Ik word de laatste tijd steeds vaker paranoide als ik achter mijn pc zit. Ik heb dat vooral als ik google. Dan wil ik iets opzoeken en vervolgens type ik slechts één letter in en Google vult de rest van mijn vraag in en het klopt ook nog. Hoe weten ze dat? Je voelt je een stotteraar waarvan de zin wordt afgemaakt door iemand anders.
Google kreeg deze week een tik op de vingers omdat ze volgens het CBP persoonsgegevens koppelt aan advertenties zonder jou daarvoor expliciet om toestemming te vragen. Dit mag niet. Ze moeten je straks van te voren om toestemming vragen. Toestemming die je ook gaat geven, want je accepteert alle voorwaarden.
Google maakt je ook nog eens heel subtiel duidelijk dat je nooit het Groot Dictee der Nederlandse taal zult winnen. Als je één klein foutje intypt, gaan ze je direct corrigeren. Je bedoelt oliebollen? Nee! Ik bedoelde olieballen, nou goed!
Recht om te folteren
Ook de voorwaarden van Apple, Facebook en Microsoft heb je al meerdere malen geaccepteerd. Al staat er in de algemene voorwaarden dat de CIA het recht heeft om je te folteren om er achter te komen wat je met ‘olieballen’ bedoelt, dan nog klik je op ‘voorwaarden accepteren’.
Je vindt cookies ook irritant maar je klikt ook altijd op ‘oké’ zodra je weer zo’n vervelende pop-up krijgt. Toen begin dit jaar Whatsapp werd overgenomen door Facebook had je ook al zo’n grote mond dat Facebook nu wel heel erg veel van je wist, maar je bleef beide apps net zo hard gebruiken.
Goede foltermethode
We vinden schending van onze privacy heel erg, maar het doorlezen van algemene voorwaarden vinden we nog veel vervelender. Misschien zou dat wel een goede foltermethode van de CIA zijn. Je laat terreurverdachten de algemene voorwaarden van Google, Facebook, Apple of Microsoft lezen. Wedden dat ze binnen tien minuten vertellen waar het hoofdkwartier van IS staat en hoe je daar het beste binnen kunt vallen?
Zo, nu stop ik met deze column anders wordt hij te lang en lees je hem niet meer.
Voordat ik (inhoudelijk) ga reageren op dit artikel: waar kan ik de ‘kleine lettertjes’ ervan lezen ?
Klopt helemaal.
Om nog maar te zwijgen van alle apps op je smartphone. Check eens waar die allemaal toestemming voor hebben als je de (algemene) voorwaarden eenmaal accepteert. Bij sommige lijkt het erop alsof ze al je contacten en instellingen willen kunnen beheren. Je zou bijna geen app meer installeren…
Het gaat af en toe veel te ver, zo lijkt het. Voer voor een Computable-onderzoekje?
Simpsons, euh Southpark did it… humandcentipad (http://en.wikipedia.org/wiki/HumancentiPad)
Hoeveel jaar nog vooraleer het geld automatisch van je bankrekening gehaald wordt voor de wasmachine die volgende week gekeverd wordt omdat je er een zal nodig hebben, je huidige zal dan wel defect zijn, en beter dan jezelf bepaalt uw profiel welke nieuwe je zal kiezen. Toekomstbeeld?
Als ik google: ‘spoelsta spreekt’ krijg ik ruim 23.000 resultaten.
Beangstigend…
Neemt niet weg dat ik je artikelen meestal waardeer!
haha die Jacob , en toch is Google gewoon nog niet slim genoeg…. 😉
De uitkomsten van de zoek “queries” die je te zien krijgt maken namelijk onderdeel uit van “autocomplete” in Google Chrome en zijn een reflectie van de zoek-activiteiten van gebruikers naar de content van soortgelijke webpagina’s.
Je kunt ook voorstellen krijgen aan de hand van:
– Relevante zoekopdrachten die je in het verleden hebt uitgevoerd (men onthoudt dat gewoon voor jou! (wanneer je bent ingelogd en zoek historie aan hebt staan)
– Google+ profielen die “matchen” met de naam van de persoon waar je naar zoekt. Jouw profiel is aardig maagdelijk… opzettelijk zo,of?
Naast het feit dat Google+ profielen op duiken, zijn al deze “voorspellingen” welke worden getoond in het “drop-down” venster al eens getypt door Google gebruikers of komen voor op het internet.
Gewoon een kwestie van onthouden van Google, dus!
Voor specifieke zoekopdrachten, toont Google separate “voorstellen” alleen voor de laatst gebruikte zoekwoorden.
en nee je kunt dit niet uitzetten, althans niet in de normale Chrome versie. (voor geïnteresseerden er is namelijk ook een Canary versie , waar nieuwe functies in getest kunnen worden door u en mij!)
Ja Jacob, sluit leuk aan bij het artikel “CBP onderzoekt privacyvoorwaarden Facebook”; hierin lees ik in mijn bewoordingen:”Indien u gebruik maakt van onze gratis service, mogen wij de gegevens gebruiken die u op onze servers opslaat…”
Dat zou ook zomaar voor Whatsapp, dropbox etc. kunnen gelden.
Zelf kies ik voor functionele cookies en indien dit niet kan is dat erg irritant. Dit zou m.i. ook de soortgelijke Google variant (lees keuze mogelijkheid) moeten zijn.