Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft het project Drife voor het ontwikkelen van een planningssysteem voor gevangenvervoer met Ordina stopgezet. Aanleiding van de beëindiging is het verschil van inzicht over de manier waarop het project, binnen de afspraken van het contract, succesvol kan worden opgeleverd. Voor het systeem zou planningssoftware van Quintiq worden ingezet. SSC-I, de it-afdeling van DJI, wil nu zelf het systeem afbouwen. Drife was begroot op minimaal 2,5 miljoen euro.
Volgens DJI, onderdeel van het ministerie van Veiligheid & Justitie, hebben beide partijen in ‘goed gezamenlijk overleg besloten de overeenkomst met betrekking tot het Drife-systeem te beëindigen met ingang van 16 december 2014.’
Ordina won de aanbesteding van Drife in 2013 en sloot op 18 december 2013 een overeenkomst voor het leveren, implementeren en onderhouden van een digitaal transportorder- en capaciteitsplanningsysteem. Dit systeem Drife zou worden gebruikt door de Dienst Vervoer en Ondersteuning van DJI.
Beide partijen hebben na een jaar echter besloten de samenwerking te beëindigen na een verschil van mening over de uitvoering ervan. Hiervoor is een zogeheten vaststellingsovereenkomst getekend waarin, aldus DJI, ‘rekening is gehouden met de belangen van zowel Ordina als DJI.’ Of Ordina een schadeloosstelling krijgt is nog niet duidelijk. Woordvoerders van diverse partijen waren nog niet in staat een reactie te geven.
Vooralsnog lijkt het stopzetten van de samenwerking met Ordina los te staan van de onderzoeken die naar het ict-bedrijf worden gedaan naar aanleiding van de onthullingen van het tv-programma Zembla. Een van die onderzoeken richt zich op een project bij het V&J-onderdeel IND, waarbij Ordina en Quint mogelijk het mededingingsrecht zouden hebben geschonden.
Miljoenen
Uit het oorspronkelijke aanbestedingsdocument blijkt dat het om een contract voor tien jaar (inclusief verlengingingsopties) ging, met een minimale waarde van 2,5 miljoen euro. Wat de omvang van het project Drife precies is geworden, staat niet aangegeven, ook niet op het Rijks-ict-dashboard. Wel zou Ordina België het onderhoud voor zijn rekening nemen. Voor de standaard software in het systeem was gekozen voor het planningspakket van Quintiq uit Den Bosch met daarbij testen en opleiden. Dit bedrijf werd eerder dit jaar door het Franse Dassault Systèmes overgenomen.
Wel verklaart de Dienst Justitiële Inrichtingen in een persbericht dat Ordina de tot nu ontwikkelde diensten en producten overdraagt aan DJI. Het project wordt inbesteed aan de it-afdeling SSC-I (Shared Service Centrum ICT). SSC-I gaat in overleg met de betrokken ketenpartners verder met de ontwikkeling van het digitaal transportorder- en capaciteitsplanningsysteem. Wat DJI precies aan producten en diensten heeft overgenomen, en of hier ook Quintiq-software bij zit, is nog niet bekend. Een woordvoerster van Quintig laat weten dat het bedrijf op dit moment geen reactie kan geven wegens ‘juridische afspraken.’
Track record
DJI in het algemeen en SSC-I in het bijzonder hebben overigens geen al te beste conduitestaat als het gaat om het ontwikkelen van toepassingen. In 2010 stopte het ministerie van Justitie bijvoorbeeld met Cajis, een nieuw gevangenissysteem dat door de ict-uitvoeringsorganisatie zou worden gebouwd.
Over een opvolger werd jarenlang nagedacht en eind 2013 schreef DJI een aanbesteding uit voor een nieuwe ‘jail management oplossing’. Deze aanbesteding werd afgelopen zomer teruggetrokken vanwege een andere visie. Het grote probleem bij DJI is dat huidige informatievoorziening die gebruikt wordt bij de ondersteuning van bedrijfsprocessen verouderd is, maar DJI al jaren geen goed idee heeft waar de noodzakelijke vernieuwing moet beginnen.
Hoe gaat de dienst justitiële inrichtingen ervoor zorgen dat er geen warm vlees achterblijft?
Waarom heet de it-afdeling SCC-I (Shared Service Centrum ICT) niet SSC-I?
Waarom heet de it-afdeling SCC-I (Shared Service Centrum ICT) niet SSC-I?