Het lijkt alsof de it-wereld op dit moment in de ban is van ‘open’. Op verschillende terreinen werken bedrijven in verschillende samenstellingen aan oplossingen die uitgaan van open standaarden en/of open source. Dat is op zich een logische trend. Zolang de technologische ontwikkelingen relatief traag verliepen, konden organisaties prima uit te voeten met merkgebonden, gesloten omgevingen. Dat is nu totaal anders.
Bedrijven willen nu snel schakelen en dat kan alleen door openheid. Open oplossingen en open platforms ontstaan immers in gezamenlijkheid. Organisaties werken nauw samen om oplossingen te creëren, wisselen hun kennis uit en zorgen ervoor dat hun producten goed samenwerken met die van andere organisaties. Deze open source-tendens heeft in de netwerkwereld geleid tot drie uitstekende initiatieven.
- Open Daylight: een open platform om het netwerk te kunnen programmeren en te kunnen controleren vanuit een centrale locatie om zo de adoptie van software defined networking (sdn) te versnellen. Het project startte in april 2013 op initiatief van de Linux Foundation. Brocade was een van de leden van het eerste uur, samen met tal van andere grote netwerkleveranciers. Gezamenlijk werken zij aan open standaarden waarop de leveranciers hun software baseren. Zo lanceerde Brocade de Vyatta SDN Controller die voldoet aan de standaarden van Open Daylight.
- OpenStack: een open source cloud management framework voor het beheren van compute, storage en het netwerk in het datacenter via een dashboard dan wel de OpenStack API, en komt met name tot zijn recht in een heterogene infrastructuur.
- Open Flow: een communicatieprotocol dat via het netwerk toegang geeft tot de forwarding plane van een switch of router, en het voor sdn-controllers mogelijk maakt om het pad te bepalen, dat een pakket door een netwerk aflegt. Open Flow wordt gedreven door de Open Networking Foundation (ONF)
Als je kijkt naar het aantal bedrijven dat actief meedoet aan deze activiteiten, is het wel duidelijk dat open de toekomst heeft. Dat wordt ook bevestigd door IDC, dat becijferde dat de keus voor open-oplossingen zorgt voor een kwart minder kosten in vergelijking met die van een single vendor-aanpak. Dan blijft nog buiten beschouwing dat open standaarden zorgen voor meer flexibiliteit, meer innovatiekracht en meer snelheid. Dat is precies wat bedrijven op dit moment nodig hebben om te concurreren in een steeds mondialere economie.
Zelfs als FOSS-fan moet ik echter stellen dat er niet altijd een “open” alternatief is.
Maar op sourceforge.net kun je meestal wel het een en ander vinden dat het proberen waard is.