Belangenorganisatie voor privacy van internetgebruikers, Bits of Freedom, heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Nederlandse scholen benoemd tot winnaars van de Big Brother Awards 2014. Die 'prijzen' gaan naar mensen of organisaties die volgens de belangenorganisatie en zijn achterban de privacy van internetgebruikers hebben geschonden.
Opstelten werd als winnaar uitgeroepen voor de publieksprijs voor: ‘het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.’ aldus de organisatie.
Het is het derde jaar en de vierde keer dat Minister Opstelten die ‘prijs’ krijgt uitgereikt. Bits of Freedom: ‘De rode draad in de motivatie voor de nominaties van de minister is het feit dat hij zijn inbreukmakende plannen stug doorzet en daarbij zorgen van experts en kamerleden en zelfs grondwettelijke bezwaren naast zich neerlegt. Ook maakt het publiek zich zorgen om de opmerking van Opstelten dat de opslag van gegevens van alle burgers noodzakelijk is, omdat er vooraf geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verdachte en niet-verdachte burgers.’
Volgens de belangenorganisatie is Opstelten genomineerd vanwege het in stand houden van de bewaarplicht, terwijl hij zelf erkent dat deze in strijd is met Europese mensenrechtenverdragen en de grondwet. Bits of Freedom in een toelichting: ‘Hij is verder genomineerd voor het doorzetten van zijn hackplannen, ondanks bezwaren van onder andere het College Bescherming Persoonsgegevens en voor het langer willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens die zijn verzameld door ANPR-camera’s. Tot slot dankt hij zijn nominatie aan het rechtvaardigen van onrechtmatige opsporingsbevoegdheden in de Blackshades-zaak’ (de opsporing van illegale marktplaatsen op internet voor cybercrime-tools op bestelling red.)
Scholen
De Nederlandse Scholen ontvingen de expertprijs, die wordt uitgereikt door een groep experts die door de belangenorganisatie is aangewezen. Zij kenden de award voor op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal.
Bits of Freedom: ‘De directe aanleiding voor deze nominatie is het nieuws dat scholen op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal.’ De experts en belangenorganisatie plaatsen die ontwikkeling in een breder perspectief: ‘Van kinderen die anno 2014 opgroeien, wordt meer informatie verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan ooit. Gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld en tot ruim dertig jaar bewaard.’
Expertprijs
De Publieksprijs is bepaald door het publiek. Eerst kunnen genomineerden aangedragen worden, daarna kan gestemd worden op de drie meestgenoemde nominaties. De expertprijs wordt uitgereikt door een groep columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven die gevraagd worden om nominaties in te sturen. Onder de geraadpleegde experts zijn: columnisten en journalisten Maxim Februari, Jonathan van het Reve en Stephan Ockhuijsen, onderzoekers Merel Koning, Axel Arnbak, Frederik Zuiderveen Borgesius en Jaap-Henk Hoepman, Vincent Böhre van Privacy First, Miek Wijnberg van Burgerrechtenbeweging Vrijbit, Reinout Barth van de Privacy Barometer, Ante Wessels van Vrijbit en jurist Ot van Daalen.
Reactie Opstelten
Opstelten zegt een publieke discussie over privacy op internet toe te juichen, maar lijkt er klaar mee te zijn om jaarlijks door de belangenorganisatie te worden benoemd tot Big Brother.
Opstelten reageert op ludieke wijze op de ‘prijs’. In een zogenaamd gelekt geheim document (zie afbeelding) reageert Opstelten: ‘Ik aanvaard deze Big Brother Award met gepaste dank.’ De minister vraagt zich wel af of de belangenorganisatie ook naar andere organisaties kijkt omdat hij opnieuw de prijs heeft gekregen.
Hij reageert verder: ‘Tegen de gevaren van misdaden als cybercrime, jihadisme en kinderporno moeten wij ons wapenen. Daar zitten wij als overheid bovenop. Zo nodig scherpen wij de wetgeving aan. Maar nieuwe en ruimere bevoegdheden voor politie en justitie zijn altijd aan strikte voorwaarden gebonden. Zoals een rechterlijke toets. Een zorgvuldige afweging staat voorop. Het belang van privacy speelt altijd een grote rol.’
Simple vraag: waarom moet Opstelten zich niet houden aan de Europese wetgeving?
Als er ooit een “Erich Honecker Prijs” komt, dan draag ik Opstelten voor.
Oftewel, deze minister gaat stug door met zijn privacy-schendend beleid. Lekker iedereen als verdachte bestempelen. Volstrekt tegen de grondwet. Of een nieuwe onderzoeksmethode (lees: iedereen afluisteren en analyseren, i.p.v. alleen reeds verdachten) onderworpen wordt aan een rechterlijke toets, doet weinig ter zake – deze minister heeft die rechterlijke macht zo goed als in zijn zak, in dezen.
Die rechterlijke macht zit er dan trouwens ook gewoon naast, want ook zij legt dus de grondwet naast zich neer.
Het ministerie van justitie kan trouwens als geen ander achter iets alsnog wettelijk regelen en _achteraf_ alsnog wettelijk goed laten keuren, zoals het misbruiken van kentekengegevens bijvoorbeeld. Dat klopt; de wettelijke goedheid werd pas achteraf geregeld. Vooraf werd uiteraard gezegd dat de kentekengegevens niet zouden werden misbruikt.
De minister voert gewoon een noodwet in, indien noodzakelijk voor zijn provicy-schendend beleid.
Geweldig nieuws trouwens, voor als we ooit weer een keer onder de voet worden gelopen door een groepen-gerichte overheid (lees: bijv. alle Joden discrimineren). Alles mooi digitaal opgeslagen en geregistreerd.