 10 gemeenten in Nederland direct verbonden is aan de app. Het gaat om grote gemeenten als Rotterdam, Tilburg en Eindhoven maar ook kleinere gemeenten zoals Ommen, Zeewolde en Etten-Leur doen mee. Naast meldingen over zwerfvuil, kapotte straatverlichting of losliggende stoeptegels wordt rond de jaarwisseling de melding van vuurwerkvandalisme aan de meldingsmogelijkheden toegevoegd.
Directeur Jens Steensma van Yucat, het bedrijf dat Buitenbeter heeft ontwikkeld:
‘We hebben gekozen voor native apps om het gebruik zo simpel mogelijk te houden en te zorgen voor de beste functionaliteit.’
De app is ontwikkeld voor voor Iphone-, Android-, Windows Mobile-, Windows Phone-, Blackberry- en Symbian-toestellen.In vier stappen wordt de melding ingevoerd. Er wordt een foto gemaakt, de locatie wordt vastgelegd via bijvoorbeeld gps en er kan een korte toelichting worden geschreven. Daarna wordt de melding verstuurd.
Zaaksysteem
Bij gemeenten die zijn aangesloten op de app wordt de melding direct in de zaaksystemen of andere delen van de backoffice verwerkt. ‘Dat gebeurd via StUF-koppelvlakken, de landelijke protocollen van het King (VNG)’, licht Steensma toe.
Hij vertelt dat meldingen van vuurwerkvandalisme in gemeenten die niet zijn aangesloten ook worden doorgezet. Zij ontvangen in de mailbox van het meldpunt openbare orde een melding met foto en locatiegegevens. Steensm: ‘Het voordeel van de aangesloten partijen is dat via de api de melding meteen wordt doorgestuurd naar de juiste afdelingen en zij ook direct de actie die wordt ondernomen kunnen terugkoppelen aan de melder.
Twee- tot drieduizend meldingen
Steensma wijst ook op het voordeel van het gebruik van beeld bij een melding. ‘Op een foto is voor de gemeente vaak direct duidelijk wat er allemaal moet gebeuren om schade te herstellen. Is een bord of vuilnisbak opgeblazen dan kan de gemeente direct zien om welk type het gaat. Er hoeft niet eerst een inspecteur de straat op.’
Steensma verwacht dat er rond de jaarwisseling tussen de twee- en drieduizend meldingen specifiek over vuurwerkvandalisme binnen zullen komen. De toevoeging van de tijdelijke meldingstype vuurwerkvandalisme via de Buitenbeter-app is in 2010 in Eindhoven geïntroduceerd en wordt inmiddels landelijk toegepast.
In Eindhoven werkt de buitenbeter-app van yucat fantastisch. De gemeente is helemaal ingesteld op het verwerken van meldingen via de buitenbeter-app.
Er zijn zelfs bewoners die maandelijks een buurtschouw uitvoeren met de app waardoor alle klachten uit de buurt worden opgelost. Een mooie vorm van burgerparticipatie.
Het idee is best leuk moet ik zeggen, maar is dit praktisch? Immers, de gemeente krijgt nu weliswaar heel snel in kaart waar er vuurwerkoverlast is, maar enerzijds zal, als er al ambtenaren werken op 31 december, de bezetting minimaal zijn. Anderzijds, is er voldoende capaciteit om het vuurwerkvandalisme tegen te gaan?
Succes van dit soort apps staat of valt met het gedrag van de gemeente. Zoals Paul al aangeeft, als de gemeente de klachten ook op korte termijn oplost, dan heeft zo’n app pas echt toegevoegde waarde.